Nors ir labai skanius saldumynus ar sumu?tinius namuose pardavimui gaminantys, bet t? nelegaliai darantys gyventojai netrukus sulauks galimyb?s savo veikl? legalizuoti.

Pad?s apsispr?sti

Valstybin? maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, kurie maist? ma?ais kiekiais gamina gyvenamosios paskirties patalpose ir j? tiesiogiai tiekia vartotojams.

?i? met? gruod?io viduryje ?sigaliosiantys naujieji reikalavimai sudarys palankesnes s?lygas smulkiajam verslui ir paskatins veikl? vykdyti tuos, kurie nori verstis maisto produkt? namuose gaminimu nedideliais kiekiais.

Iki ?iol gaminti maist? namuose ir tiekti j? vartotojams buvo draud?iama. Ta?iau socialiniuose tinkluose pilna skelbim? apie kepamus tortus, duon?, daromus vieno k?snio sumu?tinius ir pana?iai.

?U?tik? tokius verslininkus ?sp?davome, kad savo veikl? turi ?teisinti, bet  u?tikrinti nam? s?lygomis gaminamo maisto saugos ir kokyb?s nebuvo galimybi? ? ? priva?i? vald? ?eiti negalima.

Dabar maisto produkt? namuose gamintojai gal?s legalizuotis, savo veikl? ?teisinti, o VMVT inspektoriai, u?tikrindami vartotoj? saugum?, patikrinti maisto tvarkymo vietas?, ? sak? Kretingos valstybin?s maisto ir veterinarijos tarnybos vir?ininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Virgilijus Liepinis.

Su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai svarstantiems pad?s lengviau ?vertinti savo galimybes ir apsispr?sti, ar imtis maisto tvarkymo namuose. Jeigu verslas bus s?kmingas ir klient? ratas pl?sis ? taps gera atspirtimi pl?toti ?i? veikl? ?sigyjant profesionali? ?rang? ar didesnes patalpas, tapti konkurencingais rinkoje.

Kaimo vietovi? gyventojai gal?s pasinaudoti ir ?em?s ?kio ministerijos parama pagal Lietuvos kaimo pl?tros 2014?2020 m. programos priemon? ??kio ir verslo pl?tra? tokiai veiklai vystyti kaimi?kosiose vietov?se.

Numatyti kiekio reikalavimai

Pasak V. Liepinio, fiziniai asmenys gal?s pasirinkti, koki? produkcij? namuose gaminti ? kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruo?ti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai nam? s?lygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai.

?Jei miltin?s ir kremin?s konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 gram?, j? per dien? namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis, pavyzd?iui, kepti tortus, pyragus, ?ako?ius ir pana?iai.

Smulki?j? duonos ar pyrago kepini?, miltin?s ir kremin?s konditerijos gamini?, kuri? svoris bus ne didesnis kaip 250 gram?, pavyzd?iui, rageli?, bandeli?, meduoli?, keks?, keksiuk?, spurg?, pyragai?i? ir kit?, per dien? bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vienet?, o sveriam? smulki?j? duonos ar pyrago gamini? ? sausaini?, d?i?v?si? ar k??iuk? ? ne daugiau kaip 7 kilogramus?, ? vardijo V. Liepinis.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir nam? s?lygomis vartotojams ruo?iamiems patiekalams bei valgiams: patiekal? per dien? bus galima pagaminti iki 20 porcij?, pusgamini?, pavyzd?iui,  kold?n?, blyneli?, iki 10 kilogram?, o nedideli? u?kand?i?, toki? kaip vieno k?snio sumu?tiniai, ? ne daugiau kaip 100 vienet?.

Maistui ? atskiros vietos

Apsisprend? imtis ?ios veiklos ir norintys gauti VMVT leidim? fiziniai asmenys tur?s pateikti nustatyta tvarka i?duot? Asmens medicinin? knygel?, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu.

Taip pat teks i?klausyti privalomus higienos ?ini? kursus ir, ?inoma, ? pasiruo?ti patalpas, gamybinius pavir?ius bei ?rang? maistui gaminti. Gamintojai prival?s laikytis ir tinkamos asmens higienos, ?aliav? bei galutini? produkt? sand?liavimo ir ?enklinimo reikalavim?.

?Maisto, skirto parduoti, gamybai atskir? patalp? nereik?s. Svarbiausia, kad nam? verslui skirtas maistas b?t? laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis s?lygomis, kuriomis b?t? apsaugotas nuo mikrobin?s ir fizin?s tar?os.

O siekiant u?tikrinti nam? s?lygomis gaminamo maisto saug? ir kokyb?, bus privaloma sudaryti s?lygas VMVT inspektoriams atlikti maisto tvarkymo vietos patikrinimus?, ? akcentavo V. Liepinis.

Tai reikalinga ir kontrolei, kad namuose neb?t? vykdoma pramonin? gamyba. Pasak V. Liepinio, jeigu norima gaminti didesniais kiekiais nei leid?iama, tam reikia tur?ti didesnes patalpas, speciali? ?rang?.

?Nesitikime, ?inoma, kad visi maisto gamybos verslu namuose u?siimantieji nedelsiant puls legalizuoti savo veikl?, bet po truput? tikrai sulauksime ne vieno, kuris ?vertins palankesnes s?lygas ir savo veikl? ?teisins.

O vartotojas, prie? u?sakydamas namuose gaminamus valgius, gal?s pasitikrinti, ar legaliai, vadinasi, ir saugiai, gamintojas dirba. Nuo to geriau bus visiems?, ? teig? V. Liepinis.

Galimybe pasinaudos

Kalbint? namuose maist? pardavimui gaminan?i? kretingi?ki? nuomon?s i?siskyr?.

Itin skaniais saldumynais gars?janti kep?ja teig?, kad jeigu prie? ger? de?imtmet? palankesnes s?lygas kas b?t? sugalvoj?s, tikrai ne vienas ?nelegalas? savo versl? b?t? ?teisin?s.

?Dabar daugelis, kurie namuose tortus, grybukus, bra?kes ar kitokius saldumynus prad?jo kepti prie? penkiolika ar de?imt met?, ?ios veiklos jau atsisako. Tiesiog neb?ra sveikatos, be to, pasi?la did?iul?. Gyvename ?iuolaikini? technologij? pasaulyje, yra galimyb? i?reklamuoti ir parduoti bet k?.

Naujieji reikalavimai tiems, kurie ketina namuose prad?ti ka?k? gaminti ar tik neseniai yra prad?j?, gal ir gerai. Tuo labiau, kad kiekiai, kiek ko bus galima pagaminti, labai normal?s. Nam? s?lygomis per dien? daugiau ir nepadarysi?, ? sak? moteris.

Dar viena pa?nekov? teig? b?tinai pasinaudosianti galimybe savo versl? ?teisinti.

?Manau, kad taip padarys ne vienas maisto namuose gamintojas, kuris taip sau susikurs legali? darbo viet? ir nebetur?s baimintis, kad prisistatys ir u? nelegali? veikl? nubaus mokes?i? inspekcija.

Be to, veikdamas legaliai, daug pla?iau savo produkcij? gal?si reklamuoti, o vartotojas jau pats atsirinks?, ? legalaus verslo privalumus vardino moteris.         

Laima STONKUVIEN?

kaitlent?s

 9,067 per?i?r? (-a)

93% Likes
7% Dislikes