Nuo 2014 met? kiekvien? pirm?j? vasario sekmadien? ?ven?iama pasaulio cepelin? diena. Jos iniciatorius ?  JAV gyvenantis i?eivis i? Lietuvos Jonas Vai?i?nas. ?i? dien? visi raginami kartu su ?eima gaminti ir skanauti cepelinus.

Lietuvoje cepelinai atsirado ma?daug XIX ir XX am?i? sand?roje, tik?tina, kad ?emaitijoje, kur jie atkeliavo i? voki?kosios Ma?osios Lietuvos. V?liau cepelinai tapo ?prastu patiekalu ir kituose Lietuvos kra?tuose. Cepelinai gali b?ti gaminami i? virt? arba ?ali?, tarkuot? bulvi? ir m?sos, var?k?s arba gryb? ?daro.

Cepelinai ? lietuvi? pasidid?iavimas, tad sekmadien?, minint Pasaulio cepelin? dien?, nema?ai jais gard?iuosis galb?t net ne vien? kart?. Da?nas viena ausimi gird?jo, kad pana?ius patiekalus gamina ir kitos tautos.

 Bulv?s ir m?sa ? vienas da?niausi? derini? ?vairiuose kra?tuose, tad nenuostabu, kad ne viena tauta sugalvojusi virtas bulves derinti su ?aliomis ir tok? mi?in? ?daryti. Tai ypa? populiaru Vidurio, Ryt?, ?iaur?s Europoje.

?Lenkijoje galima rasti net tris pavadinimus, apib?dinan?ius tok? patiekal?: cepelinykartacze ir pyzy. Pirmieji du pavadinimai i? esm?s apib?dina t? pat?, tik patys lenkai m?gsta pabr??ti, kad cepeliny yra lietuvi?kas, o kartacze ? lenki?kas patiekalas, o ir lietuvi?kieji savo forma labiau primena diri?ablius. Tuo tarpu pyzy, nors gaminami i? t? pa?i? ingredient?, skiriasi savo forma ? jie yra nedidu?iai, ma?daug 5 cm skersmens rutuliukai. Nat?raliai juose b?na ma?iau m?sos, yra skirtum? ir d?l krakmolo naudojimo.

? lietuvi?kus cepelinus ypa? pana??s voki?ki Kartoffelklöße, su kuriais paprastai ir siejama m?s? did?kukuli? kilm?. Beveik identi?kas receptas i?plit?s ir dalyje Kanados ? Akadijos ?em?se gaminamas poutine râpée yra da?nas ?ven?i?, ypa? ?iemos, palydovas.

?vedai savo virt? bulvi? kukulius kroppkaka taip pat ?daro m?sa su svog?nais, ta?iau te?loje naudoja ir kvietinius miltus, ruo?ia apvalesnius, ma?esnius. Norvegai gamina ir valgo pana?iai kaip kaimynai, tik j? raspeballer yra dar ma?esni.

??domyb?s prasideda pasi?valgius, su kuo skirtingos tautos juos valgo. Lietuvoje, Vidurio ir Ryt? Europoje juos ?prasta gardinti spirgu?iais, sviesto pada?u ar grietine. Tuo tarpu ?vedai juos, kaip ir m?sos kukulius, patiekia su brukni? uogiene. Norvegams j? kukulai?iai da?nai b?na tik garnyras prie kiaulienos ar ?rienos patiekal??, ? did?kukuli? ?vairov? ap?velgia G. Urbonavi?i?t?.

Lietuviams ne?pras?iausi tikriausiai b?t? akad? pasirinkimai: jie savo m?sa ?darytus virt? ir ?ali? bulvi? did?kukulius poutine râpée derina su cukrumi, klev? sirupu ar konservuotais vaisiais. Kai kurie renkasi variant? su garsty?iomis, visgi sald?s palydovai yra populiariausi.

??vyturio? informacija

 

 

 593 per?i?r? (-a)

75% Likes
25% Dislikes
One thought on “Pirmas vasario sekmadienis – pasaulin? cepelin? diena”
  1. O juk gal?jo korespondentai pasidom?ti, kurios Kretingos kavin?s t? dien? vai?ins lankytojus cepelinais, kurios k? ?domesnio si?lys.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE