20231026_140357

Ketvirtadienis, 14 valanda, pats pietų metas, atrodo, kas gali ateiti į kultūrinį renginį viduryje darbo dienos. Tačiau Kretingos savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Salantų miesto filialo salė buvo pilnutėlė. Priežastis – čia kūrybinę staigmeną surengė kino, televizijos ir teatro aktorė Nijolė Narmontaitė, pristačiusi šeštąją ir septintąją knygas apie teatro užkulisius bei žvaigždžių gyvenimą.
Paskutinioji, septinta knyga vadinasi „Aktoriai, režisieriai ir 77 laimės receptai“. Ne taip senai, karantino metu buvo išleista ir šeštoji aktorės knyga „Aktoriai irgi skanėdos“.
Pasak žinomos aktorės ir rašytojos, paskutinėje knygoje ji atskleidė Andriaus Kulikausko istorijas, kokių velnių jam buvo nutikę žvejojant. Knygoje pokalbiai su visiems puikiai pažįstamais aktoriais Eimučiu Kvosčiausku, Vaiva Mainelyte, Vaidotu Martinaičiu, Vidu Petkevičiusi, Sigitu Račkiu, kuris režisavo žinomą visiems televizijos serialą „Moterys meluoja geriau“.

Antspaudai, kurie atneša laimę
“Aš noriu, kad ši knyga neštų laimę. Paskutinis knygos priešlapis – vien su dobilais. Surasti keturlapį dobilą, reiškia laimę“, – sakė aktorė. Maža to, ji padarė antspaudą, kurio viduje skaičius 7, kuris taip pat reiškia laimę.
Ji atsivežė ir daugiau savo antspaudų. Bibliotekininkės juokiasi ir nesupranta, o kodėl jų tiek daug. Viename iš jų Nijolės Narmontaitės bučinys. Antspaudais paženklintos knygos, pasak aktorės skaitytojams – dar įdomesnės, brangesnės.
„Negaliu sustoti nerašiusi, kai girdžiu tiek daug įdomių istorijų, todėl aš jas raitau ir raitau“, – pristatydama naujausias knygas Salantų bibliotekos salėje susirinkusiems kalbėjo N. Narmontaitė.

Teko pačiai užsikarti ant viršelio
Paskutinėje knygoje, anot autorės, aprašytos ne tik žinomų teatro žmonių istorijos, bet ir šmaikščiai aprašoma nematoma jo pusė, tai rūbininkai, grimuotojai, scenos darbininkai. „Ko jiems tik nėra atsitikę. Jūs knygoje galite paskaityti, kokių tik jie nėra prirašę pareiškimų teatro direktoriui? Kas tik paskaito, pradeda garsiai kvatoti“, – tęsė aktorė, kuri nestokojo jumoro ir šmaikščių pastebėjimų.
Pristatydama šeštąją savo knygą aktorė juokavo, kad teko pačiai užsikarti ant viršelio: „o kas gi nori būti tas šeštas“? Šioje knygoje ji yra pakalbinusi nepaprastai įdomius žmones: bardą Saulių Bareikį, iš muzikinio pasaulio – Egidijų Bavikiną, Liudą Mikalauską, Olegą Ditkovskį, Aistį Mickevičių, kurį daugelis televizijos žiūrovų pažįsta kaip Orestą. Knygoje kalba Inga Norkutė, žinoma iš TV serialo „Moterys meluoja geriau“, Elvyra Piškinaitė iš „Riešutų duonos“, Asta Preidytė iš Juozo Miltinio teatro. Leidinyje taip pat rašoma apie Petrą Skirmantą, legendinį baleto artistą bei daugelį kitų.
„Maža to, šioje knygoje, šalia visų tų istorijų, padariau skyrių „Skanėdos“. Kodėl „Skanėdos“? Tai yra žemaitiškas žodis „skania ėda“. Taip pavadintame knygos skyriuje galima rasti aprašymus kaip kepti pyragus bei gaminti įvairius patiekalus. „Rengiant šią knygą įdėta tiek daug darbo, iliustracijoms buvo pasitelktas fotografas iš Liuksemburgo“, – kalbėjo aktorė, pridurdama, jog šiandien skaitytojams pristato abi knygas, šeštą ir septintą. Šeštoji – parašyta per karantiną.

Karantino istorijos
Toliau aktorė susirinkusiems Salantų bibliotekoje papasakojo daug juokingų istorijų bei anekdotų apie sveikatą iš pandemijos laikmečio.
„Karantino laikotarpis daug kam gadino nervus, daug kam buvo depresija. Visos šios bėdos žmones kankino dėl nežinios: kiek visa tai truks: gal 5, gal 7 metus? Kaip toliau gyventi? Aš irgi nuėjau pas psichologą, papasakojau savo gyvenimą, tai žmogus tiek verkė, kad vos nuraminau“, – pasakojo renginio viešnia.
Ir toliau tęsė, prajuokinusi visą salę: „sveikatos problemos būna ir dėl antsvorio, nes per karantiną žiauriai valgyti norėjosi, vienintelis kelias buvo iki šaldytuvo. Tai draugės man ir pradėjo sakyti: „ar tu baigsi, tuoj į koncertines suknias nelįsi. Aš joms atsakiau: neaiškinkit man, aš ne tame amžiuje, kad būčiau kaip džiūsna, aš žydžiu. Jaunystėje būdavo prisipilu pilną vonią vandens, įlipu, nei vienas lašelis vandens per kraštus neišbėga, dabar – pusė vonios prisipilu, įlipu ir viskas per viršų pradeda bėgti. Žinokit, moterys, vandens tankis pasikeitė“, – pasakojo aktorė, o salėje susirinkę valėsi ašaras nuo juoko.

Nepražiūrėkime Dievo
Atėjo metas dar vienam anekdotui papasakoti. Dievas, per karantino laikotarpį, matydamas, kad daktarai nesusitvarko, dirba kaip kokie kašpirovskiai, nes pradėjo gydyti telefonais, nutarė jiems padėti, nusileido į žemę, pasivertė gydytoju ir laukia kabinete pacientų. Žmonių susirinko milžiniška eilė, esą naujas daktaras atvyko, reikia patikrinti, kaip jis gydo, nes visi kiti – negydo. Pirmas pacientas įvažiuoja neįgaliojo vežimėlyje, gydytojas, kuris iš tikrųjų yra Dievas, uždeda ranką ant galvos iš sako žmogeliui: „kelkis ir eik“. Žmogus atsikelia ir išeina iš kabineto. Kiti pacientai, kurie laukia už durų jo klausia: „na kaip tas naujas daktaras“? Tas išgydytas pacientas ir sako susirinkusiems: „Nieko gero, net kraujo spaudimo nepamatavo“.
„Todėl aš linkėčiau, kad mes gyvenimo situacijose nepražiūrėtume Dievo. Nes kartais taip skubame, kad nepamatome stebuklų. O jų tikrai mūsų gyvenime labai daug yra“, – susirinkusiems Salantų bibliotekos salėje linkėjo aktorė ir rašytoja N. Narmontaitė.
Gintaras MIKŠIŪNAS
Autoriaus nuotraukos

 6,020 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes