Jau beveik dvi savaites Palangoje vykstančio XI tarptautinio M. K. Čiurlionio muzikos festivalio renginiai artėja į pabaigą. Antradienį jo scenoje pasirodys išties išskirtinis duetas – vos prieš kelias savaites žiedus Vilniaus rotušėje sumainę smuikininkė Julija ir pianistas Paulius Anderssonai.
Klasikinės muzikos žinovams šių atlikėjų pristatyti nereikia – daugybės tarptautinių konkursų laureatai, ne vienerius metus tobulinęsi užsienio aukštosiose mokyklose, nuolat koncertuojantys su orkestrais ne tik didžiausiose Lietuvos, bet ir viso pasaulio salėse, siekia publikai pristatyti retai atliekamus klasikinės ir šiuolaikinės muzikos kūrinius. Beje, dėl Palangoje vykstančių festivalio koncertų Julija ir Paulius gerokai sutrumpino medaus mėnesį. Apie tai ir būsimą koncertą papasakojo patys muzikantai.
– Susituokėte birželio pabaigoje, o liepą jau koncertuojate. Ar nenorėjote į viską numoti ranka ir išvažiuoti medaus mėnesio?
Julija: Iš tiesų, jau spėjome išlėkti kelioms dienoms į Graikiją! Tai buvo labai reikalingos atostogos, buvo gera pailsėti. Mūsų gyvenimo tempas toks greitas, kad savaitės atostogos jau yra daug (šypsosi). O dabar – grįžtame ir grosime programas, kurios labai artimos širdžiai. Koncertuoti atsipalaidavusiai Palangos vasarotojų publikai – vienas malonumas, tad tikimės, kad bus įsimintini pasirodymai.
– „Duo Andersson“ gimė prieš pusantrų metų. Kaip susikūrė šis duetas?
Paulius: Kartu groti pradėjome dar studijų laikais – prieš devynerius metus. Visgi, dėl studijų užsienyje tuo metu negalėjome daugiau laiko skirti bendram muzikavimui. Tačiau viską pakoregavo pandemija – jai prasidėjus abu daugiau laiko praleidome Lietuvoje, turėjome laiko pamąstyti apie ateitį ir pagaliau prisėdome prie naujų koncertinių programų.
– Tikriausiai atlikėjams, kuriuos sieja meilė, kartu muzikuoti yra lengviau nei tiesiog draugams?
Paulius: (skambiai juokiasi) Tiesą sakant, gal net sunkiau! Gyvenime praktiškai nesiginčijame, tačiau muzikuodami – nuolat!
Julija: Vis dėlto, audringų situacijų išvengiame, nes visada stengiamės rasti kompromisą.
– Iš šalies muzikanto gyvenimas atrodo labai patrauklus – vien koncertai, kelionės į užsienį, publikos ovacijos, gėlės ir vakarienės su gerbėjais. Ar tikrai taip yra?
Julija: Savo darbą mėgstame, tad skųstis negalime! Tačiau, kaip sakoma – viskas, kas per daug, yra nesveika. O dirbame tikrai labai daug: koncertuojame kone kasdien, vykdome edukacinius projektus, Paulius dėsto M. K. Čiurlionio menų mokykloje – šiemet išleido savo pirmąjį abiturientą, aš pradėjau dėstyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Tempas – beprotiškas, todėl pastaruoju metu stengiamės vis daugiau laiko skirti poilsiui.
– Palangos Kurhauze atliksite intrigą žadančią programą „Bach – Auerbach”. Pasaulyje yra tiek daug geros muzikos, kodėl, greta baroko epochos ikonos, pasirinkote Lietuvoje mažai žinomos Leros Auerbach kūrybą?
Julija: Šios kompozitorės kūrybą įsimylėjome prieš kelis metus. Pirmą kartą atlikę jos Sonatą smuikui ir fortepijonui Nr. 3 buvome apstulbinti itin teigiamos publikos reakcijos į naujai išgirstą kūrinį. Jaučiame, kad L. Auerbach kūryboje susijungia tiek tradicija, tiek šiuolaikinio pasaulio pulsas. Tai itin patrauklu ir atspindi mūsų menines vertybes. Neabejoju, kad Palangos publikai šios JAV kompozitorės kūriniai paliks didelį įspūdį.
– Po pasirodymo skubėsite į kitus koncertus?
Paulius: Tikrai neskubėsime išvažiuoti – Julija, kartu su Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO ir jo vadovu Gediminu Gelgotu, legendiniu saksofonininku Petru Vyšniausku, pianiste Aleksandra Žvirblyte bei choru „Pro musica“ gros baigiamajame festivalio koncerte, kuris bus nepaprastai įspūdingas ir, neabejoju, taps svarbiu tikrai įvykiu. Net jei Julija negrotų, vis tiek būtinai pasiliktume pasiklausyti šios puikios programos, nes gera muzika ir Palanga – tiesiog nepralenkiamas derinys ir nuostabus būdas patirti kultūrą ir muziką fantastiškoje aplinkoje.
Liepos 5-ąją prasidėjęs jau XI tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis pajūrio gyventojams ir poilsiautojams jau padovanojo dešimt išskirtinių koncertų, po kurių publika plojo atsistojusi. Liko dar keturi. Šiandien, šeštadienį, Palangos Kurhauze muzikuos ypatingi svečiai iš Austrijos – vienas žymiausių Europos kolektyvų, styginių kvintetas Wiener Kammersymphonie, išgarsėję ne tik puikiu kvintetams parašytų opusų atlikimu, bet ir gražiausių simfoninės muzikos kūrinių pritaikymu mažesniam sąstatui.
Pirmadienį, liepos 17-ąją, Kanadoje gyvenantis argentiniečių kilmės pianistas Alexanderis Panniza pakvies į išskirtinę programą „Sielos trilypumas“, kurioje sujungs visas savo patirtis ir tris Čiurlionį jaudinusius elementus – gamtą, liaudies dainas ir šokius bei religinį paslaptingumą. Laukia pribloškiantis rezultatas.
Antradienį „Duo Andersson“ – smuikininkė Julija ir pianistas Paulius Anderssonai atliks nepaprastai emocingą programą „Bach – Auerbach“.
Na, o baigiamajame festivalio koncerte, kuris vyks trečiadienį, liepos 19 d. Palangos koncertų salėje, skambės neabejotinai vieno ryškiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių, tarptautinį pripažinimą pelniusio Gedimino Gelgoto festivalio jubiliejaus proga specialiai sukurta koncertinė programa „Ir tas kelias, kaip sapnas“, kurioje autorinė jo kūryba susijungs su M. K. Čiurlionio muzikinio palikimo interpretacijomis bei improvizacijomis.
Kartu su G. Gelgoto vadovaujamu Naujų idėjų kameriniu orkestru NIKO, vientisą valandos trukmės kompoziciją atliks legendinis saksofonininkas P. Vyšniauskas, viena žymiausių Lietuvos pianisčių, profesorė Aleksandra Žvirblytė bei choras „Pro musica“.
Sekmadienį palangiškių ir poilsiautojų laukia festivalio organizatorių dovana – „Palangos orkestro“ varinių pučiamųjų kvintetas atliks klasikų, romantikų, M. K. Čiurlionio bei jo amžininkų kūrinius per Palangą riedančioje karietoje. Ekipažas pajudės nuo Basanavičiaus g. pradžios (prie Kurhauzo) ir važiuos Vytauto gatve link Gintaro muziejaus, vėliau pasuks Dariaus ir Girėno gatve, o tuomet per Birutės alėją bei A. Mickevičiaus gatvę koncertą baigs prie Kurhauzo.
Nepraleiskite muzikos šventės!
Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Palangos savivaldybė. Už draugystę dėkojame informaciniams rėmėjui „Švyturio laikraščiui“.

Kalbino Katrina ZEITER

 43,956 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes