Dažnai ieškome atsakymų. Ką pilti į keptuvę kad tik neprašautume pro šąlį, o ir daugybė patarėjų turime, kurie vienu atveju giria taukus, o vėliau juos taip pasmerkia, jog visi pasibaisėję bijome į juos net pažiūrėti. Bet ne mažiau klausimų turime ir aliejui. Vieni rašo skambius straipsnius, jog tik aliejus yra sveikas produktas kepti, virti ir net gerti po šaukštą ant tuščio, kad tik kūno linijos atsirastų. O kaip elgtis tam, kuris pavargo šokti pagal straipsnių dūdelių muziką? Atsakymas- domėtis ir savo galva vertinti.
Kiekvienas save gerbiantis žmogus nesimaitina vienu produktu, pavyzdžiui, vien bulvėmis ar vien ryžiais. Taip pat kartais mėsą keičia žuvimi ir kitokiomis jūrų pabaisomis. Su riebalu ta pati istorija.

Riebalai pagal paskirtį
Jei myli save, namuose privalai turėti kelių rūšių riebalų ir juos naudoti pagal paskirtį.
Sviestas tinka tepti ant duonos, gaminti įvairius padažus, taip pat ant jo galima kažką pakepinti, bet ne per daug ilgai, kad nepradėtų degti jame esantys baltymai. Paprastas sviestas atlaikys iki (190 °C), o lydyto sviesto smilkimo temperatūra aukštesnė (252 °C).
Taukai, o ypač paršo, tinka ir ant duonelės, ir ilgesniam kepinimui. Tyras alyvuogių aliejus nepamainomas karalius šaltiems patiekalams: salotoms, žuvytei ir, aišku, padažams. Taip, kepimui jį naudoti taip pat galima, tačiau daug geriau kiekvieną riebalą naudoti pagal jo paskirtį. Pasikartokime: jei norite kepti ką nors ilgiau, naudokite taukus ar lydytą sviestą.
trumpesniam kepimui ir padažams tiks sviestas bei tyras alyvuogių aliejus.

Kaip išsirinkti gerą aliejų?
Tyras alyvuogių aliejus (Eextra Virgin) yra dviejų rūšių: filtruotas ir nefiltruotas. Aliejus filtruojamas nenaudojant jokių chemikalų, dažniausiai tai yra tik dekantacija. Tai reiškia, kad jis laikomas kokioje nors didelėje taroje ir visos nuosėdos savaime nusėda į apačią, ir tas viršutinis aliejus jau yra “filtruotas”.
Nefiltruotas (Extra Virgin) yra puikus produktas ir, jei naudojamas žalias bei šviežias, organizmui kur kas naudingesnis nei filtruotas. Tačiau jei bandysite naudoti kepimui, neišfiltruotos dalelės pridegs ir aliejus įgaus prastą skonį.Tad, aišku, kad jei jau norite naudoti aliejų kepimui, geriausia naudoti filtruotą (dekantuotą).
Ypač tyras arba ypač grynas alyvuogių aliejus (Extra Virgin Olive oil) – aukščiausios kokybės alyvuogių aliejus, be defektų. Toks aliejus bus išgautas tiesiogiai iš alyvuogių ir tik mechaninėmis priemonėmis. Šaltu spaudimu ne aukštesnėje kaip 28 laipsniai temperatūroje. Tikslas – išsaugoti šviežumą, aromatus, skonines savybes – kartumą, pikantiškumą ir svarbiausia – maistines vertes.
Rūgštingumas – parodo alyvuogės sveikumą, kuo mažesnis, tuo geriau. (Extra Virgin) kategorijos alyvuogių aliejaus viršutinė riba – 0,8 proc., tačiau aukštos kokybės aliejai pasižymi net 5 ar 10 kartų mažesniu rūgštingumu, t. y. 0,1-0,2 proc. Kuo žemesnis rūgštingumas, tuo sveikesnės yra alyvuogės, naudotos aliejui spausti. Atitinkamai jos turės ir daugiau antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų. Žemo rūgštingumo ypač tyras alyvuogių aliejus puikiai tinka kepimui. Deja, viskas nėra taip paprasta. Kad apsisaugoti nuo tyro aliejaus padirbinių, reikia domėtis ir kitais cheminiais parametrais, kurie lengvai galėtų išduoti, kad aliejus buvo apdorotas cheminiais būdais (t. y. rafinuotas), kaitintas aukštose temperatūrose.
Kilmės vieta – paieškokite ant etiketės informacijos, ar aliejus spaustas konkrečiame ūkyje? Gali būti ir Europos Sąjungoje pagamintų aliejų mišinys. Iš tokio produkto kokybės tikėtis neverta, mat kilmė apskritai neaiški. Juodo stiklo butelis – taip pat šioks toks kokybės garantas, bet ar aliejus vertas mūsų sveikatos, dar pagalvokime ir paieškokime atpažinimo būdų.

Ragaukime ir rinkimės
Tikras aliejus turi būti aitrus, kažkiek kartus, o jo paragavus jau po kelių sekundžių atsiranda visokių įdomių poskonių. Jei paragavus pajusite beskonį, neutralų riebalą, tai pinigai į balą. Padarykite eksperimentą: kelis šaukštus aliejaus įpilkite į stiklinę ir padėkite į šaldytuvą. Tikras (Extra Virgin) jau po 15 minučių turi sutirštėti, pabalti – tai pati normaliausia reakcija. Jei tokio vaizdelio nesimato atlikus bandymą – aliejus skaidrus, gražus ir skystas, galite juo nesidžiaugti, tai pigus riebalų mišinys už didelius pinigus. Na, jei dar neįsitikinote, pabandykite šaldymo kameros funkciją, gal nenuvils ir aliejus pateisins išleistus pinigus. Dažnu atveju ir antras eksperimentas būna nuviliantis- aliejus net minusinėje temperatūroje nepakeičia konsistencijos, o tai įrodymas, kad nusipirkome bevertį, atskiestą mišinį.

Ląstelės mėgsta tik kokybišką riebalą
Riebalai būtini žmogaus organizmui. Tai viena iš trijų pagrindinių maisto medžiagų, reikalingų mūsų organizmui. Be jų negautume riebaluose tirpių vitaminų A, E, D, K ir mityba būtų nesubalansuota, sotumo jausmas mažesnis. Riebalai turi sudaryti 25-30 proc. bendros maisto energinės vertės. Sportuojančiam ar norinčiam priaugti svorio žmogui, taip pat augančiam sveikam vaikui, riebalų gali prireikti net daugiau nei 30 proc. Prie tam tikrų gydymui skirtų dietų, riebalų kiekis gali būti taikomas sumažintas, bet ne mažiau 20 proc.
Sintetiniai riebalai (transriebalai) – katastrofa mūsų organizmui? Kokie tai riebalai?
Dirbtiniai transriebalai (dar vadinami pramoniniais transriebalais arba iš dalies hidrintais riebalais) – yra pavojingi sveikatai. Šie riebalai susidaro, kai augaliniai aliejai yra chemiškai pakeičiami, kad išliktų kieti kambario temperatūroje, o tai suteikia jiems daug ilgesnį galiojimo laiką, jie yra pigesni, todėl maisto pramonė juos mėgsta naudoti.
Hidrintų riebalų galima rasti jau pagamintuose prekybos centrų tortuose ar pyraguose, saldainiuose, net varškės sūreliuose, traškučiuose, gruzdintame ir kitame stipriai perdirbtame maiste. Jie panašios struktūros kaip sotieji riebalai, tik didžioji dalis jų pramonės sukurti (keli procentai randami natūraliai piene, mėsoje), kas iš esmės veikia kancerogeniškai, siaurina kraujagyslių sienelių sprindį, didina įvairių vėžio formų riziką.

Svarbu žinoti
Transriebalai turi neigiamą poveikį sveikatai ir gali didinti širdies ir kraujagyslių ligų, tokių kaip išeminė širdies liga, miokardo infarktas, vėžio, cukrinio diabeto bei nutukimo riziką, taip pat gali turėti žalingą poveikį nėštumui bei vaisiaus vystymuisi. Teigiama, kad jei daugiau nei 2 proc. paros maisto energijos gaunama iš šių riebalų, rizika mirti nuo širdies ligų išauga 20–32 proc. Nustatyta, kad 1994 m. maždaug 30 000 mirčių siejama būtent su transriebalų rūgštimis. Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad riebalų rūgščių trans izomerų vartojimas būtų ribojamas mažiau nei iki 1 proc. nuo bendrojo paros energijos kiekio. Tai yra vidutiniškai iki 2 g per dieną. Vaikams apskritai nerekomenduojama su maistu gauti transriebalų.
Todėl venkite maisto produktų su šiais užrašais „iš dalies“ arba „visiškai hidrinti“ – sudėtyje, ypač iš dalies hidrintų riebalų, kurie dedami į tokį maistą kaip saldainiai, konditeriniai gaminiai ir kitas stipriai perdirbtas maistas. Ir patys gamindami maistą, jo nepaverskite kancerogeniniu – jokiu būdų nenaudokite pakartotinai aliejaus ir venkite gruzdinto riebaluose maisto.

Ką valgome taip ir jaučiamės
Kažkokiu būdu žmonės turėtų atminti, ne, tiesiog įsikalti į galvas, kad šie produktai yra visų mūsų ligų ir ankstyvos mirties priežastis. Vėžys, inkstų ir kepenų sutrikimai, sąnarių ligos, širdies nepakankamumas – visa tai, jei nėra įgimta, tai tik šių riebalų naudojimo pasekmės. Tiesiog tai yra pats didžiausias nuodas, integruotas į maisto industriją. Cukrus ir fruktozė, kokie kenksmingi bebūtų, matydami rafinuoto aliejaus ir margarino įtaką žmogaus sveikatai, šiam nuodui neprilygsta nei iš tolo.
Mėgstate bulvinius blynus? Kepkite juos ant taukų ir pamatysite, kad skanesnių nesate valgę savo gyvenime.
Kepta duona? Taip pat ant taukų: išbandyta. Nuostabus skonis ir, beje, riebalai nesustingsta (jei duonos nekišite į šaldytuvą).
Sausainiai, pyragai, tortai? Sviestas ir taukai, kaip kuriems gaminiams tinka aliejus extra virgin.
Salotos su tyru alyvuogių aliejumi – nepakartojamos. Taip pat su makaronais, pica, kepta žuvimi.
Sviesto – tyro alyvuogių aliejaus mišinukas: ko gero, skanesnį šiltą padažą sunkiau ir sugalvoti.
Supraskite vieną dalyką: maisto industrija mums kiša pačius pigiausius produktus, atitinkamai jie – patys prasčiausi, o rafinuotas aliejus bei margarinas dar net ir labai nuodingi.
Geras daiktas retai bus pigus, tad, riebalo kaina yra gana tikslus indikatorius: geras tai produktas, ar ne.
Ir paršo taukai jau ne tokie pigūs, beje, gana nebrangiai juos pasigaminti galite ir patys.

Sveikatos specialistė
Virginija Mockutė

 2,102 peržiūrų (-a)

95% LikesVS
5% Dislikes