Netoli Lietuvos pajūrio esanti Kretinga vilioja lankytojus ne tik nuostabia gamta, bet ir daugeliui dar nepažintomis galimybėmis bei veiklomis. Apie jas – šio sekmadienio LRT TELEVIZIJOS laidoje „Toliau nuo miesto“ papasakos miškininkė Gražina Banienė, kosmetologė Dominyka Anužytė ir pasienietis kinologas Marius Labutis.

Miškų urėdijoje miško auginimo specialiste dirbanti moteris gimė dabartinėje Lenkijoje, mokyklą baigė Punske, o studijas pasirinko Kaune. Tiesa, šios studijos buvo nulemtos šiokio tokio atsitiktinumo, nes minčių būta įvairių – net apie farmacijos studijas. Tačiau visas susidėliojo taip, kad tėvų ūkyje užaugusi Gražina nebenutolo nuo gamtos – tapo miškininke.

„Mokslai tęsėsi šešerius metus ir nė karto nesuabejojau, kad tai gali būti specialybė, kur aš blogai jausčiausi, nepatiktų ar sakyčiau, kad kažkas negerai“, – sako miškininkė, po studijų planavusi grįžti į Lenkiją ir ten darbuotis.

Prieš beveik 20 metų į Kretingą gyventi persikėlusi Gražina Banienė puikiai moka skaityti miško ženklus, o bent kelis iš jų po šios laidos pažins ir žiūrovai. Laidos vedėją Arną Zmitrą pašnekovė pamokys skirti gyvūnų pėdsakus, palydės nuostabiu žiemišku Kretingos mišku.

„Išvyka į mišką visada yra geras sprendimas. Visi grįžta laimingi, niekada neprašausi“, – sako Gražina, kuri savo gaminta arbata vaišina tik iš tikrų – daugkartinių – puodelių, taip prisidėdama prie aplinkos tausojimo. Miškininkė džiaugiasi, kad Kretinga, kaip ir kiti Lietuvos miesteliai, švenčia tikrų kalėdinių eglučių renesansą, juk tikros eglės, jos šakelių kvapas ramina, net gydo.

Laidos žiūrovai sužinos, koks šventinis rekordas pasiektas Kretingoje ir net įrašytas į Lietuvos rekordų knygą, kaip žiemos šventes švenčia miškininkų Banių šeima ir kur yra mėgstamiausia Gražinos vieta.

„Iš pradžių buvo meilė šunims, o po to atsitiko meilė ir tarp mūsų“, – juokiasi Marius, kurio šeimos namuose šiandien klega vaikai, zuja šunys. Kitų žmonių šunis jis dresuoja ir laisvu nuo darbo metu, o keli jo patarimai pravers ne vienam planuojančiam įsigyti keturkojį draugą žiūrovui.

 188 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes