Vitaminas D „saulės vitaminu“ vadinamas ne be priežasties: tai vienintelis vitaminas, kurį mūsų organizmas gali pasigaminti veikiamas saulės spindulių.

Vitaminas D yra labai svarbus stipriems kaulams, raumenų funkcijai, imuniteto palaikymui ir netgi gali turėti įtakos mūsų nuotaikai reguliavimui. Deja, didelei daliai populiacijos vitamino D trūksta, o ypač tamsiuoju metų laiku, kai per mėnesį saulė pasirodo vos kelis kartus.

Norėdami papildyti šį trūkumą dažnai renkamės papildus, tačiau daugelis juos vartoja savo nuožiūra ir nežinodami, kiek gi jo iš tiesų reikia, kad būtume sveiki. Norite sužinoti? Skaitykite toliau.

Kaulams, dantims, imunitetui

Vitaminas D yra gyvybiškai svarbus visam mūsų organizmui, pradedant kaulų ir baigiant smegenų sveikata.

  • Kaulų sveikata: vitaminas D pagerina kalcio pasisavinimą, o tai labai svarbu norint išlaikyti stiprius kaulus ir dantis.
  • Imuninė sistema: stiprina imunitetą, padeda apsisaugoti nuo ligų ir infekcijų.
  • Raumenų funkcija: palaiko raumenų funkciją, sumažina griuvimų riziką, mažina raumenų įtampą.
  • Širdies ir kraujagyslių sveikata: prisideda prie širdies sveikatos reguliuodamas kraujospūdį ir sumažindamas širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
  • Smegenų sveikata: vitaminas D yra svarbus smegenų vystymuisi ir funkcijai bei gali sumažinti psichinės sveikatos sutrikimų riziką.
  • Priešuždegiminės savybės: padeda sumažinti uždegimą, naudingas sergant tokiomis ligomis kaip artritas.
  • Insulino reguliavimas: padeda reguliuoti insulino kiekį, vaidina svarbų vaidmenį gydant diabetą.
  • Ląstelių sveikata: dalyvauja ląstelių atstatyme ir prisideda prie vėžio prevencijos

Rekomenduojamas vitamino D kiekis

Kasdienis vitamino D poreikis skiriasi priklausomai nuo amžiaus, gyvenimo būdo ir individualių sveikatos poreikių. Paprastai kūdikiams (0–12 mėnesių) reikia 10 mcg, o  vaikams ir suaugusiems iki 70 metų –15 mcg, o vyresniems nei 70 metų –20 mcg vitamino D per parą.

Tačiau kai kurie ekspertai rekomenduojama vartoti didesnes vitamino D dozes, ypač regionuose, kur saulės šviesos trūksta, taigi – ir Lietuvoje.

Tiesa, reikia paminėti, kad per didelis suvartojimas gali būti žalingas, todėl labai svarbu nepersistengti ir dėl individualių rekomendacijų kreiptis į specialistus. Daugiau informacijos rasite čia https://dropsclinic.lt/naujienos/vitamino-d-trukumas/.

 Vitamino D šaltiniai

Vitaminas D pirmiausia gaunamas veikiant saulės spinduliams, kurie skatina jo gamybą odoje.

Gyvenimo vieta (pvz. šiaurės šalys), odos pigmentacija ir gyvenimo būdas gali gerokai apriboti saulės gavimą ir įsisavinimą, todėl čia labai svarbiais tampa mityba ir papildai.

Vitamino D yra gausu riebiose žuvyse, tokiose kaip lašiša, upėtakis ir skumbrė, taip pat žuvų kepenų aliejuje. Nedideli kiekiai vitamino D yra randami jautienos kepenyse, sūryje ir kiaušinių tryniuose. Kai kurie maisto produktai yra praturtinti vitaminu D: tai gali būti pieno produktai, apelsinų sultys ir grūdai.

Galiausiai vitamino D gauti padės ir maisto papildai, tačiau reikia atminti, kad natūralūs bet kokių vitaminų šaltiniai yra geriausi.

Vitamino D trūkumo pavojai

Vitamino D trūkumas kelia didelį pavojų sveikatai. Dėl to gali susilpnėti kaulai, padidėti lūžių ir osteoporozės rizika – ypač vyresnio amžiaus žmonėms. Vaikams didelis trūkumas sukelia rachitą, pasireiškiantį kaulų deformacijomis.

Vitamino D trūkumas taip pat yra siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, vaikų astma, vyresnio amžiaus žmonių kognityviniais sutrikimais ir net vėžiu. Atsiranda ir vis daugiau duomenų, kad šio vitamino stygius prisideda prie depresijos ir susilpnėjusios imuninės sistemos, dėl ko organizmas tampa jautresnis infekcijoms.

Balansas – svarbiausia

Vitamino D stygį parodyti gali kraujo tyrimai, todėl rekomenduojama reguliariai juos atlikti. Jų trūkumą galite pastebėti ir pajutę tokius simptomus kaip nugaros (ypač apatinės nugaros dalies), kaulų bei raumenų skausmai, lėčiau gyja žaizdos, pradeda slinkti plaukai. Be to, dažnai jaučiamas nuovargis, suprastėja nuotaika.

Norint užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį organizme geriausia veikti keliais „frontais“. Kai tik yra galimybė, stenkitės bent kelis kartus per savaitę 10–30 minučių praleisti saulės šviesoje.
Į savo mitybos racioną įtraukite vitamino D turtingą maistą, pavyzdžiui, riebią žuvį, pieno produktus ir kiaušinių trynius. Papildai dažniausiai rekomenduojami žiemos metu arba kai vitamino nepavyksta gauti iš maisto. Prieš juos vartodami pasitarkite su gydytoju, nes per daug vitamino D taip pat nėra sveika.

 241 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes