Vienuoliktasis Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo ir baigėsi su gana ryškiais politinės etikos akcentais. Posėdyje buvo patvirtinta daugiau nei trys dešimtys sprendimų.

Savivaldybės kontrolierė tęs darbą
Jau posėdžio išvakarėse visuomenės veikėjas Andrius Tapinas socialiniuose tinkluose platino žinutę, kad labai susidomėjęs stebės, kaip Kretingą valdantys politikai svarstys klausimą dėl Sandros Grigaitytės-Gedvilienės skyrimo į savivaldybės kontrolieriaus pareigas. Garsiojo „čekiukų skandalo“ iniciatorius A. Tapinas teigė, kad yra susipažinęs su pernai lapkritį Kretingos kontrolierės atliktu auditu. Audito išvadose buvo netgi merui Antanui Kalniui nepalankių faktų, nekalbant ir apie kai kuriuos kitus praėjusios kadencijos tarybos politikus. A. Tapino teigimu, S. Grigaitytės-Gedvilienės auditas buvo „toks, kokie ir privalėjo būti vietiniai auditai. Tada nei mūsų, nei STT gal nebūtų prireikę“. Kontrolierė konstatavo, jog negalima patvirtinti, kad beveik 300 000 eurų kuro išlaidoms, kuriuos per kadenciją išleido tarybos nariai, buvo susiję su jų kaip tarybos narių veikla; negalima patvirtinti, kad daugiau kaip 30 000 eurų kanceliarinėms išlaidoms irgi buvo susiję su tarybos narių veikla. Tai tik pora svarbiausių jos išvadų, kai kontrolierė be kompromisų rekomendavo savivaldybei imtis priemonių ir susigrąžinti lėšas.
Ketvirtadienio posėdyje tarybos narys Juozas Mažeika pirmasis pateikė prašymą nusišalinti nuo kontrolierės skyrimo į pareigas klausimo. Jis argumentavo, jog iki šiol jis gali būti STT vykdomo tyrimo objektu, tad jam būtų ne etiška dalyvauti svarstant šį klausimą. J. Mažeikos pavyzdžiu pasekė ir praėjusios kadencijos tarybos nariai Vaidas Kuprelis ir Vitalija Valančiutė. Tačiau po procedūrinių balsavimų dauguma tarybos narių jų nusišalinimams nepritarė. S.Grigaitytė-Gedvilienė 22 balsais „už“, 1-am susilaikius paskirta Kretingos rajono savivaldybės kontroliere.

Priekaištai dėl viešumo trūkumo
Dauguma tarybos sprendimų priimti be didesnių diskusijų ar klausimų. Platesnį atgarsį ir didesnę diskusiją kėlė sprendimas dėl Kretingos miesto bendrojo plano keitimo sprendinių įgyvendinimo stebėsenos ataskaitos už 2021-2022 metus aprobavimo. Ne vienas tarybos narys priekaištavo ir konkrečiais pavyzdžiais rodė, kad kai kurie Bendrojo plano sprendiniai pasenę, neatidėliotinai reikalauja taisymų ar kitokių sprendinių, nes visų pirma jie stabdo smulkių ir vidutinių ūkininkų rajone susikūrimą. Nors sprendimas priimtas, tačiau meras buvo įpareigotas artimiausiu laiku suburti darbo grupę, kuri aptartų būsimus Bendrojo plano pakeitimus.
Merui A. Kalniui buvo papriekaištauta dėl jo anksčiau deklaruotų viešumo ir skaidrumo principų laikymosi. Kai buvo sprendžiamas klausimas dėl eksperto delegavimo į Klaipėdos regioninę tarybą, ne vienas tarybos narys pareiškė nei žinantis, nei pažįstantis deleguojamą Alfonsą Lekavičių. Jis buvo pristatytas tik Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete. Tarybos narių nuomone, deleguojant atstovą į tokią svarbią instituciją, su juo būtų pravartu susipažinti visiems. O dabar netgi jo paprasto ar įprasto CV niekas nematė.
Tęsiant viešumo temą galima paminėti, kad taryba patvirtino „Elgesio ir dalyvių registravimo Kretingos rajono savivaldybės tarybos, kolegijos, komitetų ir komisijų posėdžiuose taisykles“. Sprendimas suteikia galimybę visiems Kretingos rajono gyventojams betarpiškai, tiesiogiai išsakyti savo problemas, iškelti jiems aktualius klausimus posėdžiaujantiems savivaldybės tarybos nariams.

Taryba nusisuko nuo Giedriaus Petreikio sarkazmo
Baigiantis tarybos posėdžiui, tarybos narys G. Petreikis pateikė, kaip jis sakė, „protokolinį sprendimą“ (greičiausiai projektą) dėl savivaldybės administracijos direktoriaus priemonių darbuotojų motyvavimui skatinti. Kartu būtina priminti, kad žodynai.lt taip aiškina žodžio „sarkazmas“ prasmę: „aštri, kandi pajuoka, pagrįsta kalbančiojo pranašumu prieš tą, apie kurį jis kalba arba į kurį jis kreipiasi“.
„Administracijos direktoriui Povilui Černeckiui viešai pareiškus, kad Kretingos rajono savivaldybės administracijai yra sudėtinga pritraukti darbuotojų į laisvas darbo vietas, sunku konkuruoti su privačiu sektoriumi dėl atlyginimų dydžių, geriausius darbuotojus pritraukti ir išlaikyti padeda motyvacinės priemonės, Kretingos rajono savivaldybės taryba turėtų padėti administracijai sugalvoti šiuolaikiškų, naudingų, pridėtinę vertę kuriančių, patrauklių, motyvacinių skatinimo priemonių darbuotojams. Nacionalinėje spaudoje nuvilniję skandalai dėl užstalės motyvavimo priemonių Kretingos rajono savivaldybės administracijoje tikrai nekuria teigiamo Kretingos rajono įvaizdžio Lietuvoje. Priešingai, Kretingą parodo kaip posovietinį rajoną, kuriame gajos nomenklatūrinės tradicijos. Nors panašu, kad ši, sovietmečiu dvelkianti tradicija šiemet buvo pažabota, siekiant, kad ateityje Kretingos rajonui nebūtų daroma reputacinė žala, o motyvacinės priemonės administracijos darbuotojams būtų šiuolaikiškos, naudingos, patrauklios, galiausiai kuriančios pridėtinę vertę, siūlau pritarti siūlymui Kretingos rajono savivaldybės administracijoje 2024 metams sukurti darbuotojų motyvacinį paketą Kretingos administracijoje dirbti gera, kurį sudarytų įvairios lengvatos“, – net keletą minučių tarybos nariams vienas pats kalbėjo G. Petreikis.
Toliau jis sudėliojo savivaldybės administracijos darbuotojams siūlomas lengvatas: 50 proc. nuolaida lankantis sporto centro baseine ir pirtyse; 50 proc. nuolaida lankantis kultūros įstaigose, muziejuje, jų renginiuose; kelionės į darbą išlaidų kompensacija, jeigu atstumas viršija 10 km; sistemingai kelti administracijos darbuotojų atlyginimų koeficientus, kasmet didinti priedus prie atlyginimų; galimybė dirbti 4 dienas per savaitę; galimybė dirbti hibridiniu (?) būdu; 13-o atlyginimo mokėjimas ir papildomas sveikatos draudimas; atlyginimo dydžio premija sulaukus vaiko ar įsivaikinus; galimybė dalyvauti seminaruose, susijusiuose su darbine veikla, finansuojant iki 500 eurų.
Pirmoji reakcija, išklausius tokią sarkazmo kupiną tarybos nario tiradą, buvo mero replika „humoras neima“, o tarybos narė Justė Stonkutė savo pasisakymą pradėjo panašia gaida: „pakaks tyčiotis iš administracijos darbuotojų“. Protokolinis sprendimas iš esmės yra teisės aktas, jis būtų pilnas įžeidžiančių žodžių, siekiant pašiepti administracijos darbuotojus.
Tarybos posėdžių salėje tvyrojo akivaizdžiai slogi nuotaika, o kalbėję tarybos nariai nė vienas nepritarė G. Petreikiui. Užsitęsusios diskusijos pabaigoje balsavimas galutinai įvertino tarybos nario sukurptą įžeidžiantį tekstą: prieš protokolinį sprendimą balsavo 18, susilaikė -2, o 5 tarybos nariai apskritai nebalsavo.

 743 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes