Lapkričio pradžioje Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai, Savivaldybės meras bei Administracijos direktorius gavo Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro prašymą kitų metų rajono biudžete numatyti per pusantro milijono eurų Kretingos filialo praktinio mokymo pastato išorės ir vidaus remontui. Tačiau patenkinti tokį prašymą rajono valdžia kol kas neskuba, o iš centro laukia konkretesnės informacijos.
Klaipėdos E. Galvanausko profesinio mokymo centro, kurio dalininke yra Kretingos rajono savivaldybė, duomenimis, Kretingos filialo pastatų vidaus ir išorės remontui reikėtų kur kas daugiau pinigų nei prašoma Savivaldybės.
Pagal remonto darbų sąmatinį įvertinimą, vien tik vienam bendrabučiui suremontuoti reikėtų per 2 mln. 200 tūkst. eurų, dirbtuvėms suremontuoti – per 1 mln. 670 tūkst. eurų, pačios mokyklos mokomajam korpusui suremontuoti – per 2 mln. 900 tūkst. eurų, o valgyklai – per 990 tūkst. eurų. Tad iš viso remontui reikėtų per 7 mln. 879 tūkst. eurų.
Bene liūdniausiai atrodo Kretingos filialo praktinio mokymo – dirbtuvių – pastatas. Bendrovės „pastatų diagnostika ir statyba“ parengtame statinio apžiūros akte teigiama, jog stogo bituminė danga daugelyje vietų pūslėta, fiziškai susidėvėjusi, vizualiai pastebimi nesandarumai, pažeista vidaus lubų apdaila. Taip pat stipriai fasado silikatinių plytų mūras, dėl atmosferinio poveikio stipri mūro erozija, siūlių išdūlėjimas mažina pastato mechaninį pastovumą.
Apžiūros akte išvardinta daug įvairiausių nusidėvėjimų, kuriuos lengvai galima pastebėti ypač vidaus patalpose.
„Sanitariniai mazgai visiškai susidėvėję. Apdailos plytelės nukritusios, atitrūkusios. Vestibiulyje bei dirbtuvėse ištrupėjusios perdangos gelžbetoninių konstrukcijų siūlės. Vietomis taip stipriai nusidėvėjusi sienų ir lubų apdaila, kad krenta tinkas. Daugelyje vietų įtrūkusios sienos, sutrūkinėję langų ir durų angokraščiai. Pastebimi drėgmės požymiai“, – rašoma apžiūros akte.
Specialistai taip pat teigia, jog iš esmės dirbtuvėse nėra jokios šildymo sistemos.
Nenuostabu, kad E. Galvanausko profesinio mokymo centro Kretingos filialas atsidūrė tokioje apverktinoje būklėje. Anksčiau, kai jis dar vadinosi Kretingos technologijos ir verslo mokykla, Kretingos rajono savivaldybė irgi buvo dalininke. Tačiau šiandien akivaizdu, jog dalininkės pavadinimas buvo rašomas tik popieriuje, o realios naudos šiai profesinio mokymo įstaigai tai nedavė. Savivaldybė mokyklos dalininke tapo 2006-aisiais.
„Iki šios dienos Kretingos rajono savivaldybė yra įnešusi, kaip dalininkė, tik 0,29 euro piniginių lėšų. Mokykla pastatyta 1972 metais, tačiau ji iki šiol neremontuota. <…> dalis mokyklos šildoma malkomis, o praktinio mokymo patalpos nešildomos (šildoma elektros lempomis, tačiau temperatūra praktinio mokymo patalpose žiemos metu nepakyla aukščiau 17 laipsnių)…“ – rašoma rajono valdžiai išsiųstame rašte.
Šiemet Kretingos rajono savivaldybės administracija pasirašė šiek tiek pakeistą sutartį su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, pagal kurią tapo ne tik dabar jau buvusios Kretingos technologijos ir verslo mokyklos, pervardintos į Kretingos filialą, bet ir viso E. Galvanausko profesinio mokymo centro dalininke.
Pasak Kretingos rajono savivaldybės mero Antano Kalniaus, E. Galvanausko profesinio mokymo centro prašymas kitų metų Savivaldybės biudžete numatyti lėšas praktinio mokymo pastatui remontuoti nėra visiškai atmetamas ir netenkintinas.
„Pirmiausia E. Galvanausko profesinio mokymo centras turėtų išsigryninti, kurių patalpų jam labiausiai reikia, kiek reikia patalpų pagal ugdymo programas. Lėšos gali būti skiriamos, nes tai yra mūsų rajono mokykla. Be to, profesiniam mokymui dabar suteikiamas visiškai kitas lygis, todėl realiai prisidėti prie šio proceso Savivaldybei yra ir prestižo reikalas“, – „Švyturiui“ sakė meras A. Kalnius.
Savivaldybės administracijos direktorė Jolita Vaickienė „Švyturiui“ teigė, jog Administracija nesiūlys Savivaldybės tarybai sprendimo projekto, kuriame būtų numatyta ir kitų metų biudžeto skirti lėšų filialo pastatams remontuoti.
„Savivaldybės administracija šiuo klausimu nėra gavusi jokių nurodymų, todėl numatyti lėšas kitų metų biudžete nesiūlysime. Skirti apie pusantro milijono eurų mūsų biudžetui būtu pakankamai sudėtinga, nes pinigų reikia ir kitiems svarbiems objektams. Tačiau Savivaldybės taryba gali nuspręsti kitaip“, – sakė J. Vaickienė.
Pasak Administracijos direktorės, šiuo metu Savivaldybės tarybai ruošiamas sprendimo projektas dėl Kretingos rajono savivaldybės, kaip E. Galvanausko profesinio mokymo centro dalininkės, statuso ateities – Tarybai bus siūloma atsisakyti dalininko teisių.
„Anksčiau abejojau dėl kai kurių dalykų. Neaišku buvo, kaip bus su mokyklos reikmėms naudojama žeme, kurios yra nemažai. Dabar 30 hektarų centras jau atsisakė. Taip pat buvo neaiškumų dėl sporto salės panaudojimo – ar galės kretingiškiai sportininkai ja naudotis, kokiomis sąlygomis. Dabar viską išsiaiškinome, E. Galvanausko profesinio mokymo centro direktorė Dalia Martišauskienė pažadėjo, kad bus sudaromos bendradarbiavimo sutartys, todėl problemų kilti neturėtų“, – „Švyturiui“ sakė ruošiamo tarybos sprendimo projekto iniciatorius, tarybos narys Steponas Baltuonis.
Kalipėdos E. Galvanausko profesinio mokymo centro direktorės D. Martišauskienės nuomone, Kretingos rajono savivaldybei įgyti jos vadovaujamo centro dalininkės statusą buvo visiškai nelogiška. Ir ne tik todėl, kad gali tekti pakloti nemažai pinigų.
„Iš mano, kaip centro vadovės, pusės blogiausia yra tai, kad labai trukdosi normalus centro darbas. Kartais tenka priimti svarbius ir skubius sprendimus. Jei centras priklausytų tik Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, tai padaryti būtų galima daug greičiau ir paprasčiau. Dabar viską tenka derinti ir su dalininke – Kretingos rajono savivaldybe. Šis procesas ilgai užtrunka. O tikėtis gauti kokią nors svarią finansinę paramą ir Savivaldybės, manau, vargu ar būtų realu“, – „Švyturiui“ sakė D. Martišauskienė.

 

 14,174 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes