Spalio 2-ąją – Angelų sargų dieną – Kretingos rajono policijos pareigūnai pasitinka gera nuotaika ir puikiais darbo rezultatais – rajono nusikalstamumo statistika mažėja, o Kretingos rajone gyventi yra saugiau nei kituose šalies regionuose.

Lietuvos policijos šventės proga „Švyturys“ susitiko su Kretingos rajono policijos komisariato viršininku Arūnu Pužausku ir pasiteiravo, ar kretingiškiai iš tiesų jaučiasi saugūs.

–Visiškai saugiai, ko gero, jaučiasi tik tie, kuriems nėra tekę susidurti su agresyviais chuliganais ar nukentėti nuo vagių. Tokių žmonių, matyt, nėra daug.

Tačiau nusikalstamumo statistika patvirtina, kad Kretingos rajone yra saugiau nei daugelyje regionų.  Skaičiuojant nusikalstamas veikas 100 tūkstančių gyventojų Kretingos rajonas nuolat patenka į saugiausių savivaldybių trejetuką.

Užpraėjusiais metais Kretingos rajone buvo užregistruoti 399 nusikaltimai, o pernai – jau 344. Šiemet per  8 mėnesius užregistruotos 264 nusikalstamos veikos. Tikiuosi, kad iki metų pabaigos jų skaičius pernykščio neviršys.

– Tai bendras nusikaltimų skaičius. O kaip su vagystėmis?

– Deja, jų šiemet padaugėjo. Per 8 mėnesius buvo įvykdytos 59 vagystės, o pernai per tą laikotarpį buvo 13 vagysčių mažiau. Manome, kad vagysčių skaičių mums „išaugino“ sulaikyta  keturių 20–21 metų jaunuolių grupelė, kurie mūsų rajone aktyviai užsiiminėjo vagystėmis.

Mes jiems įrodėme 4 nusikaltimų epizodus, bet tai nereiškia, kad jie nėra apvogę ir daugiau žmonių.

Užtat galime pasigirti, kad Kretingos rajone nedaug sunkių nusikaltimų. Šiemet ir pernai jų turėjome po vieną. Birželio mėnesį įvykdytas nužudymas buvo atskleistas gana greitai.

– Nuo nusikaltėlių nukentėjusiems žmonėms svarbiau yra, ar jie yra pagaunami. Kiek nusikaltimų yra išaiškinama?

– Išaiškinamumo procentas nėra toks didelis, kokio norėtumėm. Išaiškiname tik kiek daugiau nei pusę įvykdytų nusikaltimų. Ypač sudėtinga atskleisti vagystes iš būstų. Tokiais atvejais nėra liudytojų, o patyrę vagys nepalieka pėdsakų.

–Kuo jūs paaiškintumėte palyginti nedidelį nusikaltimų skaičių mūsų rajone?

– Pas mus nėra nusikalsti linkusius asmenis traukiančių pasilinksminimo vietų, naktinių klubų, iki paryčių veikiančių biliardinių. Kai kas gali pasakyti, kad tai yra blogai, tačiau nusikalstamumo atžvilgiu tokių objektų trūkumas gyventojams leidžia jaustis saugiau.

Savo įtaką daro ir dvasinis Kretingos rajono fonas. Beveik visi didieji rajono renginiai yra susiję su katalikų religinėmis šventėmis. Pas mus daug vienuolynų, didžioji dalis gyventojų yra į Dievą tikintys žmonės, kurie teisės pažeidėjams sukuria nepakantumo atmosferą.  

– Kiek policijos pareigūnų šiandien švęs Angelų sargų dieną?

– Šiuo metu Kretingos policijoje dirba 53 pareigūnai, kuriuos visus ir jų šeimas sveikinu su švente. Regis, kad jų pakanka, nors man, kaip vadovui, norisi kad darbuotojų būtų kuo daugiau. Tačiau ne policininkų skaičius nulemia visuomenės saugumą.  Saugumą iš tiesų kuria pati visuomenė.            

Alvydas Ziabkus   

 1,018 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes