Smurtas artimoje aplinkoje vis dar yra itin opi problema – policijoje tokio pobūdžio pranešimai yra registruojami bene dažniausiai. Tačiau, statistika rodo, kad ikiteisminių tyrimų dėl nusikalstamų veikų, susijusių su smurtu artimoje aplinkoje, pradedama vis mažiau. Per 2022 m. pirmąjį pusmetį visoje Klaipėdos apskrityje buvo pradėti 308 tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai, arba 46 mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.  Labiausiai tokio pobūdžio nusikalstamų veikų mažėjo Klaipėdos mieste – čia per pirmąjį šių metų pusmetį pradėta 112 ikiteisminių tyrimų, arba 42 mažiau nei pernai. Skuodo r. PK pareigūnai šiemet pradėjo 17 ikiteisminių tyrimų, kai pernai tuo pačiu metu – 31, Rietavo savivaldybėje šiemet pradėti trys, o pernai – 14 ikiteisminių tyrimų. Ryškesnis smurto artimoje aplinkoje atvejų augimas fiksuojamas tik Palangoje – šiemet per pirmuosius 6 mėnesius čia pradėta 19 ikiteisminių tyrimų, o pernai tuo pačiu metu – tik 8. Bylų, susijusių su smurtu artimoje aplinkoje ištyrimas Klaipėdos apskrities VPK yra gana aukštas – siekia daugiau nei 86 procentus.

Statistika rodo, kad policijos pareigūnų vykdomos tikslinės prevencinės priemonės, skirtos smurtui artimoje aplinkoje mažinti, yra efektyvios ir duoda akivaizdžių rezultatų. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, ar įtariant, kad smurto grėsmė šeimoje reali, informaciją pareigūnai nedelsiant perduoda specializuotiems pagalbos centrams, kurių specialistai smurto aukoms teikia visą reikiamą pagalbą – psichologinę, teisinę ir kt. Jei smurto atvejai kartojasi, smurtautojai yra traukiami į rizikos  asmenų sąrašus. Tokias šeimas policijos pareigūnai su socialiniais partneriais pagal galimybes lanko reguliariai, prižiūri, siūlo ir teikia reikiamą pagalbą.

Klaipėdos apskrities pareigūnai reguliariai rengia pasitarimus su socialiniais partneriais, teikiančiais įvairią pagalbą smurtą patyrusioms aukoms. Šiemet juose didžiausias dėmesys skiriamas pasikartojančio smurto artimoje aplinkoje problematikai analizuoti ir spręsti. 2022 m. rugsėjo mėnesį susipažinti su Klaipėdos apskrities pareigūnų darbo šioje srityje rezultatais, pasidalyti gerąja patirtimi atvyks Norvegijos policijos atstovė, tarptautinio projekto, skirto smurto artimoje aplinkoje situacijai gerinti, koordinatorė Renate Sætre.

Policijos pareigūnai pastebi, kad visuomenė tampa vis nepakantesnė tam kas vyksta aplink, tačiau, vis dar yra smurtą šeimose kenčiančių aukų, kurios dėl to kaltina save, o smurtautoją linksta pateisinti. Todėl žinančius apie galimus smurto atvejus pareigūnai ragina nelikti nuošalyje ir visada pranešti policijai per www.epolicija.lt arba telefonu 112.

 31,859 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes