Po ilgokai trukusių kančių Kretinga pagaliau turi savivaldybės administracijos direktorę.  Tiesa, Jolantai Girdvainei rajono savivaldybės durys prasivėrė girgždėdamos.

Nors konservatorių atstovas Dovydas Bajoras tarybos posėdyje ir leptelėjo sparnuotą frazę apie „velniškai stiprią daugumą“, valdančioji koalicija suaižėjo jau po keliolikos minučių.  Net ir slaptas balsavimas neapsaugojo nuo pagrįstų įtarimų, kad balsuojant už J. Girdvainę susilaikė visi 4 „valstiečiai“ ir 18 narių koalicija virto trapia 14 politikų dauguma.

Tai reiškia, kad ateityje balsuojant principiniais klausimais valdantiesiems gali kilti problemų.  Juo labiau, kad koalicijos vienybė dar bus išbandoma ne kartą.

Kitas galimas scenarijus – jei praktiškai be valdžios postų likę valstiečiai pernelyg ožiuosis, jie bus pakeisti socialdemokratais. Tokiam žingsniui jau pasiruošta direktoriaus pavaduotojo vietoje paliekant labiau su socdemais sietiną Povilą Černeckį.  Už jį vieningai pasirašė visi balsavime dalyvavę 24 tarybos nariai.

Nepaisant prieš rinkimus eskaluotų buvusio direktoriaus Virginijaus Domarko ir P. Černeckio vadovautos administracijos skandalų, apie buvusios rajono valdžios klaidas blogo žodžio iki šiol viešai nedrįso ištarti ir naujasis meras Antanas Kalnius.

P.  Černeckis neliko nuskriaustas ir atlyginimu.  Jei tarybos sprendimo projekte J. Girdvainei baziniais dydžiais buvo numatytas 17,5 pareiginės algos koeficientas, sprendime dėl direktoriaus pavaduotojo atlyginimo vietoje buvo brūkšneliai.  Jau posėdžio metu P. Černeckiui buvo pasiūlytas direktoriaus pavaduotojui numatomas maksimalus koeficientas 17, nors dar praėjusių metų pabaigoje jo algos koeficientas tesiekė 13,92.

Kuo paaiškinti tokį staigų daugiau nei 500 eurų P. Černeckio algos šuolį? Keista, kad dėl tokio pasiūlymo jokių diskusijų nekilo.  Reikia suprasti, kad dėl tokio atlyginimo visi tarybos nariai buvo sutarę iš anksto.

Vieno koeficiento bazinis dydis neatskaičius mokesčių – 173 eurai. Pusės koeficiento skirtumas tarp direktorės ir jos pavaduotojo algos – vos 86 eurai.  Atskaičius mokesčius jų oficialios algos dar labiau suvienodės, o turint galvoje P. Černeckiui priklausantį priedą už stažą valstybės tarnyboje, direktorės pavaduotojui numatyta alga bus daug didesnė nei jo tiesioginės vadovės.

 To nėra nė vienoje aplinkinės savivaldybės administracijoje.  Gal Kretingoje realiuoju direktoriumi bus P. Černeckis, o J. Girdvainė – tik popieriams pasirašinėti?  Beje, atlyginimu neliko nuskriausta ir ji – 17,5 koeficiento siekiantis atlyginimas taip pat didesnis nei buvęs V.  Domarko – 15,52.

Ši keista atlyginimų disproporcija kažkodėl neužkliuvo ir posėdžio metu gana aktyviai prie valdančiųjų priekabiavusiai opozicijai.

Dar viena iškalbinga aplinkybė.  Paskelbti P. Černeckiui numatytą pareiginės algos koeficientą buvo patikėta buvusiai vicemerei Danutei Skruibienei, kurios vyro Almanto Skruibio įmonės Jauryklos parkui skirtų pinigų įsisavinimą taip atkakliai ir ilgai gynė V. Domarko – P.  Černeckio tandemas.

Visa rajono merą delegavusio komiteto „Kretingos kraštas“ rinkiminė kampanija buvo konstruojama ant buvusios valdžios klaidų ir administracijos neįgyvendintų projektų, tačiau jiems tiesiogiai vadovavęs rajone už statybas ir kelius atsakingas P.Černeckis kulkų sėkmingai išvengė.

Net klaipėdietės J. Girdvainės atsivedimas į Kretingos valdžią A. Kalniaus ir valdančiųjų buvo aiškinamas būtinomis permainomis, naujais vėjais ir postūmiais valdžioje.  Bet tie vėjai kažkodėl toliau administracijos direktorės kabineto nepapūtė.

Kretingiškiai iki šiol dar nėra apsipratę su mintim, kad savivaldybės administracijai vadovaus ne Kretingos rajone žinomas žmogus. Taikant krepšinio terminus, žinia, kad pajėgūs legionieriai brangiai samdomi, kai komandoje nėra kas gerai šį darbą atliktų.

Jei jau to Kretingą išgelbėti galinčio legionieriaus buvo žvalgomasi Klaipėdoje, ar pasirinktas tikrai geriausias variantas? Sutikite, kad viešųjų ryšių patirtis ir vadovavimas vos vienam referentui Klaipėdos krašto pramonininkų asociacijoje negali būti pakankama kvalifikacija rikiuoti apie 100 administracijos darbuotojų būrį ir tvarkyti 43 mln. eurų siekiantį rajono biudžetą. Juolab, kad ir direktorės akcentuojama darbo Klaipėdos savivaldybėje patirtis būta prieš beveik 10 metų.

Ar J. Girdvainės ir mero patarėjo A. Barausko atsiradimo Kretingoje ištakų nereiktų ieškoti „Kretingos krašto“ rinkiminiame sąraše?  Septintuoju jame liko Romandas Žiubrys, vadovaujantis viešajai įstaigai „Klaipėdos šventės“ ir projektų vadovu dirbantis viešųjų ryšių kompanijoje „Klaipėdos publika“.

Galima spėti, kad į tarybą siekęs patekti R. Žiubrys negalėjo likti nuošalyje ir ruošiant „Kretingos krašto“ rinkiminę kampaniją. Gal prie jos galėjo prisidėti ir viešųjų ryšių versle besisukąs A. Barauskas? O ir pati J. Braukylienė-Girdvainė vargu ar yra nutolusi nuo viešųjų  ryšių verslo – ji įkūrė ir vadovavo viešųjų ryšių įmonei „Ars idea“, kurios vadovo postą prieš 9 metus  perleido tam pačiam R. Žiubriui.

Kaip greitai J. Girdvainė išmoks vadovauti rajono savivaldybės Administracijai, pamatysime jau netrukus. O kol kas galime būti tikri – švenčių ir renginių Kretingoje nepritrūksime.

 1,133 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes