Norint apsaugoti ir pagerinti medinių grindų grožį, namų savininkai dažnai susiduria su dilema – kokią apsauginę priemonę naudoti. Svarstoma, ar specialų vašką, ar labiau tiks aliejus medžiui. Šiame straipsnyje palyginsime abiejų priemonių tipų privalumus ir trūkumus, kad padėtume jums priimti optimaliausią sprendimą.

Apsauga ir ilgaamžiškumas

Tiek vaškas, tiek alyva medienai užtikrina pakankamai ilgalaikę dangos apsaugą. Tačiau alyva paprastai prasiskverbia giliau į patį pluoštą ir kartu sukuria tvirtą barjerą, apsaugantį nuo nusidėvėjimo. Na, o vaškas daugiau orientuotas į apdailą, tačiau ne taip saugo pačią struktūrą.

Išvaizda

Vaškuotos medinės grindys atrodo blizgiau, it poliruotos, o beveik kiekviena alyva suteikia natūralią matinę apdailą (gali būti ir blizgių, bet jos – retesnės), kuri išryškina natūralios medžio tekstūros grožį. Pasirinkimas tarp šių dviejų variantų priklausys nuo jūsų asmeninių pageidavimų ir norimos estetikos. Čia – skonio reikalas.

Priežiūra ir pakartotinis naudojimas

Nepaisant priemonių įvairovės, vertinant bendras tendencijas, vaškavimą reikia kartoti dažniau nei aliejavimą, nes vaškas, ypač ten, kur daug trinamos pačios grindys, sparčiau nusidėvi. Na, o štai aliejumi apdorota mediena paprastai graži išlieka ilgiau ir ją reikia rečiau apdoroti.

Lengvas naudojimas

Ir vašką, ir alyvą parketui palyginti lengva naudoti. Tačiau su vašku gali būti sudėtingiau dirbti, nes jį reikia įtrinti į medieną, o aliejų galima tiesiog užtepti teptuku ar šepečiu ir palikti išdžiūti.

Ekologiškumas

Daugelis parketui ar medžio grindims skirtų aliejinių priemonių gaminamos iš natūralių ingredientų ir turi mažai lakiųjų organinių junginių (LOJ), todėl yra ekologiškesnis pasirinkimas. Vaško produktai taip pat gali būti ekologiški, tačiau būtina skaityti etiketes ir rinktis mažai LOJ turinčius produktus.

Išvada

Pasirinkimas tarp vaško ir alyvos priklauso nuo tokių veiksnių, kaip paviršiaus blizgumas, priežiūros reikalavimai ir priemonės ekologiškumas. Nors abu apdorojimo būdai užtikrina gerą medžio grindų apsaugą ir pagerina jų būklę, aliejus paprastai yra patvaresnis, nereikalaujantis daug priežiūros ir ekologiškesnis variantas.

 3,523 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes