Vasario 9 dieną į Kretingos rajoną atvyko Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos revizoriai. Ministras Gintautas Jakštas su valdininkų iš sostinės komanda lankėsi Kretingos rajono savivaldybės švietimo įstaigose bei aptarė „Tūkstantmečio mokyklų“ programos eigą. Kaip žinia, šioje programoje dalyvauja 6 rajono ugdymo įstaigos.
Keliaudamas po rajono mokyklas ministras pripažino, jog „Kretingos rajonas yra viena iš pavyzdinių savivaldybių, kaip pasitelkiant „Tūkstantmečio mokyklų“ programą yra sumaniai taikomos inovacijos. Į rajono mokyklų tinklą žiūrima per sinergijos perspektyvą, taikomi pažangūs vadybos ir ugdymo metodai, rūpinamasi darnia STEAM, įtraukiojo, kultūrinio ugdymo plėtra“, – sakė ministras G. Jakštas.

Kitos savivaldybės mokosi iš Kretingos
Savivaldybė numačiusi didelę visų keturių „Tūkstantmečio mokyklų“ programos sričių – lyderystės, įtraukiojo, kultūrinio, STEAM ugdymo – veiklų įvairovę. Kitų savivaldybių mokyklų atstovai atvyksta į Kretingos mokyklas, į pažintinius vizitus, susijusius su vadyba ir procesų valdymu, kai kurios savivaldybės mokyklos taiko LEAN, kitos diegs įgyvendinamą „Tūkstantmečio mokyklų“ programą.
Trijose ministro aplankytose savivaldybės mokyklose veikia visos dienos mokykla, rengiantis įtraukiajam ugdymui išbandomi nauji mokymo(si) metodai, testuojamos ir aptariamos praktikos, mokytojai mokosi stažuočių ir mokymų forma bei bendradarbiaudami. Svečiai iš Vilniaus įsitikino, jog numatyta išskirtinė, darni STEAM srities plėtra, mokyklos yra išgryninusios ugdymo kryptis. Pavyzdžiui, J. Pabrėžos universitetinė gimnazija – pasirinkusi gamtos mokslų sritį, o S. Daukanto progimnazija – medijų kryptį, integraciją su menais, Marijono Daujoto progimnazija – informatikos, problemų sprendimo sritis. Šios mokyklos esą bendradarbiauja tarpusavyje.
Ministras praėjusią savaitę pirmiausia atvyko į Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinę gimnaziją. Kaip skelbiama, šioje mokykloje, kuri dalyvauja „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje, planuojama įsteigti STEAM centrą su naujomis šiuolaikinėmis laboratorijomis ir gamtos mokslų kabinetais. Šiame centre galės praktikuotis ir gamtos mokslų mokytis visų Kretingos miesto progimnazijų 7–8 klasių mokiniai. Toliau svečiai iš sostinės aplankė Kretingos Simono Daukanto progimnaziją. Ši mokykla taip pat dalyvauja „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje. Joje bus įsteigtas Tarpdisciplininis menų centras su kino, medijų, fotografijos studijomis, eksperimentine muzikos, šokio ir pojūčių lavinimo erdve ir kt.

Į Salantus atvežė planą „B“
Daugiausiai dėmesio sulaukė ministro apsilankymas Kretingos r. Salantų gimnazijoje. Būtent šioje mokykloje ir kilo bendruomenės iniciatyva išlaikyti gimnaziją. Nes, pertvarkant tinklą, buvo iškilusi reali grėsmė prarasti šį statusą dėl mokinių trūkumo. Praėjusių metų pabaigoje salantiškiai rinko parašus, kad šioje ugdymo įstaigoje būtų išsaugotos gimnazijos klasės. Grėsmė jas uždaryti atsirado po to, kai Vyriausybė patvirtino mokyklų tinklo pertvarką. Surinkti parašai pasiekė Vilnių, o kai kurie Seimo nariai registravo įstatymo pataisas, kurios turėtų apsaugoti gimnazijas nuo uždarymo, jei 11 ir 12 klasės dėl įvairių priežasčių nesusidarytų. Vėliau paaiškėjo, jog mažoms nedidelių miestelių gimnazijoms, kurios dėl tinklo pertvarkos atsidūrė ties pavojingu slenksčiu, nes trūksta mokinių, galioja kompromisinis, paslaptingas planas B. Jis numato, kad kelios gimnazijos gali sudaryti bendrą klasę, kad tokiu būdu būtų užtikrintas minimalus reikalaujamas 21 mokinio klasėje skaičius. Būtent toks skaičius, centrinės valdžios įsitikinimu yra būtinas siekiant užtikrinti ugdymo kokybę.
Švietimo, mokslo ir sporto ministras G.Jakštas susitikime su salantiškiai kalbėjo dėl tinklo taisyklių: „Ko gero šiandien tai yra opiausias klausimas. Kodėl to reikia? Tinklo taisyklėse yra kelios dedamosios: kokybiniai ir kiekybiniai kriterijai. Kažkoks susitarimas, kiek mokinių klasėse reikia, turi būti. Taip pat turi būti nubrėžiama riba, kad paskui tiek mokytojams, tiek mokiniams būtų viskas aiškiau, nes kitaip negalėsime užtikrinti visokeriopo švietimo, ypatingai mažose ugdymo įstaigose. Todėl kiekybiniai rodikliai yra be galo svarbūs“, – susirinkusiems gimnazijos salėje sakė G.Jakštas.
Nepanašu, kad Salantų atveju tinklo taisyklės nebūtų tenkinamos. Suprasdami, kad klasėse gali pritrūkti kelių mokinių iki gimnazijos reikalavimų ir kad tinklas – savivaldybių funkcija, buvo pasiūlytas planas B. „Visi juk norime ir mūsų tikslas toks yra, kad ugdymo procesas būtų kokybiškas“, – akcentavo ministras.

Kas gi yra tas planas B?
Pasak ministro G.Jakšto, jeigu formuojant gimnazijos klasę pritrūktų kelių mokinių iki reikalaujamo 21, o tai gali atsitikti bet kuriai mokyklai, galima būtų pasirašyti kelių gimnazijų bendradarbiavimo sutartį. Pavyzdžiui, jei Salantuose gimnazijos klasės surinkti nepavyksta, t.y. trūksta iki 21 mokinio, sutartis sudaroma, pavyzdžiui, su Universitetine J.Pabrėžos gimnazija ir salantiškiai mokosi toliau Salantuose, tačiau teisiškai su visais pinigais priklauso kitai gimnazijai.
Vėliau ministras patikslino mintį, sakydamas, kad mokiniai eitų į tą pačia Salantų mokyklą ir niekas nesikeistų. Tai esą gali užtrūkti neilgai, tarkim vienerius metus. Vėliau, kai mokinių skaičius bus pakankamas, klasė vėl priklausytų tai pačiai Salantų gimnazijai. Tačiau tai nereiškia, pasak ministro, jog Salantų mokykla praras gimnazijos statusą. To esą niekas atimti neketina.
Viceministras Ramūnas Skaudžius patikslino, kodėl klasėje reikalingas tas paslaptingas 21 mokinys? Pagrindiniame ugdyme esą visi mokosi vienodų dalykų, pagal vienodą planą. Vidurinis ugdymas numato, jog turi būti kiekvieno mokinio individualus planas. Tai reiškia, kad mokinys dalies dalykų gali jau nebesimokyti. Todėl klasėje reikia didesnio mokinių skaičiaus, kad galima būtų užtikrinti visų mokinių poreikį mokytis, kad visiems jiems būtų sudarytos vienodos sąlygos. Be to, kaip rodo moksliniai tyrimai, mokiniai geriausiai mokosi vieni iš kitų, tad šalia turėtų būti ir daugiau bendraklasių.
Dabar mažiausias galimas mokinių skaičius klasėje yra 12. Skaičius 21 atsirado taip pat ne iš lubų ir ne dabar, o 2021 metais, kai buvo svarstoma tinklo pertvarka. Nuostata dėl 21 mokinio įsigalioja nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. Be to, pasak viceministro, jau praėjo beveik 2 metai, kai visos savivaldybės buvo informuotos, kad ruoštųsi pertvarkai bei iš anksto priimtų tam tikrus sprendimus. Svečių iš Vilniaus teigimu, buvo mėginama nubrėžti ir kitokias mokinių skaičiaus „lubas“, tačiau kokia ta riba bebūtų nustatyta, vis viena per visą Lietuvą atsiras mokyklų, kurios susidurs su panašia mokinių trūkumo problema. Viceministras taip pat priminė, jog iš pradžių buvo numatytos 31 mokinio „lubos“, tačiau vardan kompromiso, jos sumažintos iki 21. Tai ar nebus taip, kad kažkada pasikeis ir šis skaičius? – abejojo Salantų gimnazijos salėje susirinkę vietos politikai, pedagogai ir bendruomenių atstovai.

A. Kalnius: „trūksta marketingo“
Kretingos r. savivaldybės meras, ne kartą kritikavęs tinklo pertvarką, susitikime su ministru Salantuose sakė: „Mes visi turime galvoti, kaip padaryti, kad mokyklos būtų patrauklios. Kartais mokykloms trūksta to marketingo. Pasak mero, „rajono švietimo įstaigos daro nerealius darbus, tačiau viso to kažkaip nepabrėžiame“. Jeigu mes eisime to viešinimo keliu, kas vyksta ir ką daro gimnazija, mokinių gimnazijose bus. Juo labiau, kad didelis būrys kretingiškių vaikus leidžia į kitų rajonų ugdymo įstaigas. Mero teigimu, „planas B nėra skanus“, bet „mažiau skausmingas“.
Ministrui į pagalbą atskubėjo Seimo narys Antanas Vinkus, kuris pranešė, jog Seime įregistruotos įstatymo pataisos, pagal kurias nebus tos daug kam nepatinkančios, o gal ir nerealios 21 vaiko kartelės gimnazijų klasėse. Salantų gimnazijos salėje kilo nemažas šurmulys, kai meras išsakė repliką dėl finansavimo, esą jis deramai neužtikrinamas.
Salantų gimnazijos salėje jautėsi lengvas nepasitenkinimas tuo, ką sakė ir žadėjo švietimo, mokslo ir sporto ministras. Juo labiau visi puikiai supranta, jog po gero pusmečio, patvirtinus naują Vyriausybę gali atsirasti ir nauja „šluota“, kuri švietimo sistemą tvarkys visiškai kitaip. Išmintingiau būtų palaukti.
Gintaras Mikšiūnas
Autoriaus nuotraukos

 788 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes