Nuo liepos 1 d. įsigalioja atnaujinta vaistų kompensavimo tvarka, kuri padės sumažinti išlaidas pacientams, perkantiems kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka. Tokiems pacientams bus taikomas vadinamasis „priemokų krepšelis“ – kai gyventojas pasieks krepšelio metinių išlaidų sumą, už kitus perkamus kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka iki kitų kalendorinių metų pradžios primokėti jau nebereikės.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nurodo, kad šia priemone gyventojai skatinami rinktis tuos vaistus, dėl kurių valstybė susiderėjo geriausią kainą, taip atveriant kelią kuo daugiau gyventojų pasinaudoti kompensacijoms vaistams.

„Ypač svarbu, kad sudaromos galimybės taupyti tiems gyventojams, kurie dažniausiai vartoja vaistus ir yra jautrūs kainai, t. y. senjorams, sergantiems lėtinėms ligoms ir kitiems. Mūsų skaičiavimais, bendrai krepšelio naudą pajaus daugiau nei šimtas tūkstančių šalies gyventojų, kas sudaro kas dešimtą kompensuojamus vaistus vartojantį pilietį“, – sako ministras.

„Priemokų krepšelio“ dydis apskaičiuojamas sudėjus tris vidutines metines priemokas už kompensuojamuosius vaistus su mažiausia priemoka, apskaičiuotas pagal praėjusių kalendorinių metų duomenis. Patikrinti, kiek išlaidų jau sukaupta „priemokų krepšelyje“, gyventojai galės e. sveikatos asmeninėje paskyroje.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad „priemokų krepšelis“ taikomas tik vaistams su mažiausia priemoka, taip skatinant racionalų vaistų vartojimą.  Siekiant  sumažinti pacientų išlaidas kompensuojamiesiems vaistams įsigyti, tokiais vaistais bus laikomi ne tik tie vaistai, kurių galiojančiame Kompensuojamųjų vaistų kainyne nurodyta paciento priemoka yra mažiausia, bet ir mažo terapinio indekso (vaistai epilepsijai gydyti, imunosupresantai, skiriami po transplantacijos), biologiniai, vieno tiekėjo vienos grupės vaistai, bei vaistai, dėl kurių skyrimo konkrečiu vaisto pavadinimu pagal jų terapines indikacijas konkrečiam pacientui sprendimą priėmė gydytojų konsiliumas (t. y. visi tie vaistai, kurie yra nepakeičiami, arba gali būti keičiami tik gydytojo nurodymu).

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimais, „priemokų krepšelis“ padės sumažinti išlaidas vaistams maždaug 120 tūkst. pacientų. Taip pat tikimasi didesnės gamintojų konkurencijos dėl mažiausios priemokos, o tai sudarytų sąlygas kompensuojamųjų vaistų kainoms mažėti.

Įvedus „priemokų krepšelį“, vaistų kompensavimui bus kasmet papildomai skiriama 8,9 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Siekdama palengvinti finansinę naštą namų ūkiams ir sudaryti galimybes kuo daugiau gyventojų pasinaudoti vaistų kompensavimo privalumais, SAM siekia sudaryti kuo geresnes sąlygas vaistinių ir gamintojų konkurencijai bei skatina gyventojus rinktis vaistus su mažiausia priemoka.

Ministerija dar kartą atkreipia dėmesį, kad generiniai vaistai, įprastai būdami pigesni negu originalūs, yra tokie pat veiksmingi, saugūs ir kokybiški. Vaistų kokybės, saugumo ir veiksmingumo reikalavimai tiek generiniams vaistams, tiek originaliems (referenciniams) yra vienodi ir yra nustatyti Europos Sąjungos (ES) bei Lietuvos teisės aktais, o šių reikalavimų laikymąsi užtikrina ir ES, ir Lietuvos atsakingos institucijos.

Nuo šių metų pradžios, įsigaliojus Farmacijos įstatymo pataisoms, kompensuojamųjų vaistų kainodara remiasi mažiausias kainas turinčių ES šalių kainų vidurkiu, taip pat nustatytos galimos didžiausios paciento priemokos už vaistus ir medicinos pagalbos priemones.

Pagal SAM informaciją parengė Gintaras Mikšiūnas

 7,373 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes