Rugpjūčio 18-21 dienomis Šventojoje vyko didžiausias Baltijos šalyse baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach bike fest 2022“, kuris čia organizuojamas jau septintąjį kartą. Festivalio dalyviai nemokamai galėjo linksmintis roko ir džiazo muzikos koncertuose, galėjo dalyvauti įvairiuose konkursuose ir rungtyse. Festivalio metu vyko įspūdingiausių tatuiruočių savininkų konkursas, buvo galima varžytis kirvio mėtymo, motociklo kilnojimo ar kitose rungtyse. Be to, festivalyje veikė ir įvairių motociklininkams skirtų prekių mugė ir, žinoma, renginį vainikavo motociklų paradas maršrutu Šventoji – Palanga – Šventoji.

Dominuoja „harlėjai“ 

Idėja rengti „Beach bike fest“ festivalius organizatoriams kilo keliaujant po Europą ir besilankant baikerių festivalyje Austrijoje, prie Faaker See ežero,  kuris ten kasmet privilioja apie 250 tūkst. baikerių iš įvairiausių šalių.

„Tuomet kilo noras sukurti panašų renginį ir Baltijos šalių regione, užsidegėm noru populiarinti baikerių judėjimą ir Lietuvoje. Be to, norėjosi parodyti kitą baikerių veidą: ne tą, kuris yra suformuotas gausybės filmų, kur baikeriai vaizduojami dažniausiai kaip blogiukai. Džiugu, kad mūsų šalyje prie to kitokio baikerių veido pristatymo prisideda ir kiti renginiai, pavyzdžiui, intelektualus, kultūrinis, pažintinis mototuristinis ralis „Ryterna Modul Mototourism Rally“, – sakė festivalio idėjinis vadas ir vienas pagrindinių organizatorių Vaidas Šimaitis.

Pasak pašnekovo, visų šiųmetinio renginio dalyvių skaičių sudėtinga nustatyti, tačiau vien užsiregistravusių baikerių buvo 830. „Smagu ir tai, kad Lietuvos, kaip mažos šalies vardas, jau plačiai pasklido po įvairias šalis, mat dalyvių šiemet galėjome sutikti iš įvairiausių šalių: iš Turkijos, iš Tailando, iš Suomijos, iš Nyderlandų, iš Bulgarijos, iš Ukrainos ir kitų. Aš pats pastebėjau ir suskaičiavau skirtingus baikerių klubus iš septyniolikos šalių“, – teigė V. Šimaitis.

Pašnekovas pripažino, kad festivalyje dominuojanti motociklų markė išlieka „harlėjai“ – „HarleyDavidson“ motociklai.

„Tačiau vis dažniau galime pamatyti ir daugiau nei šimtą metų visame pasaulyje žinomus „Indian“ motociklus. Be to, renginyje buvo ir „Jawa“ motociklų atstovai bei visiškai naujų, net man nežinomų markių, elektrinių motociklų atstovai. Tiesa, įdomus faktas: „BMW“ motociklų atstovai tikino, kad net nebeturėjo iš savo markės motociklų kažko ypatingesnio atvežti į festivalį, nes šiemet beveik visus užsisakytus motociklus išpirko“, – sakė V. Šimaitis.

Tiesa, pašnekovas pripažino, kad kai kurių markių geri kelioniniai motociklai gali kainuoti ir, pavyzdžiui, 22 tūkst. eurų, bet pradedantieji baikeriai gali nusipirkti naudotą gerą motociklą ir už 3–4 tūkstančius eurų. Na, o naują, pakankamai gerą kelioninį motociklą, kuris būtų tikrai su geru varikliu, anot pašnekovo, galima įsigyti už maždaug 11 tūkst. eurų. „Žinoma, kai kurių markių, pavyzdžiui, „Enduro“ ar HarleyDavidson“ motociklai kainuos jau bent 22 tūkstančius eurų“, – teigė V. Šimaitis.

Padeda pabėgti nuo rutinos 

Paprašius pašnekovo apibūdinti tą jausmą, kuris taip vilioja moto aistruolius kaskart vis sėsti ant plieninio žirgo, buvo atsakyta taip: „Tarkim žmogus daug dirba vienokį ar kitokį darbą, fizinį ar protinį, ir po darbų užsėda ant motociklo. Po to, nuvažiavus vienokį ar kitokį atstumą ir vėl nulipus nuo motociklo, staiga suvoki, kad tą laiką, kai sėdėjai ant motociklo tarsi buvai visiškai atsijungęs nuo gyvenimo rutinos ir tada jauti tokį sveiką, gerą nuovargį, jei tai buvo ilgesnė kelionė. Bevažinėjant motociklu tavo mintys tarsi išsivalo ir atrodo, kad tu ilgai miegojai ar ilsėjaisi. Sunku apibūdinti tą jausmą, bet man asmeniškai važinėjimas motociklu teikia akivaizdžiai teigiamą poveikį.“

V. Šimaitis akcentavo, kad šį nemokamą renginį jis organizavo su dar keturių asmenų komanda bei kartu su baikerių klubu „Saulė“. „Nemažą indėlį į renginio organizavimą ir finansavimą įdėjo ir Palangos miesto savivaldybė, kuri jau pripažino šį renginį kaip reprezentacinį šiame regione“, – sakė V. Šimaitis.

Taip pat pašnekovas pasidžiaugė, kad šis renginys jau atrado ir savo savotišką muzikinį stilių, kuriame telpa ir džiazas ir lengvasis rokas. „Šiemet renginio dalyviams savo koncertus dovanojo „Baltasis kiras“, „Poliarizuoti stiklai“, Augustė Žičkutė & Party Breakers,  Ruba Norte su Sandra Carillo (Ispanija), Ken Cassie (Afrika), „Quentin moore&band“, „AC/DC show“ ir kiti.

Galiausiai paklausus apie šiemet dar vyksiančius baikerių festivalius, pašnekovas paminėjo, kad artimiausias ir įspūdingiausias renginys laukia Austrijoje, prie Faaker See ežero, rugsėjo pirmąjį savaitgalį. „O Lietuvoje, kaip ir kasmet, spalio pradžioje bene visuose didesniuose miestuose vyks sezono uždarymo šventės“, – informavo pašnekovas.

Mindaugas Laukys

„SOUND FOCUS“ nuotr.

« 1 2 »

 762 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes