Ar Kartenos piliakalnio šventės romantika neliks tik prisiminimas?

Gražia kasmetine tradicija tapusi Kartenos piliakalnio šventė šiemet neįvyks. Ne dėl to, kad kažkam pritrūko noro ar lėšų, tačiau netikėtus spąstus paspendė juridiniai dalykai.
Kai pernai įvyko šalies regioninių parkų reorganizacija arba taip madingai vadinama optimizacija, Salantų regioninis parkas nustojo egzistavęs kaip atskiras juridinis vienetas, o kartu su kitais regiono parkais buvo sujungti į Žemaitijos saugomų teritorijų direkciją (ŽSTD). Direkcijos būstinė yra Varniuose, o tiksliau – Telšių rajono Ožtakių kaime.
Regionas būtų tas pats – Žemaitija, tačiau direkcijos pavaldume atsidūrė regioniniai parkais, esantys skirtingose apskrityse. Kaip žinia, Salantų parkas yra Klaipėdos apskrityje, o patys Varniai – jau Telšių apskrityje.

,,susikūrus naujai struktūrai teko spręsti nemažai organizacinių, juridinių ir kitų klausimų. Jis pripažino, kad įvairūs kultūriniai klausimai, susiję su įvairiuose regioniniuose parkuose vykusiais renginiais, tiesiog atsidūrė antrame plane.“

ŽSTD direktorius Mindaugas Balčiūnas sakė, kad susikūrus naujai struktūrai teko spręsti nemažai organizacinių, juridinių ir kitų klausimų. Jis pripažino, kad įvairūs kultūriniai klausimai, susiję su įvairiuose regioniniuose parkuose vykusiais renginiais, tiesiog atsidūrė antrame plane. Kai atėjo laikas Kultūros tarybai (KT) teikti paraiškas dėl dalinio įvairių renginių finansavimo, paaiškėjo netikėta aplinkybė: pagal KT nuostatus vienoje apskrityje esanti įstaiga ar projekto vykdytojas negali teikti paraiškos dėl renginio, vyksiančio kitoje apskrityje. Kultūros taryba lėšas daliniam projektų finansavimui skirsto pagal apskritis. Tad Telšių apskrityje kaip juridinis asmuo veikianti Žemaitijos saugomų teritorijų direkcija negali iš Kultūros tarybos prašyti lėšų Kartenos piliakalnio šventei, nes Kartena – Klaipėdos apskrityje.
„Apie įvairias būsimas ar galimas rizikas aukštesnėms instancijoms mes perdavėme dar prieš direkcijos įsteigimą. Tačiau ne apie viską gal ir pagalvojome, nes įvairi kultūrinė veikla nėra saugomų teritorijų direkcijos pagrindinė veikla“, – pripažino M. Balčiūnas. Jo įsitikinimu, kai kurie direkcijos darbo barai, įvairių projektų vykdymo galimybės dar yra diskutuotini, vyksta pasitarimai, tad gyventojų lūkesčiai dėl anksčiau vykdytų projektų tęstinumo gali būti svarstomi.
M. Baliūno nuomone, gal didesnę iniciatyvą galėtų rodyti Kartenos bendruomenė, gal Kretingos rajono kultūros centras. „Pagarba Salantų regioniniam parko darbuotojams, kad savo laiku jie inicijavo tokį renginį, bet dabar kai kas pasikeitė“, – samprotavo M. Balčiūnas.

 5,056 peržiūrų (-a)

25% LikesVS
75% Dislikes