Lietuvos Seimas nesiryžo pripažinti Komunistų partijos (LKP) nusikalstama organizacija, kai šiandien išbraukė įstatymo projektą, kuris turėjo apriboti LKP narių galimybes dalyvauti politinėje ir diplomatinėje veikloje.

Projekte buvo numatyta, kad LKP vadovaujančias pareigas užėmusiems asmenims būtų ribojamos teisės dalyvauti valstybės politinėje ir diplomatinėje veikloje. Be to, siūlyta, kad LKP nariams, siekiantiems dalyvauti rinkimuose, jų priklausymas partijai būtų viešai skelbiamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje ir rinkiminiame plakate.

70 Seimo narių balsavo už projekto išbraukimą iš darbotvarkės, 11 narių balsavo prieš, o tiek pat susilaikė. Projektą iš neeilinės Seimo sesijos išbraukti pasiūlė socialdemokratas Vidmantas Kanopa.

Vienas iš projekto iniciatorių, konservatorius Audronius Ažubalis, po balsavimo išreiškė nusivylimą ir kritikavo kolegas už sprendimą išbraukti projektą. Jis teigė, kad tokiais veiksmais Seimo nariai parodė, jog jiems nesvarbi istorinė atmintis ir nusikaltimas, vykęs per daugelį metų trukusią sovietinę okupaciją. Ažubalis taip pat pasmerkė kolegų politikų elgesį ir prognozavo, kad šis balsavimas paliks juodą dėmę jų politinėse karjerose.

Kritikai, tačiau, pabrėžia, kad šis įstatymo projektas yra pavėluotas, nes dauguma LKP narių jau yra mirę. Taip pat kyla klausimas, kaip šį projektą vertinti Lietuvos Sąjūdžio nariams bei Nepriklausomybės Akto signatarams, kurie anksčiau buvo LKP nariai.

Šiandieninio sprendimo pasekmės dar ilgai liks diskusijų objektu politinėje arenoje, siekiant įvertinti šalies praeities kontekstą ir Komunistų partijos vaidmenį Lietuvos istorijoje.

“Švyturio” inf.

Ar Lietuvos komunistų partija tųrėtų būti pripažinta nusikalstama organizacija?

View Results

Loading ... Loading ...

 5,708 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes