Iš Vievio kilusi menininkė Agnė Sedleckė rugsėjo 1 – 29 d. Motiejaus Valančiaus viešojoje bibliotekoje Kretingoje pristato savo pirmąją personalinę akvarelės parodą „Metai“. Ši paroda jau aplankė Vilniaus, Kauno, Elektrėnų, Lentvario, Klaipėdos, Palangos erdves. Kiekvieną autorės darbą lydi pačios sukurtas autentiškas tekstas, atskleidžiantis kiekvieno mėnesio ne tik vizualinę personifikaciją, bet ir mėnesio minties raišką. Kaip pati autorė sako: „kurdama parodą stengiausi išjausti kiekvieną mėnesį, išgirsti ką jis nori man pasakyti, jog galėčiau suteikti jam gyvybės. Kai išgyvenu kiekvieną mėnesį, tada pradedu matyti jo vizualinę išraišką. Man jie visi broliai ir seserys“. Stebinčius ekspoziciją lankytojus Agnė kviečia pasinerti į savo asmeninę diskusiją su metų laikais, mėnesiais, nevengti diskutuoti ir personifikuoti, mistifikuoti metų laikų kaitos.
Nors menininkė yra baigusi dizaino studijas Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete, tačiau kaip parodos autorė sako, jog didžiausią įtaką šios parodos realizacijai, kurioje dominuoja taškai, linijos, brūkšneliai, turėjo mokymasis Vievio meno mokykloje, kur lig šiol turi labai gerą ryšį su mokytojais. A. Sedleckė atskleidžia, kad asmeniniam sprendimui rinktis menininkės kelią įtakos turėjo Justino Vienožinskio dailės mokykloje sutikta dizaino būrelį dėsčiusi mokytoja: „Ji sugebėjo prie kiekvieno mokinio prieiti individualiai, kiekviename įžvelgti kažką ypatingo, o ne užgožti, įrėminti į sugalvotus standartus. Man tai padarė įspūdį – mane įkvėpė“. Paklausta ar svarsto savo patirtį, žinias perteikti jauniesiems kūrėjams, Agnė sako, jog dalintis jai labai artima, tačiau reikia mokėti mokyti: „Kol kas nemanau, kad ši kryptis būtent man. Esu visiška individualistė. Netgi kūryboje vienai kurti artimiau. Jau studijų metais supratau, kad norint kurti komandoje, reikia žmonių, kuriais būtų galima pasitikėti, o tai atrasti yra labai sunku“.
Šiuo metu kūrėja daug laiko skiria keramikos sričiai. Septintus metus Klaipėdoje gyvenanti Agnė turi dirbtuves, kurioje gimsta išskirtiniai taikomieji meno kūriniai. Jos keramikos darbuose taip pat neišvengiami augalų, taškų, linijų motyvai: „Gamta mane įkvepia, kūrybai inspiruoti gali netgi drugelis, o linija, taškelis man suteikia kūriniui užbaigtumą“. Menininkė neišskiria vieno konkretaus ją įkvepiančio menininko, tačiau akcentuoja impresionizmo ir simbolizmo dailės sroves, kurios rezonuoja su autorės menine prigimtimi. Kūrybos proceso metu A. Sedleckę lydi įvairių podcast‘ų (liet. tinklalaidės), audio knygų apie sąmoningumą klausymas. Visa ši susikurta kūrybinė aplinka menininkei tampa tarsi terapija, padedančia išlaisvėti mintims. Vis tik ji nevengia pripažinti, kad pertrauka nuo kūrybos žmogui taip pat reikalinga, nes tai paskatina netikėtų minčių, idėjų atsiradimą. Menininkė džiaugiasi, kad turi artimų žmonių palaikymą, sulaukia daug gražių atsiliepimų apie savo kūrybą, tačiau priduria, kad nors kritikai yra jautri, tačiau konsultuotis, klausti nuomonės yra itin svarbu.

Alma Laužonytė

 10,970 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes