Pradėkime iš karto nuo vyšnios ant torto. Ketvirtadienį Seime vyko kriminalinis turgus, kurį, kaip visada, stengsimės kuo greičiau pamiršti. Tačiau istorija tikrai to nepamirš.
Stebuklas aplankė Seimą prieš pat šv. Kalėdas, tamsiausią metų dieną, elfas į posėdžių salę, be jokių virvių ir antrankių nusileido tiesiai iš Kauno kalėjimo. Įstatymų leidėjams neužteko balsų panaikinti bausmę atliekančio Darbo frakcijos nario Vytauto Gapšio mandato. Valdančiųjų ir opozicijos atstovai apkaltino vieni kitus sąmokslo teorijomis, veidmainiavimu bei ragino greičiau paleisti „korumpuotą kriminalinį Seimą“, kuriame – net dvi nuteistų partijų frakcijos, viena iš jų – valdančioji, o Darbo frakcijos narys sėdi Kauno kalėjime.
Gabrielius Landsbergis dievagojosi, jog konservatoriai tikrai nesitarė su darbiečiais, kad šie pirmadienį palaikys apkaltą Petrui Gražuliui mainais už balsus prieš V. Gapšio mandato panaikinimą. Tokie pasiteisinimai skamba panašiai, kaip vargšo vyro, kurį žmona užklupo su meiluže: „tai ne tai apie ką tu galvoji“. Tačiau didžioji dalis dar mąstančių būtybių įsitikinę, kad jiems nesivaidena, nes politinis turgus ir kriminalinės tradicijos persikėlė iš kalėjimo į Seimą per kaminą, kaip tie elfai, kartu su nuteistojo kostiumu, kvepalais bei kaklaraiščiu.
Tuo vaizdeliu piktinosi ne tik opozicija, bet ir kandidatas į prezidentus Celofanas, įrašęs skubų „laivą (tiesioginę transliaciją)“: „Kviečiama Policija! Gapšys pabėgo iš kalėjimo“, esą Lietuvoje to dar nebuvo. Tai, kad mūsų šalyje įstatymai ne visiems galioja, kandidatas turėjo progą įsitikinti savo kailiu, tačiau eiliniam spektakliui apie spektaklį laiko rado.
Apie tai, kad politinis-kriminalinis turgus įvyks, visiems buvo aišku. Seimui atsisveikinus su P. Gražuliu, o V. Raskevičiui džiūgaujant, jog padarė istorinį Sizifo darbą, liko tik vienintelis neatsakytas klausimas: ar buvo reali kaina, ar tik barteriniai mainai? STT kol kas tyli, vadinasi „Bagdade viskas ramu“. Tamsiausią 2023 metų savaitę Viktorija Čmilytė Nilsen bandė hipnotizuoti salę nekaltomis šaldytos menkės akimis, esą viskas čia „ok“, tačiau kūno kalba liudijo negerus dalykus. Dirbtina šypsena niekam įspūdžio nepadarė, ne saviems.
Ir tik Seimo pirmasis vicepirmininkas J. Razma staiga praregėjo, lyg Simpsonas pamatęs perkeptą užkandinės burgerį, pareikšdamas, jog V. Gapšys negalės dirbti Seimo nario darbo, nors mandatą stebuklingai išsaugojo. Elfai viską gali. Ir taip, pamažu, protu nesuvokiami kriminaliniai reikalai Seime tapo gyvenimo realaus dalimi, panašiai, kaip Vatikano sprendimas laiminti „pupuliukų“ poras. Ar tai tikrai geriausia, kas galėjo nutikti Lietuvai ir Pasauliui švenčių išvakarėse?
Remigijus Žemaitaitis purvo dozės lauks pavasario sesijoje. Po jo, spėjama, ateis eilė Agnei Širinskienei. Nes Lietuvoje politinis mobingas pasiekia visus, kurie turi kitokią nei leistina nuomonę ir ją garsiai reiškia.
Užsienio reikalų Landsbergis, lyg iš balno į pelkę dėl merginų dėmesio kritęs riteris, Seime kelė pūgą stiklinėje dėl valstybės gynybos stiprinimo bei šauktinių reformos. Kaip savo Facebook paskyroje rašė „valstiečių“ vadas Ramūnas Karbauskis, ministras greičiausiai apsimeta patriotu. Tokių patriotų Lietuva jau matė, kurie, pajutę realų parako kvapą, bėgo basomis per upelį.
Opozicijos politikai įtaria, jog Landsbergio susirūpinimas saugumu gali būti apsimestinis, nes kūno kalba, žvalgybos duomenys ir kiti faktai sako priešingai: esame kaip niekad anksčiau saugūs. Vokiečių brigada Lietuvoje bus ir savo laikinus finansinius iššūkius išsispręs, galinga valstybė, rezervai – dideli. Galų gale nėra dėl ko tartis, nes prieš metus visos parlamentinės politinės partijos pasirašė susitarimą dėl nacionalinio saugumo ir gynybos sustiprinimo, kuris galioja iki šiol. Dokumente raginama nuosekliai didinti gynybos biudžetą. Skubėjimas esą tik pakenktų.
„Visiškai suprantama, kad matydami įsiplieskiančius karo židinius, privalome būti budrūs ir pasiruošę, nes šalies gyventojų saugumas – svarbiausias tikslas. Siekdami užtikrinti gyventojų ramybę, pasirašėme gynybos dokumentą, kuriame detaliai aptarėme visas gynimosi kryptis ir scenarijus. Šio visų partijų pasirašyto dokumento neatšaukė ir jis nenustojo galioti. Tad kas gi nutiko, kad valdantieji griebėsi siūlyti naujus gynybos susitarimus? Realiai, taip jie maskuoja savo neveiksnumą ir mano, kad mes pamiršime kas nepadaryta. Konservatoriams turėtų būti gėda prieš visus Lietuvos žmones, tačiau šį jausmą jie senai palaidoję“, – sako R. Karbauskis.
Pasak Dainiaus Gaižausko, šis konservatorių monologas – nieko daugiau kaip tik neįgalumo maskavimas ir aktyvių veiksmų imitavimas. Jis pabrėžia, kad vykstant karui Ukrainoje, teroristams užpuolus Izraelį, valdantiesiems nereikėtų išsidirbinėti, o realiai ruoštis gynybai ir tiksliai suformuoti kryptį, kuria turime judėti.
Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė mokyklų tinklo reformos pataisoms, o nuo kitų metų jas įgyvendinus, iš Lietuvos žemėlapio išnyktų apie 150 gimnazijų. Esą tinklo pertvarka buvo derinama nuo 2021 metų, visus ji tenkina, taip pat ir opoziciją, todėl kelio atgal esą nėra. Reforma skatins jaunus žmones keltis gyventi į didmiesčius, kaimus paverčiant šlapynėmis ir pelkėmis. Tokia, pasirodo, yra Lietuvos vizija iki 2050 m., apie kurią trejus metus diskutavo Seimo Ateities komitetas.
Galima pagalvoti, jog valdžia mąsto strategiškai: o kam švaistyti pinigus jaunuolių ugdymui, jei jie nuo 18 metų bus pašaukti į kariuomenę? Ir ką jie gali išmokti per pusę tarnybos metų? Neduok Dieve, jeigu valdantieji savo karo panikos retorika ir skubiomis iniciatyvomis sukels realių problemų su kaimynais? Tam bus reikalinga pigi, needukuota patrankų mėsa, kuri nesvarstydama vykdys kas pasakyta? O svarbiausia – ateis balsuoti už tuos pačius?
Pagal siūlomą naująjį modelį, tarnauti būtų šaukiami mokyklą baigę 18–21 metų jaunuoliai. Studijavimas aukštojoje mokykloje daugiau nebebūtų traktuojamas kaip išimtis, leidžianti atidėti tarnybą. Šių naujovių svarstymas vyks Seimo pavasario sesijoje. Tačiau ar galima pasitikėti kriminaline dauguma? Bet kokios, net ir labai geros iniciatyvos nuo šiol turės tą kriminalinį atspalvį. Ar žmonės eitų ginti Seimą, kuriame dvi partijos nuteistos, o vienas parlamentaras sėdi kalėjime? Ar tokio Seimo sprendimai adekvatūs? Ar dugnas jau pasiektas?
Jau dabar, ko gero, visoms šeimoms, kuriose yra vyrų nuo 16 iki 30 metų, prie šventinio stalo reiktų aptarti realybę: ar nepraras jie laiko, sveikatos, o neduok Dieve aukos savo gyvybes dėl kriminalinės daugumos politikų ambicijų sukelti karą, nes pastarieji bet kokia kaina nori išlikti valdžios olimpe? Jie juk už nieką neatsako. O ką mes žinom, prisišnekės, išsiprovokuos ir pirmi pabėgs per upelį kaip Smetona?
Sutinkant šventes belieka tikėtis, kad sveikas protas nugalės, o 2024-ieji bus lūžio metai ir mes, kaip visuomenė pagaliau atsikvėpsime po pandemijų, karų bei nesibaigiančių kvailų reformų epochos.

Gintaras Mikšiūnas

 514 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes