Vyriausioji rinkimų komisija šiuo metu tinkrina gautus kovo 5-ąją vyksiančiuose savivaldos rinkimuose dalyvausiančių politinių organizacijų pateiktus kandidatų sąrašus. Iš Kretingos rajono į VRK atkeliavo 9 tokie sąrašai, kuriuos sudaro nuo 16 iki 26 kandidatų. Sąrašų sudėtis bei kandidatų skaičius dar gali šiek tiek pasikeisti, jei VRK suras kokių nors neatitikimų teisės aktų reikalavimams.
Didžioji dalis kandidatų, kuriuos politinės organizacijos skelbia viešai, jau kretingiškiams gerai žinomi – Savivaldybės taryboje dirba šioje besibaigiančioje kadencijoje arba yra dirbę ankstesnėse. Tačiau yra ir naujų veidų, kurių darbus Taryboje, jei jie bus išrinkti, rinkėjai galės įvertinti šiek tiek vėliau.
Skelbiamuose rinkimų į Kretingos rajono savivaldybės tarybą kandidatų sąrašuose nebėra kai kurių „politikos veteranų“ pavardžių. Šiuose rinkimuose nusprendė nebedalyvauti ilgametis Savivaldybės tarybos narys, buvęs rajono meras socialdemokratas Valerijonas Kubilius.
„Atėjo laikas Savivaldybės tarybos nario kėdę užleisti kitiems, jaunesniems žmonėms. Visą amžių juk nebūsi Tarybos nariu. Džiaugiuosi ir branginu man suteiktą Garbės piliečio vardą. Taip pat vertinu buvusių rinkėjų pasitikėjimą, kai už mano kandidatūrą balsavo anksteniuose rinkimuose. Visiškai iš politikos kol kas nesitrauksiu, toliau dirbsiu Socialdemokratų partijos Kretingos skyriaus nario darbą. Jei tik bus reikalinga mano įgyta patirtis dirbant Taryboje, visada mielai padėsiu“, – „Švyturiui“ sakė V. Kubilius.
Socialdemokratų partijos Kretingos skyriaus sąraše taip pat nebėra irgi ne vieną kadenciją dirbusios Taryboje, medikės Augenijos Juknevičienės pavardės.
„Priežastis, paskatinusi šiuose savivaldos rinkimuose nebekalti savo kandidatūros į Tarybą, labai paprasta – nebegaliu suderinti savo tiesioginio darbo gydymo įstaigoje su darbu Taryboje. Paprasčiausiai, labai trūksta laiko, pagrindinėje darbovietėje darbo tik daugėja, todėl dažnai pritrūksta laiko Tarybos nario veiklai. Negaliu dirbti bet kaip, atmestinai, kaip sakoma, „kai turiu laiko“. Tikiais atvejais neįmanoma darbą padaryti gerai. Darbas kadenciją baigiančioje Taryboje irgi turėjo šiek tiek įtakos apsisprendimui. Galbūt per daug per praėjusius ketverius metus Taryboje buvo niekam nereikalingo politinio triukšmo, nesantaikos. Iš Socialdemokratų partijos trauktis nesiruošiu, kiek galėsiu, tiek padėsiu savo kolegoms ir partijoje, ir būsimiems Tarybos nariams“, – patikino A. Juknevičienė.
Bene labiausiai rajono politiniais reikalais besidominčius kretingiškius nustebino vieno iš aktyviausių Savivaldybės tarybos narių, vienintelio gyventojams viešai teikusio savo darbo Taryboje metines ataskaitas, konservatoriaus Dovydo Bajoro sprendimas šįkart savo kandidatūros į Tarybos narius nekelti. Juolab dar ir todėl, kad rinkiminės kampanijos pradžioje viešai skelbta apie jo ketinimą dalyvauti ne tik Tarybos, bet ir tiesioginiuose mero rinkimuose.
„Iš Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos nesitraukiu, tačiau rinkimuose į Savivaldybės tarybą nedalyvausiu. Taip nusprendžiau todėl, kad noriu stoti į Krašto apsaugos savanorių pajėgas. Būti savanoriu ir Tarybos nariu yra nesuderinama, nes pagal Konstituciją galima duoti tik vieną priesaiką. Taip, esu šaulys, irgi daviau priesaiką, tačiau Šaulių sąjunga yra visuomeninė organizacija, todėl tai Konstitucijai neprieštarauja.Kita vertus, šiuose rinkimuose nekalti savo kandidatūros nusprendžiau ir dėl kitų priežasčių. Reikia daugiau laiko skirti asmeniniams reikalams, verslui. Ketverius metus dirbdamas šios kadencijos Taryboje neėmiau nei Tarybos nario atlyginimo, nei lėšų kanceliarinėms reikmėms. Į Tarybą atėjau norėdamas duoti, o ne ką nors gauti. Tačiau daugiau duoti nebegaliu“, – „Švyturiui“ savo apsisprendimą komentavo D. Bajoras.
Vyriausiajai rinkimų komisijai kandidatų sąrašus pateikė Darbo partijos Kretingos skyrius, demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Kretingos skyrius, Krikščionių sąjungos Kretingos skyrius, Liberalų sąjūdžio Kretingos skyrius, Lietuvos socialdemokratų partijos Kretingos skyrius, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kretingos skyrius, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų Kretingos skyrius bei politiniai komitetai „Kretingos kraštas“ ir „Už šviesią Kretingą“. Kovą vyksiančiuose rinkimuose rajono gyventojai galės 25 Savivaldybės tarybos narius rinkti iš viso iš 192 kandidatų, jei po VRK patikrinimo jų skaičius sąrašuose nepasikeis.

 18,346 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes