Dar 1976 metais Italijoje ?vykusi avarija chemijos gamykloje ir apylinki? dirvo?emio u?ter?tumas dioksinais primena: po toki? ?vyki? padid?ja v??ini? susirgim? galimyb?. Apie tai persp?ja Lietuvos sveikatos moksl? universiteto Visuomen?s sveikatos fakulteto profesor? R?ta Ustinavi?ien?.

Dioksinai yra aplinkos ter?alai, priklausantys patvari? organini? ter?al? grupei. N?ra pasaulyje viet?, kuriose neb?t? randama ?i? med?iag?, nes ?ios med?iagos taip pat i?siskiria mi?k? gaisr? ar ugnikalni? i?siver?im? metu. Dioksinai plinta mitybin?mis grandin?mis ir randamos gyv?n? riebaliniame audinyje, nes jame kaupiasi d?l savo i?skirtinio tirpumo riebaluose. Vandenyje ?ios med?iagos n?ra tirpios. Pagrindinis dioksino ?altinis yra gyv?nin?s kilm?s maistas, jo riebalai. 90 procent? dioksin? ?mon?s gauna i? ?i? ?altini?.

?Patekus dioksinams ? organizm?, jie keliauja ? riebalin? audin? ir jame i?lieka labai ilgai. Pusinis ?alinimo periodas i? organizmo yra  7-11 met?. Jautriausias dioksino poveikiui yra besivystantis vaisius, vaikai, taip pat ?mon?s, kurie vartoja daug riebios ?uvies produkt?. PSO ekspert? nustatyta saugi dioksin? doz? –  70 pikogram? kilogramui k?no mas?s per m?nes??, ? pa?ymi profesor?. 

Pasak jos, ?mi? apsinuodijim? dioksinais b?na retai. ?maus apsinuodijimo atveju pa?eidimai matomi odoje, tokie kai chlorakn?, pleiskanojantis odos patams?jimas bei toksinis kepen? pa?eidimas.

?L?tinis ilgalaikis poveikis (ma?omis doz?mis) pirmiausia siejamas su imunin?s, endokrinin?s bei reprodukcin?s sistem? pa?eidimais. Gali s?lygoti cukrinio diabeto atsiradim?, kepen?, inkst?, skydliauk?s funkcijos sutrikimus. Taip pat ?i med?iag? grup? yra kancerogenai, siejami tiek su gyv?n?, tiek ?moni? v??iniais susirgimais. Tai vieni toksi?kiausi? aplinkos ter?al?, kuri? naudojim?, tvarkym?, kontrol? reguliuoja Stokholmo konvencija?, ? sako R. Ustinavi?ien?.

Dioksinai kaip ter?alai patenka ? aplink? deginant padangas, plastik?, medicinines bei buitines atliekas. ?Ta?iau jei deginama auk?toje temperat?roje, taikant d?m? valymo technologijas, ?ie kiekiai yra ypatingai ma?i. Bet jei kaimynas nuolat krosnyje degina plastik? arba lau?e degina plastiko pakuotes, j?s? aplinkoje dioksin? koncentracija taip pat gali b?ti padid?jusi. . Nors tar?a daugumoje atvej? yra vietin?, ?ios med?iagos keliauja mitybin?mis grandin?mis ir gali b?ti randamos gyvuosiuose organizmuose, toli nutolusiuose nuo tar?os vietos?, ? atkreipia d?mes? R. Ustinavi?ien?.

V??ini? susirgim? galimyb? buvo vertinta tiriant populiacijos sergamum? v??iu Italijoje, Seveso apylink?se. ?ia 1976 metais ?vyko avarija chemijos gamykloje ir apylinki? dirvo?emis buvo gausiai u?ter?tas dioksinais.

?Regiono gyventoj? sveikata buvo tirta 20 met?, iki pat 1996 met?. Tai  buvo unikali galimyb? ?vertinti kancerogenin? rizik?, siejam? su aplinkos tar?a. Tyrimai  patvirtino padid?jusi? limfini? ir kraujodaros navik? bei kr?ties v??io rizik? labiausiai paveiktose gyventoj? grup?se. ?io tyrimo i?vados patvirtino vertinim?, kad dioksinai kelia kancerogenin? pavoj? ?mon?ms. Ta?iau, kaip matome pagal publikacijos duomenis, v??io atvej? skai?ius n?ra didelis. Plau?i? v??io rizika nebuvo vertinta, nes daugeliu atvej?, plau?i? v??iu susirg? asmenys, buvo r?kantys. Tai yra i?kreipiantis veiksnys, d?l kurio susieti aplinkos tar?os su v??io rizika n?ra ?manoma?, ? teigia LSMU profesor?.

Yra ne vienas maisto tar?os dioksinais atvejis pasaulyje, daugumoje jie siejami su gyv?n? pa?ar? tar?a pramonine alyva. ?Visame pasaulyje pla?iai nuskamb?jo buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Ju??enkos apnuodijimo dioksinais istorija, kurios padarinius visi mat?me prezidento veide. Daugelis ?ali? kontroliuoja dioksin? kiek? maiste, ?i kontrol? vykdoma ir Lietuvoje. Yra tiriama pa?ar? kokyb?, ypa? i? riziking? region?, dioksin? koncentracija maisto produktuose?, ? sako R. Usitnavi?ien?. Ji pateikia kelias rekomendacijas, aktualias ?iuo metu.

BNS informacija

Foto : A.Koroliovas

Rekomendacijos gyventojams:

  • Nevartokite vietinio maisto produkt?, ypa? vengiant riebi? gyv?nin?s kilm?s, tai yra pieno, m?sos, ?uvies bei j? gamini?, riebi? produkt? dali? (vi?tienos odeli?, la?ini?, riebi? ?uv? ir kt.).
  • Atsi?velkite ? aplinkos ir maisto produkt? tyrim? u?ter?tame regione duomenis bei vietini? institucij? pateiktas rekomendacijas.
  • Patarimas ?kininkams: neleiskite gyvuli? ? lauk?, ?erkite juos neu?ter?tais pa?arais, kurie yra paruo?ti prie? gaisr? ar atve?ti i? kit? region?.
  • Aktyviau dalyvaukite v??io profilaktikos programose, jos yra skirtos ?i? susirgim? prevencijai.
  • Nedeginkite krosnyse, lau?uose plastiko pakuo?i?, bald? plok??i?, pesticidais u?ter?t? ?em?s ?kio atliek?, nes tai taip pat didina aplinkos tar?? dioksinais.

 1,097 per?i?r? (-a)

50% Likes
50% Dislikes