Kvepiantys pyragai, puošnūs keksiukai, nostalgiją žadinantys roksai, skrandį viliojantys riestainiai ar išdidžiai pūpsantys tortai – tiek visko daug prigaminta Rūtos ir Vilmanto Šiaulių kepykloje. Tačiau pati didžiausia jos pažiba – „Salantų pyragas“, garsinantis ne tik pačius Salantus, bet ir visą Kretingos rajoną.
„Salantų pyragą“ be jokios abejonės galima vadinti ne tik Šiaulių šeimos verslo, bet ir miestelio vizitine kortele – dažnas, važiuojantis pro Salantus, stabteli įsigyti tautinio paveldo produkto sertifikatą turinčio gaminio. Šio pyrago vardu pavadinta krautuvėlė vietinius gyventojus ir miestelio svečius vilioja prisėsti kavos ir skanėstų ar užsukti lauktuvių namiškiams. „Salantiškiai šį pyragą labiausiai perka per didžiąsias šventes, o šiokiadieniais jo dažniau užsuka keliaujantys pro šalį“, – atskleidė R. Šiaulienė.
Pradėjo nuo kepyklėlės rūsyje
Profesionali maisto technologė, senojo kepimo amato puoselėtoja R. Šiaulienė „Salantų pyragą“ kepa nuo 1995-ųjų. Kadaise Salantuose užsidarius kooperatyvo kepyklai, ten dirbusi moteris liko be darbo. „Surizikavom“, – šypsosi ji prisimindama, kaip nutarė imtis savo verslo.
Pradėję nuo kepyklėlės namo pusrūsyje, šiandien Šiauliai turi gerokai didesnes, rekonstruotas kepyklos patalpas, kuriose dirba 11 žmonių. Salantiškių kepamais gardėsiais šiuo metu prekiauja trys firminės parduotuvės Salantuose, Kretingoje ir Skuode, kvapnaus „Salantų pyrago“ galima rasti ir po Kretingos, Plungės, Skuodo, Mažeikių rajonus išsibarsčiusiuose prekybos taškuose. „Viską darėme patys savo jėgomis“, – patikino R. Šiaulienė ir atsiduso, tarsi patvirtindama, kiek daug jėgų ir širdies į šeimos verslą yra įdėta.
Mokėjo iškepti visos močiutės
Garsųjį „Salantų pyragą“, anot R. Šiaulienės, gamindavo ir buvusio kooperatyvo kepykla, tik anuomet jis vadintas pagerintu naminiu pyragu. „Kepdavo truputį kitokį, tačiau receptūra – ta pati“, – paaiškino ji. Pasak pašnekovės, nors „Salantų pyrago“ receptas nesikeičia, šiek tiek kinta jo ingredientų sudėtis. Tačiau visada stengiamasi jį kepti iš kuo natūralesnių produktų, siekiama išlaikyti gaminio kokybę. O ir paruošti „Salantų pyragą“ nesudėtinga – kadaise, patikino R. Šiaulienė, jį kepti mokėjo visos salantiškės močiutės.
Patys Šiauliai, kaip juokaudama atskleidė pašnekovė, kasdien „Salantų pyragu“ nesimaitina, tačiau juo mėgaujasi tikrai dažniau nei tik per šventes: „Dabar, kai yra šviežio medaus, šį pyragą valgome su medumi“.
Pasak R. Šiaulienės, iki pat šių dienų verslas išliko tik dėl šeimos palaikymo ir sunkaus darbo: abiejų dukrų ir sūnaus, dviejų žentų ir marčios, sesers bei dukterėčios. „Su šeima lengviau. Jaunoji karta imlesnė naujoms technologijoms, man vienai pačiai tikrai būtų sudėtinga. O ir sėkmė čia niekuo dėta – labai daug dirbame, ir tas darbas yra išties sunkus“, – prisipažino R. Šiaulienė.
Šioje kepykloje, anot šeimininkės, ne ką mažiau už artimuosius atsidavę pluša ir kiti darbuotojai, pavyzdžiui, fasuotoja Vilija Mikalauskienė, čia dirbanti jau daugiau kaip 5-erius metus, ar konditerė Rasa Stonkuvienė, kepykloje besidarbuojanti net daugiau kaip 20 metų.
Irma Antanaitytė
„Salantų pyrago“ firminės parduotuvės veikia:
Kretingoje, Rotušės a. 1
Darbo laikas: I–V nuo 8 iki 18 val., VI – nuo 9 iki 14 val.
Salantuose, Turgaus a. 10
Darbo laikas: I–VI nuo 9 iki 17 val., VII – nuo 10 iki 14 val.
Skuode, Vilniaus g. 26
Darbo laikas: I – nuo 9 iki 16 val., II–V – nuo 9 iki 17 val., VI – nuo 9 iki 14 val. Užsakymų priėmimas: tel. 8 618 83577
5,346 peržiūrų (-a)