Pastaruoju metu viešojoje erdvėje gausu pasisakymų, kuriais formuojama klaidinga nuomonė, neva „Natura 2000“ ir kitose saugomose teritorijose negalimi miško kirtimai ar kita ūkinė veikla. Valstybinė miškų tarnyba informuoja, kad, pagal Lietuvos Respublikos miškų įstatymą, miškų kirtimai ir kita ūkinė veikla draudžiama tik rezervatiniuose miškuose, išskyrus Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatyme ir rezervatų nuostatuose numatytus atvejus.

„Natura 2000“ yra Europos Sąjungos specialių saugomų teritorijų tinklas, kuriame siekiama išsaugoti vertingiausias Europos natūralias gamtines buveines, augalų bei gyvūnų rūšis ir jų buveines ateities kartoms. Lietuvoje į tinklo teritorijas patenka apie 600 tūkst. ha miškų. Tarp jų – ir rezervatai, ir nacionaliniai parkai, ir kiti įvairių grupių miškai. Į „Natura 2000“ teritorijas“ patenka tiek valstybiniai, tiek ir privatūs miškai.

Ūkinę veiklą saugomose teritorijose apibrėžia Lietuvos Respublikos įstatymai ir šių teritorijų nuostatai.

„Natura 2000“ tinklalapyje rašoma, kad „visuomenė gamtos apsaugą dažnai sieja su griežtais gamtiniais rezervatais, kur žmogaus veikla yra draudžiama, tačiau „Natura 2000“ tinklo koncepcija yra kitokia. Remiantis ja yra pripažįstama, kad žmogus yra neatsiejama gamtos dalis ir geriausias rezultatas pasiekiamas tada, kai abu veikia išvien. Todėl „Natura 2000“ teritorijos nustatymas nereiškia, kad būtina nutraukti visą joje lig šiol vykdytą ekonominę veiklą. Kai kuriais atvejais, norint apsaugoti rūšis ir buveines, iš tikrųjų gali prireikti žmogiškosios veiklos pritaikymų ar pakeitimų. Tačiau daugeliu kitų atvejų esama veikla gali būti tęsiama. Be to, daugelyje vietovių egzistuojančios rūšys ir buveinės gali būti visiškai priklausomos nuo tam tikros veiklos tęstinumo. Pavyzdžiui, siekiant išsaugoti natūralias pievas, reikia jas reguliariai šienauti arba ganyti gyvulius. Tokiais atvejais svarbu rasti būdų, kaip toliau remti ir stiprinti tokią veiklą.“

Taigi, kai kalbame apie kokią nors „Natura 2000“ teritoriją, neturėtume kalbėti apie ją kaip apie kokį nors rezervatą, draustinį ar kitą griežtai saugomą teritoriją. Nors net ir Lietuvos Respublikos saugomų teritorijų įstatymo 2–ojo straipsnio 8 dalyje sakoma, kad draustinio teritorijoje „<…> esančių vertybių išsaugojimas užtikrinamas nenutraukiant joje ūkinės veiklos“.

Į „Natura 2000“ teritorijas patenka įvairių grupių miškai, todėl kirtimai juose gali būti vykdomi taip, kaip numato Lietuvos Respublikos miškų įstatymas ir miško kirtimo taisyklės, įvertinant konkrečioje „Natura 2000“ teritorijoje taikomus ribojimus.

Be to, vykdant Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo 2023 m. gruodžio 6 d. nutartį, nuo šiol, prieš tvirtinant miškotvarkos projektus ir išduodant leidimus ūkinei veiklai „Natura 2000“ teritorijose, miškų valdų savininkų ar miškotvarkos projektų rengėjų bus prašoma pateikti poveikio aplinkai reikšmingumo išvadas iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos. Jei bus nustatyta, kad poveikio aplinkai vertinimo procedūros turės būti atliekamos, miškų savininkai ar valdytojai privalės jas atlikti.

Valstybinė miškų tarnyba yra įstaiga prie Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos, įgyvendinanti valstybės politiką gamtos išteklių (miškų, augalų nacionalinių genetinių išteklių) valdymo srityje.

 Šaltinis VMT

 161 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes