Egidijus Viskontas

Kretingos rajono savivaldybės taryba ketvirtadienį antru balsavimu nutarė neskirti pastabos administracijos direktoriui Egidijui Viskontui dėl tarnybinio nusižengimo, tačiau pareigūnas prieš tai pažadėjo rugsėjį pats pasitraukti iš pareigų.

Meras Antanas Kalnius teikė tarybai siūlymą pripažinti E. Viskontą padarius tarnybinį nusižengimą ir skirti už tai pastabą.

Šis siūlymas rėmėsi birželį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) priimtu sprendimu, kad administracijos direktorius pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo taisykles.

Anot VTEK, jis pateko į interesų konfliktą, kai pernai lapkritį pirmininkaudamas darbo grupei informavo apie žodinį Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kretingos skyriaus prašymą suteikti patalpas ir pasiūlė šią organizaciją perkelti į Vilniaus gatvėje esantį pastatą. Paaiškėjo, kad draugijai priklausančio medžiotojų klubo „Miškininkas“ vadovas bei valdybos pirmininkas yra E. Viskontui artimas asmuo, o pats administracijos vadovas yra deklaravęs narystę šiame klube.

Daugelis savivaldybės tarybos narių šį nusižengimą vadino mažareikšmiu ir sakė negalintys balsuoti už nuobaudos skyrimą.

Nepaisant to, pirmą kartą 11 tarybos narių buvo už pastabos skyrimą, penki balsavo prieš ir tiek pat susilaikė. Kilus ginčams, nutarta perbalsuoti ir po minutės gautas priešingas rezultatas: 11 tebepalaikė nuobaudą, bet aštuoni buvo prieš ir keturi susilaikė. Svarstant šį klausimą tarybos posėdyje padarytos trys pertraukos. Po vienos iš jų konservatorius Dovydas Bajoras pristatė konservatorių ir liberalų frakcijos bendrą sprendimą, kuriuo jie dar vakar, pasiūlė E.Viskontui pasitraukti iš užimamų pareigų ir paprašė pateikti atsakymą apie savo sprendimą. „Mūsų nuomone, svarstomas E.Viskonto pažeidimas yra mažareikšmis ir administracijos direktorius nuobaudos nėra vertas [kalbama apie tarybos posėdžio darbotvarkės klausimą „Dėl Egidijaus Viskonto tarnybinio nusižengimo (T1-244)“, – red. past.]. Manome, kad tai yra tiesiog mero noras nubausti direktorių. Antras teiginys yra toks: iš tikrųjų darbai nevyksta savivaldybėje ir savivaldybės administracijoje taip, kaip mes norėtume, kad vyktų. Todėl vakar, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų frakcijos vardu, mes pasiūlėme Egidijui Viskontui atsistatydinti iš užimamų administracijos direktoriaus pareigų“, – pranešė D. Bajoras. Tuomet E.Viskontas pažadėjo atsistatydinti rugsėjo mėnesį. „Aš dėl mero daromo nuolatinio spaudimo, dėl to, kad neįmanoma yra kartu dirbti, dėl šito proceso, kuris, mano galva, pažeidė visas teisines procedūras, ketinu rugsėjo mėnesį pasitraukti iš administracijos direktoriaus pareigų“, – sakė E. Viskontas.

Anot jo, tam pritarė ir koalicijos partneriai konservatoriai, ir jo partijos bendražygiai socialdemokratai.

„Rugsėjo mėnesį turėsime partijos skyriaus tarybos posėdį, per kurį ir oficialiai priimsime galutinį sprendimą“, – teigė E. Viskontas.

Konservatorius Dovydas Bajoras sakė, kad administracijos direktorius turi trauktis, nes savivaldybėje nevyksta jokie darbai.

Meras A. Kalnius tvirtino laukiantis E. Viskonto atsistatydinimo pareiškimo.

„Malonu girdėti apie tokį sprendimą, kad jūs išeinate iš vadovo pareigų, ir lauksiu jūsų, direktoriau, prašymo. (…) Manau, kad kviesime neeilinį tarybos posėdį“, – sakė jis.

Šių metų gegužę meras jau bandė administracijos direktorių atleisti iš pareigų kaip praradusį pasitikėjimą, tačiau dauguma tarybos narių tuomet šio siūlymo nepalaikė.

Pareigūnas kritikuotas, kad netinkamai organizuoja darbą ir dėl to stringa statybos, nevykdo mero sprendimų, nederina komandiruočių.

E. Viskontas Kretingos administracijai vadovauja nuo pernai sausio pabaigos.

Jis Mykolo Romerio universitete yra įgijęs teisės bakalauro ir magistro laipsnius, anksčiau dirbo Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio patarėju, Seimo nario Petro Gražulio ir buvusios parlamentarės Neringos Venckienės padėjėju, 2020 metais ėjo žemės ūkio viceministro pareigas.

“Švyturio” inf.

Daugiau apie tai skaitykite rugpjūčio 27 d. „Švyturio“ numeryje (Nr. 34 (9255).

 40,851 peržiūrų (-a)

27% LikesVS
73% Dislikes