Kretingoje antrą kartą surengtose Piotro Silkino gimtadienio varžybose dalyvavo apie 200 įvairaus amžiaus bėgikų.

81-ąjį gimtadienį pasitinkantis žinomas Lietuvos ilgųjų nuotolių bėgikas dar savo vardo varžybų išvakarėse buvo numatęs įveikti 10 km distanciją. Tačiau nuolat rytais bėgiojantis ir gerai besijaučiantis kretingiškis nusprendė, kad šįkart 10 km nuotolis jam yra per trumpas – jis panoro įveikti maratoną.

Nenorėdamas smarkiai atsilikti nuo gerokai jaunesnių bėgikų ir kad teisėjams nereikėtų jo ilgai laukti finišuojančio, P. Silkinas nusprendė startuoti 3 valandą nakties.

Bėgo vienas, pasitikėdamas savo jėgomis. Kaip ir per pirmąjį savo maratoną, kurį įveikė, būdamas 47 metų, ir nuo to laiko pradėjo bėgioti ilgus nuotolius.

P. Silkinas distanciją įveikė per  7 val. 26 min. 9 sek. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo 28-as rezultatas tarp 30 maratoną bėgusių dalyvių.

Per iškilmingą P. Silkino gimtadienio bėgimo varžybų atidarymą sportininkus pasveikino Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius, kuris gimtadienio proga senjorui įteikė gėlių puokštę. Jis pasidžiaugė gausiu bėgikų būriu ir jau tradicija tampančiu P. Silkino gimtadienio bėgimu, kuris nenutrūks ir ateityje.

Meras davė startą maratono dalyviams, stebėjo varžybas, o po to išskubėjo į kitus renginius.

P. Silkino žmona Genutė nenustebo, kad jos vyras ryžosi drastiškam sprendimui bėgti maratoną.

„Tų maratonų jis jau įveikė apie 200, o gal ir daugiau. Po finišo Piotras  labai gerai jautėsi, nors buvo ir pavargęs, tačiau dar nuėjo pavaikščioti ir neatsigulė pamiegoti.

Kalbėjosi su bėgikais, dar ir varžybas kažkiek stebėjo. Piotras labai užsispyręs, jeigu ką nors nusprendžia, tai trūks plyš padaro.

Kiekvieną ankstų rytą, priklausomai nuo oro, jis bėga 10-20, o kartais ir daugiau kilometrų.

Nepatingi atsikelti ir 6-7 valandą, bėgimas jį labai grūdina, yra atsparus ligoms.  Tik turi klausos problemų, tai įgimta vyro šeimoje“, – mintimis pasidalijo G. Silkina.

Kaip ir praėjusiais metais, vyrų grupėje maratoną greičiausiai įveikė 2020 ir šių metų Lietuvos 100 km bėgimo čempionas, Klaipėdoje gyvenantis, bet atstovaujantis Plungei  programuotojas Andrius Preibys (2 val. 42 min. 3 sek.).

Jis jau po starto atitrūko nuo varžovų ir visus 13,5 rato (vieno rato ilgis – 3 km 300 m) bėgo vienas bei gerokai aplenkė prizininkais tapusius vilnietį Igorį Černikovą (3.00:46) ir Saulių Pauliką iš Kretingos rajono Grūšlaukės (3:04:04).

„Kai tik vyksta varžybos, visada norisi jose dalyvauti. Šis maratonas man buvo ypač puiki treniruotė prieš rugpjūčio pabaigoje Berlyne įvyksiantį pasaulio 100 km čempionatą. Kretingoje buvo malonu bėgti, nors trasa ir buvo ne iš pačių lengvųjų, bet smagi. Dalyviai buvo daugmaž tie patys, kaip ir praėjusiais metais. Pasiektu rezultatu esu patenkintas, buvau greitesnis nei pernai“, – įspūdžiais pasidalijo A. Preibys.

Šis savarankiškai besitreniruojantis sportininkas prieš pasaulio čempionatą šią savaitę dar aktyviai treniruosis, o po to mažins krūvius.

Paklaustas, ar nenustebino, kad maratoną sėkmingai įveikė ir 81 metų sportininkai, jis atsakė: „Kažkiek stebina, bet juk tai Silkinas. Jis bėgioja jau daug metų, yra labai stiprus ir ištvermingas, gerai žinomas ne tik Lietuvoje“.

Moterų grupėje nugalėjo kaunietė Audra Bogužinskienė (3:28:10), kuri absoliučioje įskaitoje pasiekė šeštą rezultatą.

Prizininkėmis tapo kita kaunietė Inga Bružikienė (4:03:16) ir Dovilė Buivydaitė (4:07:13).

10 km distancijoje pirmas finišavo kaunietis Arūnas Valuckis (39:34), antrą vietą užėmė klaipėdietis Raidas Jastrumskis (40:41), o trečią – nugalėtojo komandos draugas Klaudijus Indreliūnas (40:49).

Moterų grupėje pajėgiausia buvo gargždiškė Laura Arė (45:39), pralenkusi klaipėdietes Neringą Vitkutę-Makarskienę (47:11) ir Giedrę Gincaitę (47:22).

3 km distanciją greičiausiai įveikė gargždiškis Mantas Galminas (11:27) ir klaipėdietė Reda Latakaitė (15:03).

Kretingos rajono savivaldybės administracijos kultūros ir sporto skyriaus vyriausiasis specialistas Erikas Žiubrys liko patenkintas sklandžiai organizuotu bėgimu, puikiu oru, nes nulijo tik ryte prieš varžybas.

„Džiugino ne tik maratonas, bet ir vaikų bėgimas, susirinko daug vaikų ir tėvelių. Kretingoje buvo graži bėgimo šventė. Bandysime tobulinti renginį, gal kitąmet jis bus dar gražesnis ir gausesnis“, – klabėjo E. Žiubrys.

“Švyturio” inf.

 2,744 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes