Kretingos socialinių paslaugų centrui priklausantys Nakvynės namai spalio 18-ąją minėjo vienerių metų įkūrimo sukaktį. Apie lydėjusius iššūkius, pasiekimus, atvykusiųjų socializacijos procesus kalbamės su centro direktore Danute Skruibiene.

– Šiemet minite Nakvynės namų vienerių metų įkūrimo sukaktį. Su kokiais iššūkiais susidūrė čia dirbantis kolektyvas?
– Dirbdami su socialinę riziką patiriančiais asmenimis visada susiduriame su iššūkiais, nes tai darbas, reikalaujantis didelio atsidavimo. Sudėtingas darbas yra su nemotyvuotais klientais, kurie patiria finansinių sunkumų. Motyvuoti paslaugų gavėją dalyvauti darbo rinkoje, kai jo pečius slegia tūkstantinės skolos, yra didžiausias iššūkis. Kartais susiduriame su tarpinstitucinio bendradarbiavimo problema, išankstine nuomone ir nuostata apie benamystę patiriančius asmenis.
– Nuo ko prasideda Nakvynės namų gyventojų socialinių įgūdžių formavimas? Kokias būtiniausias paslaugas specialistai turi suteikti atvykusiems benamiams?
– Dirbant su socialinę atskirtį patiriančiais paslaugų gavėjais reikia laikytis principinės nuostatos, kad iškilusių problemų negalima tapatinti su žmogumi. Susitapatinęs su problema, žmogus negali su ja kovoti, nes tai tampa kova su pačiu savimi. Praradęs ryšį su artimaisiais, tikslą ir pastangas veikti, jis patiria ekstremalią atskirtį ir pripažįsta – „toks jau esu“. Svarbu skatinti paslaugų gavėjus įsivertinti savo gyvenimo kokybę daugelyje skirtingų gyvenimo sričių: motyvaciją ir atsakomybę (sąmoningumą, iššūkių įveiką), asmens higieną, gebėjimą tvarkyti asmeninius finansus, ryšių su aplinkiniais ir artimaisiais palaikymą, žalingų įpročių valdymą, fizinę sveikatą, emocinę ir psichinę sveikatą, prasmingą laiko praleidimą, būstą, ryšius su teisėtvarka (įstatymų laikymąsį, atsakomybės už pažeistus įstatymus ir taisykles suvokimą / prisiėmimą, padarinių atitaisymą).
– Vis tik kiekvienam atvykusiajam taikoma vienoda socializacijos strategija ar priimami individualūs sprendimai?
– Kelyje į bendradarbiavimą, pažinimą, supratimą yra svarbus požiūris į žmogų. Kiekvienas žmogus yra unikalus, o jų išgyvenimai vertingi ir skirtingi, tad individualus pagalbos planas kiekvienam paslaugų gavėjui yra sudaromas skirtingai, atsižvelgiant į asmens socialines problemas. Svarbu ne tik įgalinti patį asmenį ieškoti problemų sprendimo būdų, bet ir įgalinančios aplinkos kūrimas mažina benamystės stigmą, padeda įveikti ir valdyti krizines situacijas.
– Žvelgiant į šiuos metus, kaip dažnai nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys gyventojai patys ateina prašyti pagalbos, ar vis tik tenka juos raginti, kad priimtų Nakvynės namų siūlomą pagalbą?
– Kai 2021 metų spalį Nakvynės namai atvėrė duris nuolatinės gyvenamosios vietos neturintiems Kretingos rajono gyventojams, apie paslaugų teikimą ir galimybę gauti apgyvendinimo ar apnakvindinimo paslaugas mažai kas žinojo. Teko patiems raginti ir kviesti pasinaudoti galimybe gyventi kitaip, bet niekas nenorėjo. Kalbintiems asmenims atrodė baisu ir nepriimtina, Nakvynės namus jie tapatino su įkalinimo įstaiga. Pirmasis gyventojas buvo apgyvendintas Socialinės paramos skyriaus iniciatyva, kitas – žmonių, kurie savarankiškai kreipėsi dėl apgyvendinimo paslaugų suteikimo daug metų gatvėje gyvenančiam asmeniui, iniciatyva. Laikui bėgant paslaugų populiarumas išaugo ir asmenys kreipiasi savarankiškai. Šiuo metu gauti apgyvendinimo paslaugas eilėje yra trys asmenys.
– Pasidalinkite, kokie džiuginantys įvykiai, pasiekimai lydėjo per pirmuosius Nakvynės namų gyvavimo metus.
– Džiaugiamės galėję padėti tiems, kuriems pagalbos labiausiai reikėjo, kurie išėjo ir geba gyventi savarankiškai ar kitoje socialinės globos įstaigoje. Nakvynės namuose minimi gimtadieniai, įvairios šventės, kuriame bendrystę, kad kiekvienas asmuo jaustųsi svarbus ir reikalingas. Kitaip tariant, sėkmės atvejai, kai gyventojai įstengia atkurti santykius su buvusia šeima ar sukuria naujus.
– Galbūt iš buvusių ir esamų gyventojų jau ganėtinai stabiliai, užtikrintai kas nors kuriasi socialiai atsakingą gyvenimą?
– Šiuo metu Nakvynės namuose gyvenantiems žmonėms yra teikiamos visos socialinės paslaugos, kuriomis siekiama ugdyti ar stiprinti gebėjimus ir galimybes spręsti savo socialines problemas, palaikyti ryšius su visuomene, dalyvauti bendruomeninėje veikloje, savarankiškai ar su pagalba įsidarbinti ir dalyvauti darbo rinkoje. Galima sakyti, kad iš buvusių gyventojų, kuriems buvo teikiamos apgyvendinimo paslaugos, stabiliai ir socialiai atsakingą gyvenimą šiuo metu gyvena beveik visi asmenys. Jeigu smulkiau detalizuojant, du asmenys atkūrė prarastus socialinius ryšius su artimaisiais, trims asmenims, tarpininkaujant socialiniams darbuotojams, buvo organizuojamos sveikatos priežiūros paslaugos ir nustatytas darbingumo bei neįgalumo lygis. Keli asmenys išsinuomojo gyvenamąjį būstą. Vienam asmeniui padėjome susitvarkyti paveldėjimo dokumentus ir jis išvyko gyventi į kitą savivaldybę. Du gyventojai paprašė nutraukti apgyvendinimo paslaugas Nakvynės namuose ir grįžo gyventi į Kretingos Teresiečių vienuolyną. Vienas asmuo susitvarkė dokumentus ir išvyko dirbti į Norvegiją. Taip pat vienas asmuo apgyvendintas Ilguvos socialinės globos namuose. Vienas Nakvynės namų gyventojas įstojo mokytis ir gavo apgyvendinimą mokyklos bendrabutyje. Dar vienam asmeniui buvo organizuojamos sveikatos paslaugos, kreiptasi į Neįgalumo ir darbingumo komisiją, kuri nusprendė asmeniui skirti priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinę kompensaciją. Tačiau apmaudu, kad asmuo, gaunantis reguliarias pajamas, grįžo prie įprasto gyvenimo būdo – elgetavimo.
– Su kokia vizija palydite pirmąją įkūrimo sukaktį ir įžengiat į antruosius metus?
– „Kartu mes vieningi ir stiprūs“, paminėję įstaigos vienerių metų sukaktį, ateinantiems metams visiems mums linkiu naujų pergalių, tegul darbas įkvepia ir atneša puikių rezultatų. Be abejonės, daug ką lemia dirbanti komanda. Todėl, minint vienerių metų įstaigos sukaktį, kiekvienam darbuotojui buvo įteiktos „Metų nominacijos“, atspindinčios ryškiausius asmenybės bruožus ar įvykusius įvykius. Norėjosi ne tik paminėti įstaigos sukaktį, bet ir atsižvelgti į dirbančią komandą, taip padėkoti už atsidavimą darbui ir metų veiklą.
– Ačiū už pokalbį.

 11,904 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes