Lietuvos automobilių kelių direkcijos iniciatyva trečiasis spalio ketvirtadienis yra paskelbtas Atšvaitų diena. Šią dieną visuomenė raginama nepamiršti dėvėti atšvaitų, kurie tamsiu paros metu gali išgelbėti gyvybę.

2022-10-20 anksti ryte Atšvaitų dienos proga Klaipėdos miesto PK bendruomenės pareigūnai Smiltelės g. ir I. Simonaitytės g., vienos uostamiesčio mokyklos prieigose, praeiviams vėl dalijo atšvaitus, priminė, kodėl juos reikia dėvėti ir kaip teisingai juos užsisegti. Policijos pareigūnai pastebi, kad vis dar gana daug žmonių nesegi atšvaitų, nors namuose, dulkantį stalčiuje, greičiausia atrastų ne vieną tokį šviesą atspindintį daiktelį – per priemonę išdalyta per 100 atšvaitų ir jų, pasak bendruomenės pareigūnų, visiems norintiems neužteko.

Teigiama, kad neapšviestu keliu einančiajam be atšvaito rizika pakliūti į eismo įvykį padidėja net aštuonis kartus – atšvaito nesegintis žmogus vairuotojui matomas tik 30-50 m. atstumu, tuo metu jį segintis pastebimas jau už 150 metrų. Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad alink rankinės ar kuprinės rankeną apsuktas atšvaitas savo funkcijos neatlieka – tokiu atveju jis yra tiesiog nematomas. Atšvaitai visuomet turi būti kabinami dešinėje pusėje, geriausia kad jie švytuotų ar tabaluotų ties pėsčiojo keliais, atšvaitų juosteles reikėtų dėti ties riešais, ir ant blauzdų. Patikima priemonė yra ir šviečiantis žibintuvėlis ar liemenė su šviesą atspindinčiais elementais.

Panašias priemones Klaipėdos apskrities VPK bendruomenės pareigūnai šią savaitę vykdo visoje apskrityje. Per jas stebimi ne tik pėstieji, bet dviratininkai – ar naudoja visas saugos, tarp jų ir šviečiančias priemones, numatytas kelių eismo taisyklėse.

Nuo 2022 m. pradžios visoje Klaipėdos apskrityje jau užregistruoti 332 įskaitiniai eismo įvykiai, per kuriuos žuvo 11, sužeista – 386 žmonės. Per tą patį laikotarpį pernai buvo 310 įskaitinių eismo įvykių, per kuriuos 10 žmonių žuvo, dar 382 buvo sužaloti. Klaipėdos mieste per minimą laikotarpį šiemet registruoti 149 įskaitiniai eismo įvykiai, per kuriuos žuvo 4, sužeistas 0 161 žmogus. Pernai eismo įvykių buvo 135, per juos sužeisti 144, o žuvo – dvigubai mažiau žmonių.

Būkite saugūs kelyje – nešiokite atšvaitus, dovanokite juos – atšvaitas gali išgelbėti brangaus žmogaus gyvybę!

 56,741 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes