Blogiausiu Lietuvoje tituluojamas Utenos betoninis kelias, vadinamas „betonke“ turi savo nelaimės brolį Žemaitijoje. Tai rajoninis kelias Kretinga – Kūlupėnai (2303), kurį vairuotojai keikia ir žiemą, ir vasarą. Ypatingai blogos kokybės, labai duobėtas ir pavojingas šio kelio ruožas yra nusidriekęs už posūkio į Šukę, beveik 6 kilometrus per mišką.
Čia galima pamatyti besiviliojančius pamestus plastikinius ratlankius ir, žinoma, daug duobių bei išlaužų. Prie prastos šio kelio būklės prisidėjo ne tik oro sąlygos, bet galimai ir miškininkų technika, nes žiemą čia buvo kraunama mediena. Tačiau tai yra tiesiausias kelias iš Kūlupėnų į Kretingą, todėl juo automobilių judėjimas darbo dienomis itin intensyvus.
Neapsikentę vairuotojai socialiniuose tinkluose dalinasi įspūdžiais, kaip pravažiuoti duobėtą kelio atkarpą per mišką nepametus ratlankių ir nesulaužius automobilio. Žiemą čia atsiranda ir papildomos problemos – migruojantys briedžiai, stirnos ir kiti laukiniai gyvūnai. Žiemą, tamsiu paros metu, kai lyja ar sninga, važiuoti šiuo kelių – didelių nervų kainuojantis iššūkis tiek lengvųjų automobilių vairuotojams, tiek autobusams bei sunkiajam transportui.

Skundžiasi dėl lūžtančių automobilių
Neretai juokaujama, kad Kūlupėnuose kiekviena šeima šiame kelio yra atidavusi po automobilį. Kelių registre nurodoma, jog šio kelio numeris – 2303. Kryptis –Kretinga – Kūlupėnai. Ilgis – 17 kilometrų, tipas – rajoninis kelias, vieta – Kretingos rajonas, kelio danga – asfaltas.
„Taip, tai kelias Kretinga – Kūlupėnai! Ar tai normalu? Tai turto gadinimas“, – rašo žmonės socialiniuose tinkluose. – Kiekvieną dieną pravažiuojant tu supranti, kad gadini savo automobilį, važiuoklė po pusmečio važiavimo į darbą ima barškėti… O žinojai, kad prakirtus padangą reikia kreiptis į Lietuvos Policiją ir užfiksuoti eismo įvykį, jeigu nori gauti bent kokią kompensaciją už patirtą žalą (ne dėl savo kaltės)“? – rašo žmonės socialiniame tinkle „Faceboock“.

Į komentarus sureagavo „Via Lietuva“
Į gyventojų nusiskundimus dėl šio kelio suskubo sureaguoti ir Valstybinė automobilių kelių direkcija, dabar vadinama „Via Lietuva“.
„Pirmiausia dėkojame už informaciją dėl nurodytame kelyje atsivėrusių duobių bei dangos išdaužų. Šią informaciją jau perdavėme partneriams, atsakingiems už valstybinių kelių periodinę priežiūrą. Partneriai artimiausiu metu nuvyks ir atliks būtinuosius duobių ir išdaužų užtaisymo darbus,“ – teigiama „Via Lietuva“ atsakyme, Faceboock puslapye „Mūsų Kretinga“.
Toliau kelininkų pagrindinė šalies institucija žmonėms rašo, kad žiemos pabaigoje ir pavasarį, po temperatūros pokyčių, keliuose dažniau nei įprastai keliuose atsiveria įvairių dangos defektų, kuriuos „Via Lietuva“ partneriai stengiasi kuo greičiau identifikuoti. „Suprantame ir apgailestaujame dėl nepatogumų, su kuriais susiduriate, dėkojame, kad apie juos pranešate“, – rašo „Via Lietuva“ „Facebook“ komentaruose.
Tik 44 eilės vietoje
Toliau kelininkai rašo, jog dėl didesnės apimties šio kelio remonto darbų, kelias Kretinga-Kūlupėnai yra įtrauktas į sudarytą tvarkyti suplanuotų kelių sąrašą, kuriame, pagal patvirtintą kelio būklės sąrašą (kelio dangos būklės indeksą, eismo intensyvumą ir pan.) yra 44 vietoje.
„Suprantame gyventojų ar šį kelią kertančių vairuotojų lūkesčius dėl jo atnaujinimo, tačiau turėdami ribotą finansavimą, privalome jį naudoti kuo racionaliau, atsižvelgiant į aiškiais paskaičiavimais numatytus reikalingų remontuoti kelių sąrašus. Nemalonu, tačiau turime išties nemažą skaičių blogos būklės kelių šalyje, todėl jų visų atnaujinti, kad ir kai norėtume, bet negalime“, – toliau rašoma „Via Lietuva“ atsakyme.
Ir toliau priduriama: „nuoširdžiai bandome pagal galimybes atliepti mūsų klientų, kelių naudotojų, jūsų lūkesčius, todėl imamės nors ir mažesnių, ne visai kokių norėtųsi, tačiau laikinų priemonių, jog kelio danga, iki kol ji bus kapitaliai atnaujinta, nekeltų nepatogumų vairuotojams“.
Partneriams esą nurodoma vykdyti periodines kelių apžiūras ir kuo greičiau reaguoti, nustačius pavojingas dangos išdaužas ar duobes.

Įrengtas dviračių takas
Kad nevaryti Dievo į medį, reiktų pripažinti, jog šiame kelyje kelininkai darbavosi praėjusiais metais. Viešosiose pirkimuose užfiksuotas valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 2303 Kretinga–Kūlupėnai ruožo 2,04-3,54 km rekonstravimas, nutiesiant pėsčiųjų ir dviračių taką. Darbai vykdyti 2022-2023 metais. O dar keliais metais anksčiau asfalto danga buvo atnaujinta nuo Kretingos iki posūkio į Šukę, tačiau blogiausios atkarpos – per mišką, deja, niekas netvarkė. O ji – ir toliau blogėja.

Duobės ir kituose keliuose
Gyventojai socialiniuose tinkluose viešina ne tik kelio Kretinga-Kūlupėnai duobes. Kitas nelaimės brolis yra kelias Kretinga – Palanga per Prišmančius. Pasak komentarų socialiniuose tinkluose, ten duobės asfalto dangoje dar vis neužtaisytos. „O kelių mokestį tai mokam , – Kretinga – Rūdaičiai taip pat padangas jau ne vienas vairuotojas prakirto … – Kalnius juk antrą kadenciją nieko neveikia , – tegul pravažiuoja bent Kretinga – Raguviškiai ar miesto žvyrkelio Krekenavos g. ir t.t. ir t.t.“ – rašo žmonės.
Gintaras Mikšiūnas
Autoriaus nuotrauka

 571 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes