Daugiabučių namų savininkų bendrijos raginamos savo nuosavybėn perimti prie jų namų suformuotus žemės sklypus.

Daugiabučių namų savininkų bendrijos raginamos savo nuosavybėn perimti prie jų namų suformuotus žemės sklypus. Taip, esą, bendrijų nariai taptų tikrais sklypų šeimininkais ir patys galėtų spręsti, ką juose įrengti – automobilių stovėjimo, vaikų žaidimo aikšteles ar šiaip užsėti žole. Tačiau kretingiškiams tai padaryti yra gana sudėtinga, mat Savivaldybės administracijos valdininkai pirmiausia pasistengia apsidrausti, kad vėliau nuo ko nors „negautų per kepurę“, ir tik po to pagalvoja, kaip padėti žmonėms išspręsti iškilusią problemą.

Rugpjūčio 9-ąją įvykusiame Eismo saugumo komisijos posėdyje svarstytas Rotušės aikštės 10 namo gyventojų prašymas leisti tvora apsitverti jiems priklausantį žemės sklypą, prie įvažiavimo įrengti pakeliamą užtvarą bei eismą draudžiantį kelio ženklą.

Šis gyventojų prašymas motyvuojamas tuo, kad namo kieme dažnai pastebimi viešosios tvarkos pažeidimai. Prašyme teigiama, jog vakarais, naktimis, savaitgaliais čia girtuokliauja jaunimas, paliekamos maisto atliekos, kitokios šiukšlės, triukšmaujama. Tačiau bene svarbiausia – namo gyventojams dieną sunku įvažiuoti į savo kiemą, nes jame paliekami svetimi automobiliai, dažnai užstatomas įvažiavimas.

Rotušės aikštės 10 namo gyventojai į Savivaldybės administraciją dėl tų pačių problemų kreipėsi jau ne pirmą kartą. Šiek tiek anksčiau Eismo saugumo komisija lyg ir pamėgino bėdas pašalinti ir buvo nusprendusi leisti geltonomis linijomis pažymėti vietas, kur būtų draudžiama statyti automobilius.

Pasak namo bendrijos pirmininkės Virginijos Bružienės, iki šiol niekas nieko nepažymėjo, o svetimi automobiliai kaip buvo paliekami jų kieme, taip paliekami ir dabar.

Eismo saugumo komisijos sprendimą horizontaliuoju ženklinimu pažymėti draudžiamas stovėti automobiliams vietas komisijos pirmininkas Povilas Černeckis prisiminė, tačiau „Švyturiui“ teigė, jog Rotušės aikštės 10 namo gyventojai patys nieko nedarė.

Vadinasi, viena pusė nesuprato, kas ką turi toliau daryti, o kita pusė to nepasivargino paaiškinti. Todėl dabar Eismo saugumo komisijai teko dar kartą nagrinėti tos pačios problemos aplinkybes. Tik ir vėl rezultatas ne ką geresnis – komisijos posėdžio protokole rašoma, jog „nuspręsta nepritarti Rotušės g. 10 namo gyventojų prašymui. Siūlyti kreiptis į atitinkamas įstaigas dėl kiemo aptvėrimo“. Tokį sprendimą komisijos nariai nutarė vienbalsiai.

Akivaizdu, kad ir šį kartą prašymą Eismo saugumo komsijai pateikę gyventojai liks nesupratę, ką daryti toliau. Tik „Švyturiui“ komisijos pirmininkas P.Černeckis paaiškino, kad gyventojai kreipėsi „ne tuo adresu“, nes klausimų dėl privačių teritorijų aptvėrimo Eismo saugumo komisija apskritai nesprendžia, tai ne jos kompetencija. Vadinasi, komisija negali nei pritarti gyventojų prašymui, nei nepritarti.

„Matyt, posėdžio protokole kažkas parašyta ne taip, kaip turi būti, reikės peržiūrėti ir gyventojams siunčiamą atsakymą pakoreguoti“, – sakė P.Černeckis.

Taip pat vargu ar gyventojai supras, ką reikia daryti toliau, gavę pasiūlymą „kreiptis į atitinkamas įstaigas dėl kiemo aptvėrimo“. Ką reiškia „atitinkamos įstaigos“?

Svarstant Rotušės aikštės 10 namo gyventojų prašymą, Eismo saugumo komisijos narys, Savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyr. specialistas Tomas Brazdžius pastebėjo, jog minimo sklypo savininkų registre registruoti keturi butai ir dvi komercinės įmonės. Todėl, kad sklypu naudojasi ir verslo įmonės, anot T.Brazdžiaus, jo aptverti negalima, vadovaujantis teisės aktais turi būti numatytos atskiros vietos automobiliams statyti.

Akivaizdu, kad tokio argumento atsiradimą paskatino „sausas“ teisės aktų traktavimas, neatsižvelgiant į realią situaciją, bei valdininko nerimas, „kad kas nors vėliau neprikibtų dėl neteisėto sprendimo“.

Įėjimai į Rotušės gatvės 10 name įsikūrusias verslo įmones yra iš gatvės pusės. Kitoje važiuojamosios dalies pusėje yra viena nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė, o už jos – visa Rotušės aikštė. Labai abejotina, kad į kurią nors įmonę atvykęs klientas neras vietos savo automobiliui. Juolab nelabai tikėtina, kad jis mėgins susirasti vietos pastato kieme, į kurį norint patekti dar reikia žinoti, pro kur įvažiuoti. Tokios „numatytos vietos“ praverstų nebent naktiniams vagišiams, panorusiems įsibrauti į įmones iš kiemo pusės, kad niekas nematytų…

Vis dėlto pavyko išsiaiškinti, kad ta „atitinkama įstaiga“ yra ne kas kitas, o… Savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyrius. Būtent su jame dirbančiais specialistais reikia suderinti sklypo aptvėrimo galimybes. O vyr. specialistas T. Brazdžius patikino, jog gyventojams būtinai paaiškins, ko dar gali reikėti ir kur dar kreiptis, jei prireiktų. Mat Savivaldybės tarnautojai vis dėl to dirbantys tam, kad padėtų gyventojams išspręsti jų problemas. Aišku, nepažeidžiant Lietuvos Respublikos įstatymų ar kitų teisės aktų…

 1,417 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes