Kaip gyventi ir išgyventi siaučiant nesuvaldomai elektros energijos kainų pasiutpolkei? Panašu, kad Kretingos rajono savivaldybės vadovai tik dabar pradėjo rimčiau galvoti, kaip pragyventi žiemą, kaip likusias šių metų savivaldybės biudžeto lėšas nesukišti tik į sąskaitų už elektros energiją apmokėjimą.
Ketvirtadienį Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas į darbinį pasitarimą sukvietė savivaldybei pavaldžių įstaigų atstovus. Pokalbio tema – elektros energijos taupymo klausimai. Artimiausių dienų tikslas – surinkti duomenis iš švietimo, kultūros įstaigų, seniūnijų ir kitų padalinių bei įvertinti, kiek elektros energijos sunaudojama, kiek pagal prognozes dar gali kilti energijos kaina, kiek papildomų biudžeto lėšų sąskaitoms apmokėti dar gali prireikti.
Atskirai buvo diskutuojama apie Kretingos miesto seniūnijos elektros energijos poreikius. Didžiausią rūpestį kelia gatvių apšvietimas, kuriam reikia skirti nemažai lėšų. Šioks toks išsigelbėjimas – tai gatvių apšvietimui naudojami taupūs LED šviestuvai.
„Visa laimė, kad tai suspėjome padaryti. Jie pastebimai taupo lėšas. Tačiau vis tiek gatvių apšvietimui išleidžiamos sumos ženkliai padidėjo. Pernai per metus Kretingos apšvietimui išleidome apie 150 tūkst. eurų, o šiemet, dar likus keliems tamsiausiems metų mėnesiams, jau išleista per 100 tūkst. eurų. Jeigu tikėtume prognozėmis, ką kalba Vyriausybės atstovai, energetikai, jeigu nuo sausio elektros kilovatvalandės kaina sieks 65 centus, tai ne tik Kretingą, bet ir kitus miestelius neišvengiamai teks gesinti,“ – kalbėjo E. Viskontas.
Panašu, kad bus priimtas sprendimas jau nuo spalio 1 dienos pastebimai mažinti ir Kretingos, ir kitų miestelių apšvietimą. Kitos išeities tiesiog nėra. Pasak E. Viskonto, bus tariamasi su seniūnais, kokias gyvenviečių gatves būtų galima laikyti prioritetinėmis, o kur apšvietimo būtų galima atsisakyti. Bus tariamasi ir dėl apšvietimo mažinimo variantų: būtų galima trumpinti gatvių apšvietimo laiką arba jungti tik kas antrą gatvių apšvietimo lempą.
„Panašų sprendimą jau turėjome per krizę 2008 metais, tai dabar po pasitarimų su seniūnais, po atliktų skaičiavimų spręsime, koks variantas būtų prieinamiausias“, – tikino administracijos direktorius.
Jis vylėsi, kad žmonės supras tokių sprendimų būtinybę, nes savivaldybės mokamos lėšos už suvartotą elektros energiją – tai mūsų visų pinigai. Vyriausybė kol kas savivaldybėms nežada nieko kompensuoti, jos turi verstis kaip išmano. Problemiškiausia sritis – švietimo sistema. Taupant energijos išteklius mokinių į nuotolinį mokymąsi jau neišleisi, to jiems pakako kovido pandemijos metu.
„Prie naujos realybės teks priprasti mums visiems. Štai net mūsų fontanas šiemet jau suvartojo elektros už 7 tūkst. eurų, dar gerai, kad jo sezonas baigiasi. Svarstėme – ką daryti? Panašu, kad jį teks įjungti tik savaitgaliais, kažką vis tiek sutaupysime“, – sakė E. Viskontas.
Panašu, kad rugsėjo mėnesį Tarybai teks svarstyti papildomų biudžeto lėšų skyrimo rajono seniūnijoms klausimą. Deja, rajono biudžetas ne guminis, Vyriausybė paramos savivaldybėms nežada, tad labai panašu, kad rudens ir žiemos laikotarpį teks pragyventi didesnėje ar mažesnėje prietemoje.

 11,534 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes