Kaip žinia, paskutinis naujagimis Kretingos ligoninėje gimė balandžio 27 dieną. Po šios datos dauguma gimdyvių važiuoja gimdyti į Klaipėdą, kai kurios, gal būt, renkasi ir kitų miestų ligonines. Šios paslaugos trūkumo Kretingoje per tris mėnesius niekas taip ir nepasigedo.
Kaip teigė Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas, nuo balandžio pabaigos niekas nepareiškė jokių pretenzijų, nepasitenkinimo ar priekaištų, kodėl negali gimdyti rajoninėje ligoninėje.
„Pačioje pradžioje, kai tik iškėliau šią mintį, kad gimdymo paslaugos mūsų ligoninėje būtų galima visai atsisakyti, negarsiai abejojančių lyg ir buvo. Tačiau štai – praėjo trys mėnesiai ir niekas net neužėjo į kabinetą pasakyti ar juo labiau pareikalauti galimybės gimdyti Kretingoje. Panašu, kad gal jau ir daug anksčiau nelabai kas būtų pasigedęs gimdymo paslaugos nebuvimo. Jeigu gimdymo paslaugos būtume atsisakę prieš porą metų, kol nebuvo įsibėgėjusi sveikatos įstaigų reforma, ligoninę būtume galėję kiek transformuoti, vystydami jos stipriausias ir reikalingiausias puses ar funkcijas. Taip būtume galėję geriausiu būdu atsižvelgti į kretingiškių poreikius, vystyti tas ligoninės veiklas, kurios duotų didžiausią pridedamąją vertę“, – teigė R. Sakalauskas.
Ar gimdymo paslaugos atsisakymas rajono ligoninėje kaip nors atsiliepė bendrai registruotų naujagimių statistikai?
Kretingos rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vyresnioji specialistė Regina Kvėdarienė teigė, kad per gegužę ir birželį užregistruoti 75 naujagimiai – gegužę 35, birželį 40. Liepą gimusieji bus suskaičiuoti vėliau.
„Registruojant naujagimius į dokumentus įrašoma jų gimimo vieta – miestas, kurio gimdymo namuose naujagimis gimė. Kokia registruojama jo gyvenamoji vieta, jau sprendžia naujagimio tėvai“, – sakė R.Kvėdarienė.
Vadinasi, dabar daugiau kretingiškių negimsta. Naujagimiai kretingiškiais tampa tik tada, kai Kretinga ar rajono vietovės būna deklaruojamos kaip jų gyvenamoji vieta.

 10,484 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes