Viena iš galimų buvusio Savivaldybė įmonės „Kretingos komunalininkas“ direktoriaus Rimanto Žiaušio pasitraukimo iš pareigų priežasčių buvo daugiabučių gyvenamųjų namų renovacijos proceso sustingimas nuo 2019-ųjų. Tačiau įmonei pradėjus vadovauti laikinai direktoriaus pareigas einančiai Vaivai Lukošienei bei renovacijos reikalus kuruojančiai pavaduotojai Jolantai Gedvilaitei, procesas po truputį pradėjo judėti pirmyn.
2019-aisiais įstrigo net 17 daugiabučių namų renovacijos projektų. Dėl to Kretingos rajono nepasiekė apie 2 mln. eurų. Renovacijos darbai sustojo ne todėl, kad, pavyzdžiui, sudėtinga surasti tinkamus rangovus arba nepavyksta susitarti su daugiabučių gyventojais. Paprasčiausiai, buvusiems įmonėms vadovams bei už renovaciją atsakingiems darbuotojams niekaip nepavykdavo susitarti dar pradinėse, projektų parengimo, stadijose.
Laikinai SĮ „Kretingos komunalininkas“ vadovaujanti V.Lukošienė „Švyturiui“ teigė, jog su daugiabučių gyventojais suderinti, turintys jų pritarimą investiciniai projektai nepasiekė techninių projektų ekspertizių. Kitaip tariant, nežinia, kuriam laikui atgulė ant projektuotojų stalo.
„Daugiausiai techninių projektų rengusi bendrovė „Progresyvūs projektai“ grasino teismu, ketinusi prisiteisti apie 200 tūkst. eurų už jau padarytą darbą, bet dėl kai kurių sprendinių negalėjusi gauti pritarimo iš įmonės. Tačiau keisčiausia tai, kad anksčiau už daugiabučių renovaciją atsakinti darbuotojai nesiėmė jokių priemonių problemoms išspręsti“, – sakė V.Lukošienė.
Pasak jos, jau pirmosiomis darbo SĮ „Kretingos komunalininkas“ dienomis buvo surašytas išsamus raštas apie daugiabučių renovacijos procesą, išdėstytos visos bėdos. Tačiau nei iš Savivaldybės mero Antano Kalniaus, nei iš Savivaldybės tarybos komitetų pirmininkų nesulaukta jokios reakcijos.
Vis dėlto dabar pavyko susitarti su projektuotojais, prikalbinti juos nesikreipti į teismą ir nereikalauti atlyginti patirtų nuostolių, o darbus tęsti toliau.
„Galima sakyti, per dvejus metus nebuvo padaryta nieko. Todėl dabar, susitarus su projektuotojais, tikimės, kad parengti techniniai projektai netruks pasiekti ekspertus, o po jų patvirtinimų galėsime prašyti statybos leidimų bei skelbti viešųjų pirkimų konkursus rangovams parinkti. Taip pat tikimės, jog pavyks susitarti ir su Aplinkos projektų valdymo agentūra, kad daugiabučių namų atnaujinimo projektai nebūtų išbraukti iš finansuojamų projektų sąrašo ir kad agentūra nereikalautų sugrąžinti išmokėtą valstybės paramą“, – vylėsi direktoriaus pavaduotoja J.Gedvilaitė.
Daugiau kaip dvejus metus „snaudęs“ daugiabučių namų renovacijos procesas dabar, galima sakyti, pradedamas beveik iš naujo. Pasak įmonės „Kretingos komunalininkas“ vadovų, per praėjusį laikotarpį pasikeitė ir medžiagų kainos, ir už projektuose numatomus darbus, suprantama, rangovai irgi paprašys sumokėti daugiau. Juo labiau, kad energetinių resursų skrieja aukštyn kosminių greičiu.
„Neišvengiamai teks vėl susitikti su renovuotinų daugiabučių gyventojais, tartis su jais dėl pasikeitusių sąlygų, dėl padidėjusių kainų ir t. t. Tačiau tikiuosi, kad pats procesas tęsis toliau sėkmingai. Manau, kad žmonės puikiai supranta renovacijos reikšmę, jos suteikiama naudą, ypač finansinę, ir susitarti pavyks“, – tikino V.Lukošienė.
Pasak laikinosios direktorės, ypatingai sparčiai augant darbų kainoms bei dėl žaliavų ir statybinių medžiagų kainų didėjimo gali tekti keisti investicinius planus. O tokiam reikalu gyventojai gali nepritarti. Tokiu atveju, įmonė privalės grąžinti visą suteiktą valstybės paramą – už techninio projekto parengimą, projektinė ekspertizę bei suteiktas projekto administravimo paslaugas.
Dabartinės Savivaldybės įmonės „Kretingos komunalininkas“ vadovės sakė nelinkusios aiškintis, kas kaltas dėl buvusio renovacijos proceso sąstingio, tačiau tikisi didesnio rajono vadovų, politikų dėmesio, o dar labiau – konkrečios pagalbos ar pritarimo sprendžiant susidariusias problemas.

 32,534 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes