Centrinei projektų valdymo agentūrai pranešus, kad Arūno Dulkio vadovaujamos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimu yra nutraukiamas finansavimas steigiamiems sveikatos centrams, socialdemokratai tokį ministerijos žingsnį vertina kaip „besitęsiančio chaoso ministerijoje rezultatą“ ir reikalauja, kad ministras viešai pasiaiškintų dėl žadėtų lėšų sustabdymo naujiesiems centrams.

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narys Eugenijus Sabutis įsitikinęs, kad tokiu sprendimu SAM stumia savivaldybes į nepavydėtiną padėtį, o gyventojus paverčia įkaitais.

„Beveik visos savivaldybės jau priėmė sprendimus kurti Sveikatos apsaugos ministerijos inicijuojamus sveikatos centrus. Tai padaryti jos buvo priverstos po Vyriausybės prastumtos ligoninių tinklo reformos. Tuo metu savivaldybėms buvo aiškiai pasakyta – arba prisijungiate prie pertvarkos ir kuriate sveikatos centrus, arba jūsų gydymo įstaigų gali visai nelikti“, – primena parlamentaras.

E. Sabutis pažymi, kad beveik visos savivaldybės priėmė sprendimą įsteigti sveikatos centrus, kurie turėjo veikti kaip vienetas, sujungiantis visas toje teritorijoje veikiančias sveikatos įstaigas.

„Savivaldybės neturėjo kitos išeities. Kito pasirinkimo tiesiog nebuvo. Po A. Dulkio reformos norėdamos išsaugoti bent kiek prieinamas paslaugas savo gyventojams jos buvo priverstos daryti tokius žingsnius. Juolab kad buvo žadėtos Europos Sąjungos investicijos. Aiškėja, kad tų europinių lėšų dabar nėra“, – komentuoja socialdemokratas.

Seimo narys primena ministro A. Dulkio keliones po Lietuvos savivaldybes ir ten vykusius susitikimus su rajono atstovais, po kurių ministras džiūgavo ir gyrėsi, kad „sveikatos centrų idėja pranoko lūkesčius“ ir kad ateinantys metai taps „sveikatos centrų steigimo metais“.

Pasak E. Sabučio, tuose susitikimuose ir viešojoje erdvėje buvo nuolat kartojama, kad šių centrų kūrimui bus skirti 122 mln. eurų.

„Atėjo 2024-ieji. Aiškėja, kad šių pinigų nėra, nes stabdomas kvietimas, skirtas sveikatos centrų kūrimui. Dabar apskritai neaišku, kas toliau vyks. Su šių centrų steigimu turėjo ateiti ir kiti pokyčiai: stiprinama šeimos gydytojų komanda, slaugytojai turėjo perimti kai kurias funkcijas. Atrodo, kad dabar viskas sustos ir iš plačiai reklamuotos reformos liks tik šnipštas“, – įspėja E. Sabutis.

Pasak Seimo nario, tokie „kūlvirsčiai SAM nė kiek nestebina“: ministerija jau įprato žaisti žmonių sveikata.

„Prisiminkime ligoninių reformos pradžią: jau tada aiškėjo, kad tikslaus plano, kaip bus gerinamas sveikatos paslaugų prieinamumas ir užtikrinama jų kokybė, tiesiog nebuvo. Tai patvirtino ir Valstybės kontrolė. Nenuostabu, kad chaosas ministerijoje tęsiasi, o dėl to kenčia gyventojai, susiduriantys su sveikatos problemomis“, – komentuoja Seimo narys socialdemokratas E. Sabutis.

Jis primena, kad socialdemokratai jau tris kartus kreipėsi į aukščiausius šalies vadovus ragindami stabdyti sveikatos priežiūros tinklo reformą bei pradėti išsamų ir viešą jos svarstymą, atlikti įrodymais grįstą vertinimą.

 376 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes