Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį, tęsdamas darbo dienų regionuose ciklą, su komanda dirbo Klaipėdos rajone.

Susitikime su Klaipėdos rajono savivaldybės meru Broniumi Markausku Prezidentas aptarė miestų ir miestelių gatvių tvarkymo decentralizavimą, ikimokyklinį ugdymą demografiškai augančiame Klaipėdos rajone, švietimo kokybės problemas, įtraukųjį ugdymą, valstybės investicijų į regionus tvarką, sveikatos apsaugos įstaigų pertvarką, viešųjų pastatų modernizavimą, turizmo infrastruktūros plėtrą rajone.

Šalies vadovas Gargžduose dalyvavo susitikime dėl elektroninių cigarečių ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo mažinimo tarp jaunimo. Klaipėdos rajonas – viena iš trijų savivaldybių (kartu su Alytaus ir Vilniaus miesto savivaldybėmis), dalyvaujančių bandomajame projekte, kuriuo siekiama užkirsti kelią mokinių psichoaktyviųjų medžiagų vartojimui.

Prezidentas pažymėjo, kad po to, kai jis pernai sukvietė atsakingas institucijas aptarti prastą situaciją dėl psichoaktyviųjų medžiagų plitimo tarp jaunimo, įvyko pokyčių teigiama kryptimi. Seime priimti įstatymų pakeitimai, draudžiantys elektronines cigaretes ir pildykles, turinčias pridėtinio kvapo ar skonio, atidaryta telefono linija pranešimams apie narkotikų platinimą, pradėjo veikti Nacionalinė metimo rūkyti telefoninė linija 1819, vykdoma daugiau prevencinių programų.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad įvairias prevencines programas būtina strategiškai koordinuoti nacionaliniu mastu, matuoti ir vertinti jų rezultatyvumą. Šalies vadovo nuomone, paklausą mažinančios narkotikų vartojimo prevencijos priemonės yra labai svarbios, tačiau tuo pačiu būtina ir aktyviau mažinti kvaišalų pasiūlą.

„Narkotikų rykštė nulemia tragedijas, dėl jos jaunų žmonių gyvenimai subyra į šipulius, žlunga jų planai ir svajonės. Vienos stebuklingos priemonės šiam blogiui įveikti nėra. Turime skatinti mokyklas ugdyti sąmoningas ir bandos jausmui atsispiriančias asmenybes. Tuo pačiu turime protingu santykiu imtis ir prevencijos priemonių, ir griežtesnių bausmių už kvaišalų platinimą. Narkotikai turi būti tiesiog sunkiai prieinami, o geriausia neprieinami visai“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas susitikime pristatė savo rengiamą įstatymų iniciatyvą, kuria siekiama sugriežtinti ekonomines sankcijas ir administracines nuobaudas už įprastų tabako gaminių ir elektroninių cigarečių apyvartos pažeidimus, ypač kai jie susiję su nepilnamečių įtraukimu.

Susitikime dalyvavo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, vicemeras Vytautas Butkus, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktorė Rita Sketerskienė, Klaipėdos rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Petrikienė, biuro jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorė Greta Račkauskaitė, Gargždų „Kranto“ progimnazijos direktorė Vilija Lukauskienė, Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkas Ramūnas Stasiulis, „Vaivorykštės“ gimnazijos prezidentūros atstovas Benediktas Motuzas, Gargždų atviro jaunimo centro bei Savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos atstovai Aidas Kryževičius, Ieva Dobravalskytė, psichologė Valdonė Gedminė, Agnė Zabrynaitė, Inesa Greivienė, Ovidijus Oželis.

Vėliau Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijoje šalies vadovas dalyvavo diskusijoje su vyresniųjų klasių mokiniais pilietiškumo tema.

Darbo dienos Klaipėdos rajone pabaigoje Prezidentas ir pirmoji ponia tradiciškai susitiko su vietos bendruomene.

 147 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes