Pasiruošti naujai tvarkai dėl pirmosios pagalbos vaistinėlių turinio laiko turėjome nuo 2020-ųjų pabaigos, bet ir šiandien nėra jokios garantijos, kad vairuotojų įsigytos pirmosios pagalbos priemonės (turniketai) kokybiškos, sako Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atliekami patikrinimai veikia tik kosmetiškai, o turniketai lieka tik juos įsigijusių vairuotojų galvos skausmas. Neturėsi – laukia bauda, turėsi – ar tikrai padės?

Kaip pastebi A. Stončaitis, viešojoje erdvėje vis garsiau kalbant apie tai, kad Lietuvoje nemažą rinkos dalį užima nekokybiški ir žmogaus sveikatai grėsmę keliantys turniketai, žmonės neskuba pirkti katės maiše, todėl, tikėtina, dalis vairuotojų naujos vaistinėlės vis dar neturi arba neskuba įsigyti.

„Nekokybiškų turniketų klausimas į viešumą keliamas nebe pirmą kartą.  Apie tai, kad turniketai lūžta arba plyšta bandant užveržti kraujuojančią galūnę, buvo kalbama dar prieš įsigaliojant naujiems reikalavimams dėl vaistinėlių turinio, o dabar viešojoje erdvėje matome vaizdo įrašus, kuriuose demonstruojama, kad Lietuvos rinkoje įsigyti turniketai nėra nei kokybiški, nei saugūs naudoti“, – sako Seimo narys.

Taigi, labai svarbu ne tik formaliai turėti teisės aktų reikalavimus atitinkančią vaistinėlę, bet būti garantuotam, kad turniketas, atsitikus nelaimei galintis išgelbėti gyvybę, veržiamas nelūš.

„Visgi viešojoje erdvėje parodyta filmuota medžiaga liudija, kad turniketai veržiami lūžta ir plyšta, todėl kyla klausimas, ar Lietuvos rinkoje tikrai platinami tik kokybiški turniketai ir kad tai nėra kriterijų neatitinkantys ir naudoti nesaugūs pakaitalai“, – pastebi A. Stončaitis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) teigia, kad jai pavaldi Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba nuolat tikrina medicinos priemonių atitiktį teisės aktų reikalavimams, atlieka specialius patikrinimus, o užfiksavusi pažeidimus įpareigoja juos pašalinti arba draudžia tokių turniketų prekybą. SAM taip pat skatina vartotojus įsigyjant  atnaujintą vaistinėlę arba turniketą  įsitikinti, kad visos medicinos priemonės paženklintos privalomu atitikties ženklu CE, patvirtinančiu, kad priemonės gamintojas laikosi nustatytų saugos reikalavimų, atliko visas būtinas atitikties vertinimo procedūras ir užtikrina, kad jo pagaminta medicinos priemonė saugi.

Vis dėlto akivaizdu, kad nors medicinos priemonių atitikties vertinimo funkciją Lietuvoje atliekanti Akreditavimo tarnyba vykdo periodinius tikrinimus, ar į Lietuvos rinką tiekiamos medicinos priemonės atitinka teisės aktų reikalavimus, to neužtenka.

Apie nekokybiškus turniketus dar kovo pabaigoje buvo kalbėta ir šalies žiniasklaidoje: Akreditavimo tarnybos atstovė vienos televizijos žinių laidai patvirtino, kad pirmieji su šia problema susiję pranešimai buvo gauti jau 2021 m. iš muitinės postų, o tarnyba nustatė nemažai ženklinimo ir naudojimo instrukcijoje teikiamos informacijos neatitikimų.

Deja, panašu, kad atlikti išsamų rinkoje siūlomų įsigyti pirmosios pagalbos priemonių patikrinimą neskubama, be to, pasigirsta prekybininkų pastabų, kad vartotojai patys turėtų pasižiūrėti, kokius turniketus perka ir ar jie turi dokumentus.

„Tik kyla klausimas, kokiu būdu pirkėjas gali įvertinti turniketo kokybę? Čia pat išardyti pakuotę ir užsiveržti sau ant kojos ar rankos? Be to, įdomu, kaip vartotojas supras, kad dokumentai, ženklinimas nesuklastotas?“ – svarsto A. Stončaitis.

SAM įspėja, kad vairuotojams už netinkamą rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje bus taikoma administracinė atsakomybė. Kyla klausimas, o kas bus kaltas, jei, teikiant pirmąją pagalbą, turniketas tiesiog plyš ir pagalba nebus suteikta? Kiekviena minutė gali būti svarbi sužeisto žmogaus sveikatai ir gyvybei, todėl kaltųjų ieškojimas po įvykusios tragedijos nėra tinkamas pasirinkimas. Visgi šiandien neturime jokios garantijos, kad įsigytos pirmosios pagalbos priemonės yra kokybiškos.

„Siekiant išsklaidyti visuomenės nerimą ir įsitikinti, kad gamintojai laikosi saugos reikalavimų ir kad Lietuvoje tikrai neprekiaujama nesaugiais pakaitalais, būtina atlikti išsamų rinkoje siūlomų įsigyti pirmosios pagalbos priemonių patikrinimą, o platinamus turniketus turėtų įvertinti ekspertai. Dabar panašu, kad atsakomybė dėl nekokybiškos prekės perkeliama tiesiai pirkėjui, o tūkstančiuose parduotų ir parduodamų naujo pavyzdžio vaistinėlių tiesiog nėra patikimų turniketų“, – teigia A. Stončaitis.

Parengė Gintaras Mikšiūnas

 11,599 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes