Ketvirtadienio popietę Kretingoje, Lankų gatvėje, lietaus nuotekų kanale pastebėti teršalai – vanduo nusidažė skaisčiai mėlyna spalva. Socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją pastebėjo ir kai kurios institucijos, kurios iškart ėmėsi reikalingų veiksmų taršos priežasčiai nustatyti.
Pirmieji į Lankų gatvę atvykę UAB „Kretingos vandenys“ darbuotojai suskubo aiškintis, iš kur į lietaus kanalizaciją galėjo patekti teršalai.
„Pirmiausia pasidomėjome, ar negalėjo teršalai į lietaus kanalizacijos sistemą patekti iš netoliese esančios įmonės „BS Chemical“. Spėjimas pasitvirtino. Dabar tikrai žinome, kad teršalai iš šios įmonės. Mūsų bendrovės specialistai taip pat paėmė ir vandens mėginius, kad būtų nustatyta, kokie tai teršalai, kokios cheminės medžiagos pateko į aplinką. Manau, po kelių dienų viskas bus aišku“, – sakė UAB „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis.
Šiek tiek vėliau atvykę Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai apžiūrėjo užterštą vietą, lietaus kanalizacijos vamzdį, iš kurio ištekėjo spalvotas vanduo. Pasak jų, teršalai toli nenuplaukė, nusėdo ant dugno. Taip pat abejojama, kad užterštas vanduo gali pasiekti Tenžės upę, su kuria susijungia kanalas.
Prie pastebėtų teršalų vietos atvykęs Savivaldybės meras Antanas Kalnius stebėjosi, kad vis neatvyksta kretingiškiai aplinkosaugininkai.
„Atskubėjo ir „Kretingos vandenų“ darbuotojai, ir ugniagesiai, tačiau aplinkosaugininkų nematyti, nors jie pirmieji turėtų „pakelti ant kojų“ specialiąsias tarnybas. Vis dėlto tikiuosi, kad šįkart tarša nėra labai didelė. Apžiūrėjus Tenžės upę, kur į ją įteka kanalo vanduo, teršalų nepastabėta“, – sakė A. Kalnius.
Pagaliau atvykę kretingiškiai aplinkosaugininkai nufotografavo teršalus liejantį vamzdį, upeliuką ir pažadėjo, jog bus paimti užteršto vandens mėginiai. Suprantama, neužmiršo informuoti, jog įmonės „BS Chemical“, kaip ir „Kretingos vandenų“, laukia neplaniniai patikrinimai.
Į įvykio vietą atvykęs „BS Chemical“ atstovas pripažino, jog tai – „jų darbas“.
„Pripažįstame, kad chemikalai į lietaus vandens kanalizaciją pateko iš mūsų įmonės. Darbininkai plovė maišyklę, kurioje buvo gaminamas grindų ploviklis, ir vandenį išpylė į nuotekų sistemą. Tačiau kaip nešvarus vanduo pateko į lietaus kanalizacijos vamzdžius, neįsivaizduoju. Bet jokios bėdos nėra, nes naudoti chemikalai nėra kenksmingi aplinkai. Tame vandenyje drąsiai galima nusiplauti rankas, nieko neatsitiks. Grindų ploviklis dažomas mėlyna spalva, tai lyg maistiniai dažai“, – kad nenukentės aplinka, užtikrino įmonės atstovas.
Pasak aplinkosaugininkų, kokios cheminės medžiagos ir kiek jos kenksmingos aplinkai, nustatys laboratorijos Klaipėdoje specialistai, kurie taip pat paims užteršto vandens mėginius tyrimams.

 32,833 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes