Kontrolės institucija „Ekoagros“ 2023 m. sertifikavo 2943 veiklos vykdytojus, užsiimančiuosius ekologine gamyba pagal ES reikalavimus. Didžiausią dalį iš jų – apie 88 proc. sudaro ūkiai, užsiimantys augalininkystės produkcijos auginimu arba augalininkyste kartu su gyvulininkyste. Tokių Lietuvoje pernai sertifikuota 2596.  

Pasibaigus metams „Ekoagros“ specialistai atlieka tikrinimų ūkiuose metų nustatytų pažeidimų – vadinamųjų neatitikčių analizę. Išanalizavus praėjusių metų duomenis iš ūkių, auginančių ekologiškus augalininkystės ir gyvulininkystės produktus, nudžiugino akivaizdus pokytis.

„2023-iaisiais, lyginant su ankstesniais metais, neatitikčių skaičius augalininkystės ir gyvulininkystės ūkiuose mažėjo itin žymiai, 2022 m. buvo užfiksuoti 2557 pažeidimai, o 2023 m. jau tik 1555, taigi net 1002 vnt. mažiau, – sako šią analizę atlikęs „Ekoagros“ Telšių filialo vadovas Darius Šion. – Galima pasidžiaugti, kad veiklos vykdytojai dirba atsakingiau.“

Išvis neatitikčių neturėjo, taigi be jokių pažeidimų vykdė savo veiklą 1532 veiklos vykdytojai – tai yra 59 proc. nuo visų analizuotų pirminės ekologiškos augalininkystės ir gyvulininkystės produkcijos augintojų ūkių.

Pažeidimai, arba neatitiktys, yra labai nevienodi – tai gali būt tam tikros informacijos apie ūkio veiklą nepranešimas laiku, bet gali būti neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų, gamybos būdų panaudojimas ir kiti tyčiniai ar netyčiniai veiksmai, arba atvirkščiai – reikalingų veiksmų neatlikimas, kas pakenkia produkto ekologiškumui ir dėl to yra klaidinamas ekologiško produkto pirkėjas. Todėl neatitiktys skirstomos į tris lygius pagal sunkumą – kritines, reikšmingas ir mažareikšmes. Kritinių pernai užfiksuota 16, reikšmingų – 728 ir mažareikšmių – 811.

Dažniausi praėjusiais metais buvo pažeidimai augalininkystėje, susiję su netinkamu augalų dauginamosios medžiagos panaudojimu, dirvos tvarkymu, tręšimu, kovos su kenkėjais ir piktžolėmis priemonių naudojimu.

Susipažinti su visa išsamia analize galima www.ekoagros.lt / Ekologinis ūkininkavimas skyrelyje „Patikrų metu nustatytų neatitikčių statistika“.

 227 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes