Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad balandžio 12 d., įsigaliojus Respublikos Prezidento dekretui dėl eilinių Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų, ir likus 6 mėnesiams iki šių rinkimų dienos, oficialiai prasideda 2024 m. Seimo rinkimų politinė kampanija ir jau galima registruotis politinės kampanijos dalyviais. Rinkimai į Seimą vyks spalio 13 d.

Rinkimų kodeksas numato, kad politinės kampanijos dalyviais registruotis privalo politinės partijos. Taip pat – teisę būti kandidatais turintys fiziniai asmenys, ketinantys išsikelti savarankiškai ir kandidatuoti į Seimą.

Prieš užsiregistruodami savarankiški politinės kampanijos dalyviai turi turėti savo vardu atidarytą banko sąskaitą, kuri bus naudojama tik politinės kampanijos tikslais, sudaryti sutartį su kampanijos iždininku bei užpildyti prašymą (jei registruojama politinė partija arba asmuo, planuojantis keltis kandidatu) arba teikimą (jei registruojamas politinės partijos keliamas kandidatas).

Registruojantis savarankišku politinės kampanijos dalyviu VRK reikia pateikti šiuos dokumentus:

  • prašymą arba teikimą;
  • dokumentą, kuriuo patvirtinama, kad registruojamo asmens vardu yra atidaryta banko sąskaita (gali būti banko sutartis);
  • ne vėliau kaip prieš 3 dienas banko išduotą pažymą ar išrašą, patvirtinantį, kad banko sąskaitoje lėšų nėra;
  • sutarties su politinės kampanijos iždininku kopiją;
  • asmens dokumento kopiją, jei savarankišku dalyviu registruojamas kandidatas į Seimo narius.

Dėl VRK patvirtintų dokumentų formų galima kreiptis į VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrių.

Dokumentus VRK galima pateikti:

  • el. paštu finkontrole@vrk.lt atsiųsti skenuotus dokumentus;
  • paštu (pateikimo data bus laikoma ant voko nurodyta laiško išsiuntimo data);
  • per siuntų tarnybą ar kurjerių paštu (pateikimo data bus laikoma dokumentų įteikimo VRK data);
  • gyvai atvykus į VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyrių (Gynėjų g. 8, Vilnius).

Politinės kampanijos dalyvių registravimas vyks iki 2024 m. liepos 22 d. (imtinai).

Lietuvos Respublikos Konstitucija numato, kad Seimo nariu gali būti renkamas Lietuvos Respublikos pilietis, kuris nesusijęs priesaika ar pasižadėjimu užsienio valstybei ir rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų bei nuolat gyvena Lietuvoje.

2024 m. Seimo rinkimai bus pirmieji, kai pakeitus Konstituciją kandidatuoti į Seimą galės kandidatai, sulaukę 21 metų amžiaus – ketveriais metais jaunesni nei iki tol.

Taip pat jis neturi turėti nebaigtos atlikti teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės ir turi būti įgyvendinęs kitus Rinkimų kodekse nustatytus reikalavimus.

Vadovaujantis Konstitucija, eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio mėnesio antrą sekmadienį.

2024 m. Seimo rinkimai vyks spalio 13 d.

 139 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes