Kretingos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus duomenimis, iki 2023 metų rajonui, tikėtina, trūks kone 200 mokytojų. Vis tik pedagogų stoka nėra vienintelė problema – trūksta ir ugdymo įstaigų vadovų. Tačiau, pasak laikinai rajono Švietimo skyriaus vedėjo pareigas einančios Daivos Tranizienės, Kretingos rajone situacija dar nėra tokia sudėtinga kaip kituose – kai kur stinga ir 8 švietimo ar ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovų.

Kandidatų dar tikimasi

Šiuo metu be direktoriaus (jei tiksliau – su laikinai šias pareigas einančiaisiais) naujus mokslo metus pasitiks Baublių mokykla-daugiafunkcis centras, Vydmantų lopšelis-darželis „Pasagėlė“, Salantų lopšelis-darželis „Rasa“, Padvariuose įsikūręs lopšelis-darželis „Eglutė“. O neseniai Švietimo skyriaus vedėja išrinktai Astai Burbienei, rugsėjo pabaigoje paliksiančiai Kretingos J. Pabrėžos universitetinės gimnazijos direktorės kėdę, minėtas sąrašas dar pailgės. Kaip atskleidė D. Tranizienė, prašymų tapti šių ugdymo įstaigų vadovais priėmimo laikas baigėsi, tačiau nė vieno kandidato prašymo per jį nesulaukta. „Bet tai nereiškia, kad jų ir nebus, nors tikimybė ir sumažėja“, – teigė D. Tranizienė.

Kadangi konkursas į šių ugdymo įstaigų vadovų pareigas baigsis maždaug tik lapkričio viduryje, yra tikimasi, jog dar bus sulaukta kandidatų: „Prašymų priėmimo laikui pasibaigus, jį per Valstybės tarnybos portalą galima internetu pateikti ir kitoje Savivaldybėje, bet pretenduoti į poziciją būtent Kretingos rajone“, – paaiškino D. Tranizienė. Ji vylėsi, kad galbūt laikinai direktoriaus pareigas einantieji, pavyzdžiui, Baublių mokyklos-daugiafunkcio centro pradinių klasių mokytoja Renata Bumblienė, nutars dalyvauti konkurse ir taps minėtų įstaigų vadovais.

Priežasčių – ne viena

Anot D. Tranizienės, visoje Lietvoje, ne tik Kretingos rajone, švietimo ar ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovų trūkumas kelia nerimą. Jos teigimu, vadovų stinga dėl daugelio priežasčių, tad vienareikšmiško atsakymo čia nėra: konkursai į šias pareigas yra ganėtinai sudėtingi – ne kiekvienam pavyksta sėkmingai įveikti kompetencijų vertinimą (jį atlieka Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra), kai kuriuos galbūt atbaido pasikeitusi tvarka – po 4-ių kadencijos metų ugdymo įstaigų vadovams vėl reikia pasitvirtinti kompetencijas, be to, tai pačiai įstaigai vadovauti galima tik 2 kadencijas.

„Viena vertus, galbūt žmonėms nesaugu, kai žino, jog po išdirbtų metų vėl reikės kažkur išeiti. Kita vertus, kaita irgi nėra blogai, prie jos gal ir naudinga mūsų visuomenei priprasti… Priklauso nuo požiūrio – vieno atsakymo neturiu. Be to, ne kiekvienas, artėjantis prie pensinio amžiaus, benori vėl iš naujo tas kompetencijas tikrinti dėl kelių metų būsimo darbo, juk iššūkiai yra dideli“, – svarstė D. Tranizienė.

Jos manymu, kandidatų į vadovus Kretingos rajone stinga galbūt ir todėl, kad šiemet laukia ugdymo įstaigų tinklo pertvarka: „Ir tai reiškia, kad kokios nors mokyklos ar darželiai bus prijungti prie gimnazijų“.

Traukė darbas mokykloje

Šiame fone buvusios Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės Aušros Zebitienės sprendimas imtis Salantų gimnazijos direktorės pareigų nuteikia viltingai, ypač žinant, kad gimnazija net 3 metus neturėjo vadovo. „Be vadovo yra sudėtinga dirbti visai komandai, tad labai džiaugiamės, kad į šią gimnaziją ateina stiprus žmogus“, – kalbėjo D. Tranizienė.

Ketvirtadienį Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdyje oficialiai Salantų gimnazijos vadove paskirta A. Zebitienė „Švyturiui“ tądien sakė jau susitikusi ir susipažinusi su gimnazijos bendruomene, kurią apibūdino kaip draugišką, susitelkusią ir profesionalią. Paklausta, ar jos negąsdina tai, kad ugdymo įstaigos vadovo darbas dabar ribotos kadencijos, A. Zebitienė ilgai negalvojo: „Jeigu apsisprendžiau dirbti – nelabai išgąsdino. Mano širdis visada linko į darbą mokykloje, tiesiog traukė joje dirbti. Ir ta mintis nepaleido. Nors Švietimo skyriuje tikrai nebuvo blogai“.

Irma Antanaitytė

Karolio Bakūno nuotr.

 1,267 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes