Asociatyvi nuotr.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (toliau – LRTK) įtvirtina griežtą požiūrį į autorių teisių pažeidimus internete. 2023 m. liepos 27 d. LRTK pranešė apie svarbų žingsnį, kurį žengė jiems taikant baudas asmenims, neteisėtai atsisiuntusiems ir platinusiems filmus iš autorių teises pažeidžiančios interneto svetainės linkomanija.net.

Tarp trijų asmenų, kuriems skirtos piniginės baudos, buvo nustatyti tie, kurie atsisiuntė ir platino filmą pavadinimu „Tu mano deimantas“ be autorių teisių sutikimo. Nustatymai atlikti LRTK 2023 m. liepos 27 d. atliktoje stebėsenoje, kai paaiškėjo, kad minėtoji interneto svetainė nelegaliai paskelbė ir platino autorių teisių saugomą audiovizualinį kūrinį.

Svarbu pažymėti, kad LRTK veikla grindžiama 2023 m. liepos 1 d. įsigaliojusiais Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – ANK) pakeitimais. Šie pakeitimai suteikė LRTK galias ginti autorių teises ir gretutines teises, taikant administracinę atsakomybę. Šiuo atveju LRTK remiasi ANK 122 straipsnio 1 dalimi, pagal kurią neteisėtas autorių teisių ar gretutinių teisių objekto viešas atlikimas, atgaminimas, viešas paskelbimas ar kitoks nekomercinis panaudojimas internete ar kitais būdais gali pritraukti baudą nuo 280 iki 600 eurų.

Šis įvykis tampa išskirtiniu tuo, kad tai pirmasis kartas, kai LRTK taikė administracinę atsakomybę asmenims, padariusiems autorių teisių pažeidimus internete. Taip pat, nereikėtų pamiršti, kad ne vienintelis šis atvejis – 2023 m. rugpjūčio 30 d. LRTK priėmė sprendimą taikyti administracinę atsakomybę VšĮ „Neringa FM“ atsakingam asmeniui, kuris neteisėtai platino muzikos kūrinius neringafm.lt interneto svetainėje. Tai akivaizdžiai parodo, kad autorių teisių pažeidimai internete tapo svarbia administracinės atsakomybės sritimi.

Šaltinis: DELFI.lt

 9,141 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes