Visos vasarin?s uogos yra naudingos organizmui d?l didelio vitamin? bei mikroelement? kiekio bei med?iag?, u?tikrinan?i? normal? ?irdies darb?, bet ?ird?iai ? ir ne tik jai ? ypa? naudingas ?is trejetukas:


Vy?nios
?ios uogos ? mineral? ?altinis. Vy?niose gausu cinko, daug gele?ies, kalio, mangano, vario. Kalis naudingas ?irdies ir kraujagysli? sistemai, tai svarbus l?steli? ir biologini? skys?i?, reguliuojan?i? ?irdies susitraukimus ir arterin? kraujosp?d?, komponentas.


Vy?nios pasi?ymi stipriomis antioksidant? savyb?mis. ?ias m?s? m?gstamas uogas galima pavadinti laisv?j? radikal? ?luota. Aitriosiose vy?niose itin daug polifenolini? antioksidant?, toki?, kaip liuteinas ir beta-karotinas. ?ie komponentai padeda ?alinti i? organizmo laisvuosius radikalus ir aktyvi?sias deguonies formas, kurios spartina sen?jimo procesus, skatina onkologini? lig? vystym?si.


Jaunyst?s eliksyras. R?g??iose vy?niose esantys antioksidant? junginiai padeda ?mogaus organizmui kovoti su sen?jimo procesais, v??iu ir neurologiniais negalavimais, taip pat u?kerta keli? diabetui formuotis.
Vy?nios turi ma?ai kalorij?. Nepaisant to, yra itin maistingos, jose gausu vitamin? ir mineral?. Tiek saldaus, tiek r?g?taus skonio vy?nios apr?pina organizm? daugybe antibakterini? med?iag?, kurios b?tinos gerai savijautai.
Taip pat slopina skausm?. Moksliniai tyrimai parod?, kad vy?niose esantys antocianai veikia prie?u?degimi?kai, blokuoja ciklooksigenaz? ir fermentus. Taigi, valgydami vy?nias ?velninate chroni?k? lig? simptomus ? ypa? podagros, artrito, fibromialgijos.
Vy?nios taip pat lengvina raumen? skausmus patyrusiems sportines traumas.


Aviet?s
D?l verting? med?iag? ir vitamin? gausos aviet?s vadinamos vienomis vertingiausi? uog?.
Avie?i? uogose yra fruktoz?s, gliukoz?s, sacharoz?s, l?stelienos, pektin?, organini? r?g??i?, mineralini? med?iag?: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, gele?ies, taip pat vitamin? B1, B2, PP, C bei karotino. Tod?l valgykite avietes, jei norite tur?ti gra?i? ir spindin?i? od?.

Aviet?se esantis didelis kiekis mineralini? drusk? teigiamai veikia ?irdies ritm?.


Aviet?se esantis didelis kiekis mineralini? drusk? teigiamai veikia ?irdies ritm?. ?is uogos skystina krauj? ir neleid?ia susidaryti trombams.
Aviet?se esan?ios med?iagos padeda pa?alinti i? organizmo sunki?j? metal? druskas, radionuklidus, gydo ateroskleroz?.
Raugin?s med?iagos suteikia sutraukian?i? ir vidurius kietinan?i? savybi?, tod?l aviet? vartojama viduriavimui ir dizenterijai gydyti.
Aviet?se esan?ios obuoli?, citrin? ir kitos organin?s r?g?tys skatina vir?kinim?, naikina ?alingus ?arnyno ir skrand?io mikroorganizmus.
Avie?i? preparatai jau nuo sen? laik? buvo vartojami n??tumo metu, norint sustiprinti gimdos raumenis.
Aviet?mis patariama gydyti avitaminoz? ir u?degimines ligas.
Aviet?s yra ir puikus antioksidantas, kuris gerina apetit? bei turi prie?v??in? poveik?.
Aviet?se esantis varis veikia kaip puikus antidepresantas. Tod?l valgykite avietes, jei nuolat susiduriate su nervine ?tampa.
Vienas puodelis (apie 100 g) avie?i? turi 8 g l?stelienos. Per dien? b?tina gauti apie 25 g l?stelienos. Taip apsisaugosite nuo rizikos susirgti ?arnyno v??iu, vir?kinimo sutrikim? bei ?irdies lig?.


Abrikosai
Apr?pina audinius deguonimi, raminan?iai veikia ?ird?.
Kalio ?altinis, kurio yra daugiausiai i? vis? juose esan?i? mineral?. Kalis padeda reguliuoti vandens ir drusk? pusiausvyr? organizme, i?vengti patinim?, suma?inti kraujosp?d?, u?tikrinti normal? ?irdies ir kraujagysli? sistemos darb?, apsaugo nuo ateroskleroz?s rizikos.
Abrikosai neturi so?i?j? riebal?, natrio, cholesterolio. Abrikosuose ypa? daug vitamin? A ir C.


Puikus Vitamino B5 ?altinis, kuris ne tik suteikia ?valumo, bet ir padeda sudeginti organizme riebalus, ?altinis.
Abrikosuose nema?ai kalcio, silicio, fosforo, daug vario ir kobalto, tod?l ?ie vaisiai naudingi, gydant anemij?.
Taip pat naudingi akims, stiprina reg?jim?, apsaugo nuo aki? lig? bei u?degim?.
Gerina nuotaik? bei bendr? savijaut?, padeda ?veikti nuovarg?, naudingi sunkiai dirbant tiek fizin? tiek ir protin? darb?.
Abrikosai, taip pat ir d?iovinti, normalizuoja vir?kinimo proces?, pagerina mikroflor?, pa?alina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus.
?iuose vaisiuose atrandamas karotenas pasi?ymi prie?v??in?mis savyb?mis.
Abrikosus rekomenduojama valgyti, sergant anemija, ?irdies, plau?i? ligomis.

 7,921 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes