Sausio 24-sios popietę nauji Kartenos kapinių dalis buvo atsidūrusi po vandeniu. Ne ištvinusi Minija buvo kalta, bet nuo kalvos šlaitų paplūdęs vanduo, neberadęs kelio kažkada padarytais grioviais palei kelią bei per užšėlusias pralaidas. Per pastarąsias dvi dienas Minijos lygis ties Kartena pakilo vieną metrą. Taigi, ne didžiuliu potvyniu plūstanti Minija buvo čia kalta.

Daugeliui žmonių skausmingais vaizdais pasidalinęs Kartenos bendruomenės pirmininkas Marius Meškauskas sukėlė tikrą emocijų audrą. Socialiniame „Facebook“ tinkle trečiadienį pasidalinės vandenyje skęstančių Kartenos kapinių vaizdais, neilgai trukus sulaukė dešimčių tūkstančių peržiūrų. Kreipdamasis į Kretingos rajono savivaldybės tarybos politikus jis ragino nedelsiant imtis priemonių tvarkyti vandens nutekėjimo ir pralaidos kelius aplink Kartenos kapines.

„Neįmanoma įsivaizduoti, kaip šiomis dienomis būtų įmanoma laidoti velionį, kai aplink tik vanduo. Žmonėms bus dideli nuostoliai, nes jau dabar matyti, kad kai kurios kapavietės įsmukę, nuo kalno bėgusi stipri vandens srovė nuplovė kai kuriuos kapaviečių elementus“, – Kalbėjo M. Meškauskas.

Ketvirtadienį, sausio 25 d., vanduo jau buvo kiek atsitraukęs, matyt, per naktį susigėręs į žemę, tačiau palei senosios ir naujosios kapinių dalis skiriančią akmenų tvorą einantis keliukas dar skendėjo vandenyje. Apžiūrėti, kokius nuostolius kapavietėms padarė užplūdęs vanduo, buvo galima tik avint specialią avalynę. Žvelgiant nuo kapinių vartų matėsi, kad kai kurios kapavietės tikrai susmegusios, ant tako chaotiškai mėtėsi vandens srovės atneštos šakos, žvakidės.

Su vietos ūkininku Romu Jonučiu ir M. Meškausku apžiūrint kapinių ir kalno šlaito aplinką akivaizdžiai matėsi, kad šalia kalno šlaito einančio žvyruoto keliuko pakraščiai užžėlę, apaugę krūmokšniais, buvusi graži, akmenimis dengta vandens pralaida baigia apaugti storokais medeliais. Dar aukščiau, keliukui kylant į kalną, iš buvusios pralaidos kaip ir nieko nelikę, keliukas taip pat pažeistas vandens srovės. O vanduo, kaip žinia, visada susiranda lengviausią ir paprasčiausią kelią. Šį kartą – į žemiau esančias kapines.

Galima priminti, kad sausio 24 d. Minijos lygis ties Kartena buvo pakilęs apie 4,18 m, sausio 25 d. – jau 5,18 m. Kai kuriuos Kartenos sodybos, esančios žemumoje netoli tilto, jau buvo atsidūrusios vandenyje.

 357 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes