Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) pranešė, jog pasirengusi iš esmės pertvarkyti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) administracijos struktūrą.

Seimo Teisės aktų informacinėje sistemoje įregistruotas Vyriausybės nutarimo projektas, kurį priėmus, prasidės šios tarnybos kapitalinė pertvarka.

 Šia reforma esą siekiama išmontuoti dešimtmečius veikusią neskaidrią ir itin tolerantišką korupcijai struktūrą, pertvarkyti institucijos valdymo grandis, užtikrinant tarnybos teikiamų paslaugų kokybę bei prieinamumą.

Kaip skelbia pati ŽŪM, gavusi Vyriausybės pavedimą tai padaryti, pasitelkė išorės ekspertus ir atliko VMVT  veiklos ir teisinį auditą bei veiklos ir funkcijų analizę Vėliau – pateikė rekomendacijas ir šių išvadų pagrindu siūlo pritarti tarnybos struktūros pakeitimams. Ministerijos specialistai atsižvelgė ir į vertingas Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ekspertų pastabas, išsakytas projektui.

„Maisto ir veterinarijos tarnyba yra viena svarbiausių valstybės institucijų, kurios veikla turi tiesioginės ir netiesioginės įtakos kiekvienam iš mūsų, kasdien. Tuo apmaudžiau, kad ši tarnyba nuo 2010 metų išgyveno 5 skandalus, susijusius su įtarimais korupcija VMVT ar jos padalinių vadovams. Mūsų vertinimu, ši problema – sisteminė“, – pranešime spaudai pažymėjo žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas

Pasak jo, veikianti valdymo ir kontrolės struktūra neužkardo korupcinių procesų, atvirkščiai – užtikrina palankią terpę jiems vešėti, todėl institucija turi būti pertvarkoma nuo pat viršaus. Ministras sako žinąs, jog veikti šešėlyje pripratusiems pareigūnams, nesąžiningiems verslininkams ar jų globėjams iš politikos pasaulio tai labai nepatinka, todėl viešos kritikos sulaukėme dar net nepaskelbę pertvarkos projekto.

Ministras toliau dėsto, jog pagrindinis VMVT reformos tikslas yra institucijos skaidrinimas, atskiriant paslaugos teikimo ir kontrolės veiklas, pertvarkant ją taip pat siekiama išsaugoti ir pagerinti tarnybos teikiamų paslaugų kokybę bei prieinamumą.

Projekte numatyti tokie struktūriniai pokyčiai. Kontrolės (priežiūros) funkcijos atskiriamos nuo paslaugų teikimo ir kitų tarnybos vykdomų funkcijų; centralizuojama tarnybos priežiūros rizikos vertinimo sistema; atskiriamas ir centralizuojamas tarnybos inspektavimas, sankcijų skyrimas ir skundų nagrinėjimas; optimizuojama tarnybos teritorinė struktūra, užtikrinant paslaugų pasiekiamumą ir aptarnavimo kokybę.

„tskyrus licencijavimo ir leidimų išdavimo funkcijas nuo kontrolės funkcijų, bus skiriamas tinkamas dėmesys paslaugų kokybės gerinimui ir prisidedama prie šalies maisto pramonės eksporto skatinimo. Be to, reformos tikslas – ne tik skaidrinti kontrolės mechanizmą, bet ir paprastinti kontrolės procedūras, kurios turėtų būti paremtos kokybišku ir išsamiu rizikos vertinimu ir valdymu“, – sakė ministras.

Įgyvendinant reformą, bus siekiama gerinti ir VMVT darbuotojų darbo sąlygas. Šiuo metu VMVT specialistų darbo užmokesčio vidurkis yra pakankamai žemas – apie 80 proc. darbuotojų darbo atlygis, atskaičius mokesčius, yra apie 1000 eurų. Įgyvendinus reformą ir sumažinus vadovaujančių pareigybių skaičių, bus siekiama didinti atlyginimus mažiausiai uždirbantiems specialistams.

Šie VMVT struktūros pakeitimai buvo pristatyti tarnybos kolegijai, kuri sudaryta Tarnybos direktoriaus 2023 m. gegužės 2 d. įsakymu Nr. B1-310 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kolegijos patvirtinimo“. Konsultacijos dėl VMVT pertvarkos vyko ir su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos atstovais.

Primename, kad birželio 9 dieną Žemės ūkio ministerija paskelbė konkursą VMVT vadovo pareigoms užimti.  Nuo praėjusių metų lapkričio VMVT vadovo pareigas laikinai atlieka šios tarnybos direktoriaus pavaduotoja Audronė Mikalauskienė. Ji šias pareigias užėmė po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba pareiškė įtarimus korupcijos veikomis tuometiniam tarnybos vadovui direktoriui Mantui Staškevičiui bei dar keliems VMVT darbuotojams.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. gruodžio 8 d. nutarimo Nr. 1743 „Dėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos administracijos struktūros patvirtinimo“ pakeitimo“ projektą galima rasti čia https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAP/fb5209510f7211ee9ac6bb8cb9c06455?positionInSearchResults=0&searchModelUUID=0f7c7f2f-9d74-4c8e-96b3-64319a7d759e

Išvadas teikiantys subjektai savo išvadas dėl Nutarimo projekto turi  pateikti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų.

 5,986 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes