Kovo 5-ąją įvykusiuose rinkimuose net vienuolika Kretingos rajono savivaldybės tarybos narių mandatų laimėjęs politinis komitetas „Kretingos kraštas“ formuos naują valdančiąją daugumą, kuri rajono reikalus tvarkys artimiausius ketverius metus. Akivaizdu, kad joje daugiausiai bus „kraštiečių“, prie kurių galbūt prisijungs ir keletas kitų politinių organizacijų atstovų.
Beveik neabejojama, kad kartu su „kraštiečiais“ prie rajono valdžios vairo stos ir du mandatus laimėjęs politinis komitetas „Už šviesią Kretingą“. Taigi, valdančiąją daugumą turėtų sudaryti „kraštiečiai“ – Vilius Adomaitis, Dalia Bieliauskienė, Povilas Černeckis, Gileta Gedvilienė, Jolanta Girdvainė, Vaida Jakumienė, Simas Končius, Darius Petreikis, Vilma Preibienė, Saulius Šopaga, Romandas Žiubrys bei „šviesuoliai“ – Mindaugas Černeckis ir Justė Stonkutė.
Kokių dar politinių organizacijų atstovų ir kiek prisijungs prie numatomos daugumos, kol kas galima tik spėlioti.
„Švyturio“ duomenimis, dabar vyksta diskusijos, priimti „kraštiečių“ pasiūlymą jungtis prie daugumos ar ne. Kai kurios politinės organizacijos kol kas linkusios išlaikyti neutralumą – neprisijungti nei prie valdančiosios daugumos, nei prie opozicijos, kurios pirmaisiais atstovais, kas labiausiai tikėtina, taps socialdemokratai.
Politinio komiteto „Kretingos kraštas“ rinkiminio sąrašo sudėtis jau pasikeitė iškart po rinkimų, didžiule persvara tiesioginiuose mero rinkimuose konkurentus įveikus komiteto lyderiui Antanui Kalniui. Pagal šių metų balandžio 1-ąją įsigaliosiančias Vietos savivaldos įstatymo pataisas, meras nebebus Savivaldybės tarybos narys, todėl jo vietą rinkiminiame sąraše užima kitas buvęs kandidatas.
Tačiau „kraštiečių“ sąrašas tikriausiai sulauks ir daugiau pasikeitimų. Kol kas nepatvirtintais duomenimis, mero pavaduotojo kėdę siūloma užimti „kraštietei“ J. Girdvainei. Vadinasi, sąrašas pasistūmės dar per vieną vietą. Taip pat „kraštiečių“ sąrašas gali ir dar kartą pasikeisti, jei vadovauti Savivaldybės administracijai imsis irgi „kraštietis“ Povilas Černeckis.
Natūralu, kad svarbiausias rajono valdžios kėdes ketina užimti daugiausiai Tarybos mandatų bei mero postą laimėjusio politinio komiteto „Kretingos kraštas“ atstovai. Ir vargu ar tokiam sprendimui kitos politinės organizacijos įstengs paprieštarauti. Net ir susivienijusios jos neįveiktų „kraštiečių“ ir „šviesuolių“ galimos sąjungos – paprasčiausiai pritrūktų balsų.
Redakcijos duomenimis, šiek tiek turėtų pasikeisti ir du Tarybos nario mandatus laimėjusio politinio komiteto „Už šviesią Kretingą“ sąrašas. Mat antroji vicemero kėdė gali būti pasiūlyta šio komiteto lyderei, irgi ketinusiai užimti mero kėdę, J. Stonkutei.
Suprantama, gali pasikeisti ir kitų Kretingos rajono savivaldybės tarybos narių mandatus laimėjusių politinių organizacijų atstovų pavardės, jei kas nors sugalvos savo teisių į Tarybos nario kėdę atsisakyti arba pamėgins užimti kurios nors Savivaldybės įmonės ar įstaigos vadovo pareigas. O gal kas nors verčiau atsisakys Tarybos nario mandato, iškeisdamas jį į pareigas, nesuderinamas su Tarybos nario darbu.
Šiaip ar kitaip, naujojoje Savivaldybės taryboje pamatysime ir jau pažystamų veidų, ir naujų. Kai kurie iš jų bus lyg ir nauji, bet jau kretingiškiams žinomi, vienaip ar kitaip sugebėję „pasižymėti“ per praėjusią bene skandalingiausią rajono istorijoje Savivaldybės tarybos veiklos kadenciją.

 10,177 peržiūrų (-a)

20% LikesVS
80% Dislikes