Pranešimus apie sprogmenis gavusios Lietuvos įstaigos prieš vidurdienį turės palikti pastatus, pirmadienį pranešė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Tokių veiksmų imamasi po to, kai naktį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų gavo tris elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpos ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Laiškuose nurodoma, kad sprogimai įvyks pirmadienį, 12.12 valandą. Palikti patalpas privalėjo ir Kretingos rajono švietimo įstaigų mokiniai bei personalas.

„Rekomendacija prieš 12 valandą visus išvesti iš objektų, po 12 valandos 20 minučių grįžti. Pirmiausia mes dabar tikriname pastatus, kur fiziškai neįmanoma išvesti žmonių, pavyzdžiui, ligoninės, senelių namai“, – sakė R. Matonis.

Pranešimai išsiųsti įvairiems objektams visoje Lietuvoje – tarp jų ir gimnazijos, darželiai, savivaldybės, akademijos, saugos įmonės, bibliotekos, žiniasklaida, galerijos, privatūs asmenys ir kiti.

Policija nurodo, kad gavus tokį pranešimą, būtina nedelsiant skambinti telefonu 112 ir iki pareigūnų atvykimo, prašoma išlaikyti rimtį ir suburti grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių.

Tik tada, jeigu paaiškėjo, kad įstaiga tapo masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę, galima sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.

 Perdavus informaciją apie sprogmenį policijai iki pareigūnų atvykimo rekomenduojama:

  1. Išlaikykite rimtį ir suburkite grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių, kuriems nedelsiant paveskite:
  • Įvertinti ar esant poreikiui evakuoti žmones visi praėjimai (durys) yra laisvi ir atsidaro;
  • Informuoti kitus organizacijos narius apie priimtus ir priimamus sprendimus (kad buvo informuotas 112, laukiama policijos ir t.t.), tą daryti reguliariai, skatinti išlaikyti ramybę, informuoti, kokių veiksmų prašoma imtis;
  • Prieinamuose viešuose šaltiniuose įvertinti ar tai ne koordinuota ir masinė informacinė ataka;
  • Jeigu yra vaizdo stebėjimo kameros, peržiūrėti patekimo į teritoriją/patalpas kamerų duomenis ar nėra įtartinų asmenų ar veiklos;
  • Gydymo, globos ir panašaus profilio įstaigose, kuriose yra negalinčių savarankiškai judėti žmonių, nedelsiant suburti ir instruktuoti grupę žmonių, kurie pradėtų rengtis galimai evakuacijai;
  • Organizacijos prieigose sudaryti galimybę sklandžiai privažiuoti policijai ir kitoms pagalbos tarnyboms.
  1. Jeigu turite bent kiek pagrįstą įtarimą dėl grasinimų realumo (pavyzdžiui: patekimas į patalpas/teritoriją nekontroliuojamas, vaizdo įrašuose pastebėjote įtartinus asmenis ar tokių asmenų veiklą, gavote kitokią pavojų liudijančią informaciją) – nelaukiant policijos atvykimo imkitės evakuacijos.
  2. Tik tada, jeigu sužinojote, jog tapote masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę – galite sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.
  3. Pakartotinai neskambinkite telefonu 112, nes esant masinei informacinei atakai, pareigūnai prioritetizuoja tikrintinus objektus.

 Į įvykio vietą atvykus policijos pareigūnams privaloma:

  • Tiksliai ir operatyviai vykdyti policijos pareigūnų nurodymus bei reikalavimus;
  • Pateikti pareigūnams išsamią informaciją, kuri buvo gauta iki policijos atvykimo;
  • Pareigūnams atlikus patalpų ar teritorijos apžiūrą sulaukti (pareikalauti) galutinio ir vienareikšmiško pareigūnų sprendimo dėl galimybės tęsti įprastą veiklą.

Praėjusį penktadienį iki Lietuvoje buvo gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi. Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla pabrėžė, kad šis atvejis yra koordinuota ataka, fiksuota ir kitose šalyse.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

 3,764 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes