Reaguodami į nuskambėjusį atvejį, kai valstybės valdoma bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) paprašė milijono eurų už mokyklos saulės elektrinės prijungimą, socialdemokratai įspėja, kad ši įmonė ir toliau nesiskaito nei su žmonėmis, nei su valstybe. Pasak socialdemokratų, ESO, nepaisydama pražūtingo elektros tinklų nusidėvėjimo, vartotojų pinigus „naudoja vadovams palepinti“.

ESO atstovams aiškinant, esą dėl milijoninės sąmatos kalta pasenusi infrastruktūra, Seimo narys Gintautas Paluckas atkreipia dėmesį, kad ESO sistemingai kratosi pareigos prižiūrėti ir atnaujinti infrastruktūrą.

„Mokykla Jurbarko rajone nusprendė įsirengti saulės elektrinę, gavo Europos Sąjungos finansavimą. O tada paaiškėjo, kad už elektrinės prijungimą ESO prašo sumokėti milijoną eurų! Tai čia tokia pažanga pagal konservatorius? Negana to, ESO įspėjo, kad per 10 dienų nuo sutarties pasirašymo mokykla turėtų atlikti 600 tūkst. eurų avansinį mokėjimą…

ESO pati neinvestuoja į senas pastotes ir tinklus. Ne kartą išsakėme įtarimą, kad lėšos, kurias ESO turėtų investuoti į infrastruktūrą, keliauja vadovų algoms ir įmonės dividendams“, – stebisi Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos narys G. Paluckas.

G. Paluckas: Lietuva neturi energetikos ministro

Dėl nesibaigiančių skandalų socialdemokratai ne kartą ragino atsistatydinti energetikos ministrą Dainių Kreivį. Tačiau, pasak G. Palucko, Ingridos Šimonytės ministrų kabinete „niekas nenori prisiimti atsakomybės už chaosą energetikos sektoriuje“. „Lietuva, deja, neturi energetikos ministro, jis visiškai nusiplovė rankas“, – komentuoja G. Paluckas.

Socialdemokratai yra kėlę klausimą dėl D. Kreivio sąsajų su „Igničiu“ ir galimų interesų.

Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis, primindamas nesuskaičiuojamus atvejus, kai kilo triukšmas dėl „Ignitis grupės“ ir jos dukterinės įmonės „ESO“ paslaugų kainodaros, cituoja socialdemokratų kreipimąsi į prokurorus ir parengtą Seimo nutarimo projektą.

„Yra pagrindo įtarti, kad ESO vadovybė tyčia „numuilino“ investicijas į griūvančią infrastruktūrą tam, kad pasididintų sau premijas. Gal jiems atrodo, kad paprasčiausiai neapsimoka užsiimti tinklų priežiūra ir atnaujinimu – juk tuos pinigus galima panaudoti įmonės veiklos rezultatams pagražinti (popieriuje). ESO nesikuklina – vartotojų pinigus galimai naudoja dividendams didinti“, – komentuoja E. Sabutis.

ESO ir „Ignitis“ elgesį socialdemokratai kritikuoja kaip sukčiavimą.

„Štai ir dabar: metų gale ESO valdyba išsimokėjo „bonusus“. O juk žinome, kad jos veiklos rezultatus išpūtė didžiulė įmonės klientų permoka už paslaugas. Žmonės neša įmonei pinigus už paslaugas, kurių negauna, o tie pinigai krenta vadovams į kišenę kaip apdovanojimas už puikius rezultatus“, – komentuoja E. Sabutis.

Socialdemokratai įspėja kad jeigu valstybė negins vartotojų interesų, „gyvensime pagal džiunglių taisykles“.

„Ir Specialioji tyrimų tarnyba ne kartą atskleidė, kad ESO vedžioja klientus už nosies: neaišku, kaip apskaičiuojamos įmokos už prijungimą prie elektros tinklų. ESO paskaičiuoja pagal jai vienai žinomas taisykles, sukurtas pelnams krauti“, – komentuoja socialdemokratas E. Sabutis.

 176 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes