Kartais net labai miela būna pasiklausyti, kaip Lietuva ir lietuviai atrodo kitataučių, svečių akimis, Ypač jei dar tas atvykėlis geranoriškas, kaip italas profesorius, kurio minčių klausiaus per TV 1.

. Iš visos širdies pritariau jam, kad mes, palyginus su italais, esame nemandagūs, nemėgstame pasisveikinti su kaimynais, šykštime padėkoti, atsiprašyti. Prisimenu, kažkada tokie nemandagūs, grubūs atrodydavo rusai, palyginus su mumis, lietuviais. Ir, žinoma, apmaudu, kad mes visgi perėmėme iš rytinio kaimyno tą nemandagumą. Reikėtų į tai atkreipti dėmesį ir suaugusiems, tėvams, seneliams, ir auklėtojams, mokytojams. Kita vertus, negalima nenusistebėti, kad tas italas lyg ir protingas žmogus, ir išsilavinęs, bet vis tiek negali pažiūrėti į pasaulį kito žmogaus, kitos tautos akimis ir būtinai bruka, myga būti tokiems, kaip jis pats ar kaip jo tauta.

Na, niekaip negali mūsų ypatingumo suprasti bičiuliai iš tų ES šalių, tautų, kurios skaičiuoja po keliasdešimtis milijonų savo tautos atstovų, kurie net nebeprisimena ar nebežino, ką reiškia šimtmečiais gyventi ne savimi, nes savo tautos kultūriniu gyvenimu, o nuolat jausti kito, svetimo batą ir ant sprando, ir ant kitų kūno vietų. Kiek metų per paskutinius penkis šimtus metų lietuviai gyveno lietuviškoje Lietuvoje? Nepilnus trisdešimt metų tarp I-jo ir II-jo pasaulinių karų. Nenuostabu, kad mums dabar didžiausias rūpestis – išlikti kaip tautai, o ne tik kaip sočių “europiečių” banda, o tuo tarpu mus visi geranoriški kitataučiai ragina dar daugiau atsiverti kitoms kultūroms, kitoms tautoms. O kam? Kad greičiau išskystume, ištirptume???. Nejaučiu jokio piktumo tam mielam profesoriui.

Ką padarysi, kad žmogus nežino mūsų istorijos, neišgyveno mūsų politinių ir kultūrinių priespaudų. Bet kai šitai užmiršta ar apsimeta užmiršę mūsų bendrataučiai, ir nelyginant kokie tomai venclovos, ragina atsiverti kitiems, kitokiems, svetimiems – jiems nejaučiu nė mažiausio atlaidumo. Jei neturi tautinės atminties, tai ir nedrįsk kalbėti tautos vardu ir susikišk savo globalistinę, kosmopolitinę nuomonę ten, kur kiti nežiūri.

 173 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes