Artėjant mokytojų protesto eitynėms ir mitingui prie Vyriausybės ketvirtadienį, socialdemokratai prognozuoja, kad Vyriausybei anksčiau ar vėliau teks persvarstyti savo prioritetus.

Socialdemokratai įsitikinę, kad streikas – teisėta priemonė, padėsianti grįžti prie socialinio dialogo tarp visų suinteresuotųjų švietimo sistemos dalyvių, ir ragina Vyriausybę persvarstyti savo poziciją.

Pasak socialdemokratų, švietimo sistemoje susikaupė labai daug problemų, problema ne vien mokytojų algos – padėtis mokyklose dramatiškai blogėja.

„Klasėse trūksta oro dėl mokinių pertekliaus. Mokytojų ir mokyklų – vis mažiau. Vadovėliai amžinai kažkur stringa ir nebepasiekia klasių net rugsėjo 1-ąją“, – situaciją apibūdina buvęs mokytojas, Seimo narys socialdemokratas Tomas Bičiūnas.

Jis sutinka su mokytojų atstovų vertinimu, kad Vyriausybė trejus metus sąmoningai nieko neveikė, o dabar, kaip koks moksleivis, kuris trejus metus nesimoko, per egzaminą reikalauja pakeisti uždavinius ir reikalavimus.

„Lėšos ugdymo reikmėms 2023 m. sumažintos daugiau nei tris kartus. Gilėja praraja tarp „elitinių“ ir likusiųjų mokyklų. Kyla grėsmė, kad miesteliuose nebeliks gimnazijų. Pedagogai migruoja į privačias mokyklas. Vyksta šliaužianti švietimo privatizacija. Streikuojantys mokytojai gina savo orumą, o I. Šimonytė kalba tik apie pinigus“, – įspėja Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

„Mokytojų indėlis į šalies gerovę yra vienas esminių, o švietimas bendrąja prasme yra svarbiausia socialinė investicija, užtikrinanti šalies tvarią plėtrą ir visuomenės atsparumą ateities iššūkiams atremti. Deja, valdantieji toli gražu to tinkamai neįvertina. O V. Kudirkos aikštėje iškilusios mokytojų palapinės – pasekmė prasto Vyriausybės darbo, neveiklumo ir nenoro kalbėtis“, – sako LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Valstybė traukiasi iš valstybinių mokyklų

Socialdemokratai ragina ministerijos tarnautojus susilaikyti nuo priešiškų reakcijų mokytojų atžvilgiu – valdančiųjų grasinimai teismais, kaltinimai dėl mokytojų tariamo nepatriotiškumo, skleidžiamos melagienos – visa tai liudija nesupratimą, kad mokytojų, dėstytojų ir kitų šios srities darbuotojų vaidmuo kuriant klestinčią Lietuvos valstybę yra esminis.

Socialdemokratai pabrėžia, kad beprasmiška kalbėti apie lygias galimybes vaikams, kai klasės perpildytos, ypač lyginant su privačiomis švietimo įstaigomis. Labai prasta ir toliau blogėjanti vaikų emocinė savijauta mokyklose – tai irgi krizės, lėtinės ligos simptomas.

„Valstybės apleistose valstybinėse mokyklose mokytojai priversti iš savo lėšų pirkti priemones, pedagogai neretai patys viską organizuojasi, įskaitant kvalifikacijos kėlimą ir renginius. Tačiau savo lėšomis mokytojai negali pakeisti mokyklos aplinkos, įsigyti šiuolaikiškų ugdymo priemonių“, – komentuoja socialdemokratas Matas Skamarakas.

„Švietimo finansavimui negerėjant, vis daugiau galimybių pasinaudoti valstybės biudžeto lėšomis atveriama privačiam, pelningam švietimo verslui. Kai kurių privačių įstaigų pajamų struktūroje mokesčių mokėtojų pinigai sudaro net pusę visų pajamų“, – priduria jis.

Seimo narys įsitikinęs, kad „didžiausios bėdos švietime šiuo metu yra neteisinga etatinio apmokėjimo tvarka, nežmoniški krūviai ir perpildytos klasės“.

„Galų gale vadovėlių rengimo privatizacijos pasekmės – valstybė čia nieko nekontroliuoja ir nereguliuoja, viskas atiduota į privatininkų rankas, sąlygas diktuoja pelnų besivaikančios leidyklos“, – vertina M. Skamarakas.

Primename, kad ketvirtadienį prie Vyriausybės vyks mokytojų mitingas „Streiko kelias“. Iš Klaipėdos žygiuojantys pedagogai vidurdienį pasieks Grigiškes, kur prie jų prisijungs kiti streikuojantys mokytojai. Pavakarę jie pasieks Vinco Kudirkos aikštę. Ketvirtadienį vakare, pasibaigus mitingui prie Vyriausybės, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos nariai susitiks Vilniaus mokytojų namuose ir aptars tolimesnius protesto veiksmus.

 2,982 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes