Kretingą su didesnėmis rajono gyvenvietėmis dažniausiai jungia trečiojo priežiūros lygio keliai.

Po nedidelio savaitgalio atokvėpio pirmadienį kelininkai vėl stojo į atkaklią kovą su gamta – gausus snygis privertė panaudoti visas turimas pajėgas.

Kretingos gatves prižiūrinčios įmonės „Kretingos komunalininkas“ technika nuo ankstaus ryto suka ratus po miestą, darbuotojai ir traktoriais, ir kastuvais valo šaligatvius.

Rajono seniūnijų vadovai jau prašo pagalbos ūkininkų, turinčių tinkamą keliams valyti techniką.

Kretingos kelių priežiūros tarnybos technika irgi darbuojasi rajono keliuose. Pasak tarnybos viršininko Tomo Balčyčio, didžiausias dėmesys skiriamas magistraliniams keliams ir tiems, kuriais intensyviausias eismas.

Kretingos rajoną kerta tik du keliai, kurie pagal kelių priežiūros tvarką priskiriami antrajam priežiūros lygiui: kelias Palanga–Šiauliai ir kelias Klaipėda–Liepoja. Didžioji dali kitų kelių priskiriami trečiajam bei žemesniems priežiūros lygiams.

Antrajam priežiūros lygiui priklausančius kelius kelininkai privalo nuolat stebėti, valyti sniegą bei barstyti slidumą mažinančias priemones nuo 4 iki 22 val.

Taip pat šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 3 darbo valandoms nustojus snigti. Esant normalioms oro sąlygoms, ant kelio dangos gali būti tik atsitiktinės sniego provėžos. Sningant arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 7 centimetrai. Ryte, esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius privaloma pabarstyti iki 7 val.

Nors ir intensyviai valant, eismas vis dėlto gali nutrūkti. Antrojo priežiūros lygio keliuose tai gali tęstis ne ilgiau kaip 4 valandas.

Kretingos rajone intensyviausias automobilių eismas yra trečiojo priežiūros lygio keliuose: Kretinga–Salantai, Kretinga–Darbėnai, Kretinga–Gargždai.

Slidumą mažinančios medžiagos tokiuose keliuose turi būti barstomos nuo 4 iki 19 val. Nuvalyti ir pabarstyti jie turi būti praėjus ne daugiau kaip 4 darbo valandoms nustojus snigti.

Normaliomis oro sąlygomis tokiuose keliuose leidžiamos ne gilesnės kaip 2 centimetrų sniego provėžos, o sningant arba pustant sniego storis negali būti didesnis kaip 10 centimetrų.

Keliai nebarstomi tada, kai barstymui skirtų medžiagų poveikis gali ne pagerinti, o pabloginti dangos būklę. Pavyzdžiui, stipriai sningant ar pustant slydumą mažinančios priemonės gali „suklijuoti“ sniegą, todėl kelias pasidaro dar pavojingesnis.

„Nuo ankstyvo ryto Kretingos kelių tarnybos technika suka ratus rajono keliais. Iš viso prižiūrime apie 500 kilometrų. Nors ir yra nustatytos kelių valymo nuo sniego taisyklės, mes nelaukiame, kol sniego storis pasieks 10 centimetrų, o valome nuolat. Kai taip stipriai ir be sustojimo sninga, ilsėtis tikrai nelieka laiko“, – „Švyturiui“ sakė T. Balčytis.

Rajono keliuose dabar darbuojasi Kretingos kelių tarnybai priklausantys 7 automobiliniai barstytuvai, 4 autogreideriai bei 2 traktoriai.

 23,607 peržiūrų (-a)

20% LikesVS
80% Dislikes